Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

O prázdninách do lavic? Plaga chystá letní školy, zapojit chce i neziskovky

Autor: Dagmar Machotová - 
17. března 2021
05:30

Kdy se vrátí děti do škol a které to budou? Naposledy politici slibovali začátek března, kvůli zhoršení epidemické situace ale vláda nechala doma i školáky z prvních a druhých tříd, kteří se jako jediní vrátili po Novém roce do lavic. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) prohlásil, že už nehodlá střílet od boku žádný termín, ale jeho resort pracuje na formě náhrady zameškané výuky formou letních škol a letních kempů. 

„Ministr školství v žádné normální evropské zemi nevystřeluje data. Říká, jaké jsou priority a priority jsou nejmenší děti a samozřejmě závěrečné ročníky a praktická výuka. Přesný termín, bohužel mrzí mě to, říct já neumím. To musejí říct epidemiologové a ministerstvo zdravotnictví,“ řekl v pondělí Plaga v TV Nova.

Plagův resort začal od konce loňského roku pracovat na projektu, který by pomohl vyrovnat nerovnosti v probíhající distanční výuce. Něco podobného navrhoval už v loňském roce exministr zdravotnictví a současný poradce prezidenta Roman Prymula. „Nějakou formu letní školy v době letních prázdnin jsem navrhoval už loni, ale to se nepotkalo s pozitivní odezvou,“ řekl Blesk Zprávám Roman Prymula. 

Video  Plaga a maturity 2021: Ministr řekl, kde uleví, a čemu studenti neuniknou  - ČTK
Video se připravuje ...

Zatímco v roce 2020 probíhaly na návrh Ministerstva školství letní doučovací kempy, pro letošní rok připravuje ministerstvo širší spektrum možností výuky. Minulé léto jsme podpořili letní doškolující kempy, to už letos stačit nebude. Skutečně jsme ve fázi, kdy v následujících dvou až třech letech musíme masivně podpořit to přivírání nůžek, to znamená intervence do vyrovnání sociálních rozdílů,“ napsal pro Blesk zprávy ministr školství Robert Plaga. Definitivní podoba projektu by měla být známa v průběhu března.

Zvažuje se více variant, případně jejich kombinace od podpory obcí pro vytvoření příměstských vzdělávacích a volnočasových aktivit, přes podporu existujících pobytových a příměstských táborů, až po možnosti individuálního doučování pro ty nejpotřebnější. Zvýšenou pozornost by měli mít žáci a studenti, které se nepodařilo dostatečně zapojit do distančního vzdělávání. Letní kempy mají za cíl hlavně vyrovnat vědomostní rozdíly mezi žáky, resp. doučit to, s čím mají žáci největší potíže.

„Kromě toho podpoří MŠMT i NNO (Nestátní neziskové organizace), které pracují s dětmi a mládeží. Těm pošle téměř 15 milionů korun s cílem snížit dopady pandemie COVID 19, dále na propojování neformálního a formálního vzdělávání a na mezigenerační dialog. Půjde například o vznik nových vzdělávacích platforem a distančních způsobů zajištění socializace dětí a mládeže, o doučování nebo o akce zaměřené na zdravý životní styl,“ napsala pro Blesk Zprávy mluvčí MŠMT Aneta Lednová. 

Šéf školských odborů František Dobšík nápad doučování přes prázdniny vítá. „Známe jen velmi obecný záměr ministerstva školství. Potřebu srovnávat nerovnosti a hendikepy ve vzdělávání vítáme. Neznáme ale podrobnosti financování, personálního zajištění a na jakém základě - dobrovolném nebo povinném - by byli žáci v letních školách zapojení,“ řekl Blesk Zprávám.

Kladně se k nápadu vyjádřil předseda Pirátské strany Ivan Bartoš: „Myslím si, že taková možnost by tady určitě být měla. Ne každá škola si s distanční výukou poradila úplně tak, aby nevznikaly nerovnosti ve vzdělávání,“ řekl pro Blesk zprávy Bartoš. Podobný názor sdílí i předseda STAN Vít Rakušan. „Umím si představit, že zejména pro děti ze sociálně slabších skupin, které nepocházejí z právě podnětného prostředí, by to mohla být možnost, jak dohnat letošní deficit. Určitě bude záležet na formě a kvalitě vzdělávání,“ doplnil Rakušan.

Naopak šéf ODS Petr Fiala s nápadem letních škol nesouhlasí: „Nejsme pro vyučování o prázdninách. Ať si v létě všichni odpočinou a připraví se na nový školní rok. V něm bude potřeba udělat takové úpravy, aby děti dohnaly, co zameškaly,“ řekl Fiala.

 

ho.no ( 17. března 2021 11:23 )

ale přece bych měla návrh,co kdybychom konečně do výuky zapojili Plagu a jemu podobné chytráky

ho.no ( 17. března 2021 11:21 )

buď je budou učit vycuclí pedagogové zdarma nebo neaprobovaní učitelé,...to bude teda terno

ho.no ( 17. března 2021 11:19 )

Samojede,nejsem učitel,ale víš ty debile,vůbec,co všechno na učitele naložili,...sice to bylo k h...u,ale pracují denně až do noci a i v sobotu a neděli,...a některý rodič telefonuje i 4x za sebou a ptají se na debiloviny.Učitelé měli volna už dost může napsat jen zakomplexovaný chudák.Jo,kdybys kritizoval Plagu nebo ty,kteří nařídili třeba TV nebo HV a další,...tak nic neřeknu.Učitelé učí podle rozvrhu,který dostali v září a o nic méně,...jsi asi nějaký "podnikatel" nebo že by "manažer"?

Michal Snobl ( 17. března 2021 10:49 )

Soudruzi to snad mají všechno napsané v té brožuře!!!!!
To se také v dalších letech bude chodit do školy už jen dva měsíce v roce?

mim33 ( 17. března 2021 10:29 )

Tato vláda je šílená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa