Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trasovat kontakty nakažených dětí budou školy? Plaga ostře smetl nápad Vojtěchova ministerstva

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2021
21:53

Ministerstvo školství zatím od ministerstva zdravotnictví nedostalo odpověď na to, jak se zajistí ochrana škol před šířením nákazy covidu-19, když se žáci nebudou na virus plošně testovat. Po dnešním jednání na úrovni náměstků obou úřadů to ČTK řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ministerstvo zdravotnictví podle něj přišlo s návrhem, že by se trasování kontaktů nakažených mohlo zlepšit větším zapojením škol. Podle Plagy je to ale nepřijatelné, protože ředitelé škol jsou kvůli epidemii už nyní velmi vytíženi. Jednání zástupců obou ministerstev budou pokračovat zřejmě příští týden.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková v minulých dnech uvedly, že ve školách nechtějí pokračovat s plošným testováním, protože je neefektivní. Místo toho by se podle nich měli testovat žáci se symptomy či v ohniscích nákazy, a to metodou PCR. Plaga pak ale v dopise ministru zdravotnictví poukázal na to, že hygienici nestíhají trasovat, a označil za nepřijatelné, aby se žáci testovali metodou PCR jen na běžných odběrových místech. Nějaká jsou v současné době přetížená, a tak lidé na volný termín testu čekají i několik dní. Vyzval proto ministerstvo zdravotnictví, aby objasnilo, jak chce testování žáků nastavit.

„Uspokojivé odpovědi na své otázky jsem nedostal ani jsme nic nevyřešili. A jediný návrh ze strany ministerstva zdravotnictví, který se snaží v nějakých konturách zlepšit trasování větším zapojením škol, je pro mě neakceptovatelný, protože to je role, na kterou se měly připravovat řadu měsíců, a já jsem doufal, že se připravovaly krajské hygienické stanice,“ uvedl Plaga po dnešním jednání zástupců obou ministerstev. Školy podle něj mají za úkol učit, ne dělat práci hygieniků.

Plaga doufá, že na dalším jednání představí zástupci ministerstva zdravotnictví i jiná opatření, například funkční systém PCR testování. „Pokud zdravotnictví poslední asi tři týdny říká, že se nemá testovat antigenními testy a že má strategii testování v ohniscích, tak legitimní dotaz, který musí zdravotnictví doupřesnit v dalším jednání, je ten, jakým způsobem to bude zajištěno,“ řekl. Není to podle něj záležitost krajů, nemocnic ani škol. Hlavní hygienička podle něj už v srpnu říkala, že systém je nastaven a funkční. „Tak já se ptám, proč to nevidíme,“ řekl.

Jednání bylo dnes podle Plagy na úrovni náměstků, on ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ho neúčastnili. Domluva podle něj je, že se bude jednat dál nejpozději příští týden. Ve středu chce Plaga na toto téma oslovit Vojtěcha také na jednání vlády. Její program podle něj ale nepředpokládá, že by se tím zabývala. Mohlo by jít o poslední jednání končící vlády před podáním demise.

Testování neočkovaných žáků v osmi okresech odhalilo 1. listopadu zhruba 700 nakažených. Podíl pozitivních vzorků činil kolem 0,6 procenta. Další kolo testování bylo v pondělí 8. listopadu v 31 ze 77 okresů, znovu se tam zopakuje ještě 15. listopadu.

pfoto1 ( 9. listopadu 2021 23:02 )

Ale to se děje už dnes! Pedagog odesílá žáka do karantény a neuvědomuje si, že neoprávněně užívá pravomoci, jež mu nepřísluší. Odešle dítě domů s tím, že dál to bude řešit hygiena. Ovšem ta nikoho neobešle, karanténu nenařídí, konec neurčí a žák se má potom domáhat povolení návratu do výuky od toho pedagoga, který jej ze školy vykázal, nebo jak!?

Omasta ( 9. listopadu 2021 22:50 )

Brzo podá někdo žalobu, aby soud zamítl veškeré praktiky zpomalující šíření viru. Víme dobře, že se musí všichni nakazit, a pak teprve nebude mít virus na koho přeskočit. Snaha pomatenců chránit se je opravdu k smíchu. Když se budou všichni chránit, tak si jen prodlouží utrpení. Nejen sobě, ale i všem vyléčeným.

Není důstojné člověka snažit se ochránit, aby to schytal někdo jiný starší, slabší. Nejsměšnější na tom je, že i ti, co se nejdůsledněji chrání a doufají, že to schytá někdo jiný místo nich, se musí nakonec nakazit. To je přírodní zákon. Proč ti pobláznění lidé usilují o záchranu, která je nereálná? Asi proto, že covidová mafie jim vymyla mozek, a oni věří, že tím chrání druhé. A před čím je vlastně chrání?. Před ničím. Naopak vytvářejí nenávist člověka k člověku.

Omezovat a šikanovat všechny ostatní, aby se ochránil před nemocí, nákazou, to je lumpárna, která musí být potrestaná. Každý si má hledět svého, zvyšovat si odolnost, otužovat se a zvyšovat si hladiny vitamínů. Já bych se musel hambou do země propadnout, když bych nosil náhubek a přispíval k prodloužení té mizerie. Natož obviňovat nevinné lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa