Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Antigenní testy nemáme, hlásí část lékáren: Kdy budou a zvýší se jejich cena?

Autor: ČTK, ula - 
10. listopadu 2021
09:00

Od začátku listopadu si podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví preventivní testy na covid-19 sami platí lidé, kteří jsou starší 18 let a zároveň nejsou očkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny nebo nemají potvrzení lékaře, že se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Češi proto vzali útokem volně prodejné samotesty v lékárnách a e-shopech. Oslovené řetězce Blesk Zprávám potvrdily, že zájem o antigenní testy prudce stoupl. Někde jsou již vyprodané, nicméně lékárny uklidňují, že stále naskladňují. Stoupne cena samotestů?

„V souvislosti s aktuální covid situací evidujeme za poslední měsíc zvýšený zájem zákazníků na e-shopu a pacientů v kamenných lékárnách, zejména o antigenní testy a respirátory. V současné době máme antigenních testů dostatek a nepředpokládáme jejich výpadek,“ řekla Blesk Zprávám Kateřina Schotliová, specialistka PR a marketingu Pilulka.cz.

„Po antigenních testech je v lékárnách velká poptávka, prodeje se nyní skokově navýšily. V minulém týdnu byly zásoby vyprodány a další zásoby budou naskladněny v průběhu tohoto týdne. Další dodávky budou následovat v příštím týdnu,“ ujišťuje Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU lékáren.

Podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví testy sami platí lidé, kteří jsou starší 18 let a zároveň nejsou očkovaní alespoň jednou dávkou vakcíny nebo nemají potvrzení lékaře, že se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Z dat ministerstva zdravotnictví podle výpočtu ČTK vyplývá, že jde asi o 2,7 milionu lidí, tedy méně než čtvrtinu populace.

Testy, které nařídí lékař nebo hygienická služba jsou dál zdarma, stejně jako testování dětí. Málokdo tuší, že očkovaní lidé mají nadále nárok na dva PCR testy a 4 antigenní hrazené pojišťovnou.

Od 1. listopadu ministerstvo navíc zkrátilo platnost negativních testů. PCR test platí jako potvrzení o bezinfekčnosti tři dny místo dosavadních sedmi, antigenní test jeden den místo tří.

Lékárna v pražských Vršovicích: Některé lékárny mají antigenní testy vyprodané Lékárna v pražských Vršovicích: Některé lékárny mají antigenní testy vyprodané | ula

Poptávka stoupla o dvojnásobek

O placení testů se hovořilo už v říjnu, proto se lidé rozhodli předzásobit. Podle Michala Petrova, tiskového mluvčího řetězce Dr. Max, zájem o antigenní testy roste už několik týdnů.

Prakticky už v říjnu se oproti září poptávka zvedla téměř na dvojnásobek. A za první 4 dny listopadu jsme byli už na čtvrtině říjnového objemu, což svědčí o dále rostoucí dynamice prodeje,“ řekl Blesk Zprávám Petrov s tím, že na e-shopu antigenní testy stále jsou, v některých lékárnách se mohly ovšem dočasně vyprodat.

„Lékárníci zaznamenali výpadek dodávky testů od svých tradičních dodavatelů, takže podobně jako v roce 2020 u dezinfekcí, rukavic nebo ochranných osobních pomůcek musí testy objednávat u distributorů, kteří na rozdíl od distributorů léků nedodávají denně nebo i častěji. V některých lékárnách tak může být testů nedostatek,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Prodej antigenních testů v lékárnách Dr. Max po měsících Prodej antigenních testů v lékárnách Dr. Max po měsících | Dr. Max

Budou se zvedat ceny?

Máme už potvrzené další dodávky pro tento i příští týden, k výpadku by v naší síti tedy nemělo, pokud se nestane něco opravdu nepředpokládatelného, dojít. V lékárnách je velký zájem o jednokusová balení, která byla koncem týdne doprodávána, ale během dneška a zítřka budou do lékáren distribuovány další dodávky,“ dodává Petrov.

Zároveň uvedl, že se změnou cen u antigenních testů zatím řetězec nepočítá. „Jde ale o to, jak s nimi budou pracovat naši dodavatelé,“ upozornil Petrov.

Denní prodej antigenních testů v lékárnách Dr. Max Denní prodej antigenních testů v lékárnách Dr. Max | Dr. Max

Kde všude potřebujete test?

Celkově žije v ČR 10,702 milionu lidí, z nich 8,683 milionu jsou dospělí. Alespoň jednu dávku očkování dostalo 5,958 milionu z nich. Zbývá tedy asi 2,725 milionu lidí, kteří si testy ode dneška budou platit sami. Kolik lidí se nemůže očkovat ze zdravotních důvodů, data neuvádějí.

Výsledek testu, potvrzení o očkování nebo nákaze potřebují lidé podle ministerstva například pro návštěvu sportovních utkání nebo kulturních akci, památek, kadeřnictví a dalších služeb péče o tělo nebo ubytovacích služeb. Od 1. listopadu potvrzení o bezinfekčnosti navíc kontrolují provozovatelé restaurací, dosud měli povinnost se prokázat jen zákazníci při kontrole hygienickou stanicí.

Vláda „zařízla“ antigenní testy. Na akce na 1000 lidí bude nutný PCR

Testy za 16 miliard

Celkově bylo od loňského února podle dat o testování provedeno přes 11,7 milionu PCR testů a 28,9 milionu antigenních testů, které jsou většinově používány právě jako testy preventivní. Zdravotní pojišťovny od začátku epidemie vydaly za testování téměř 16 miliard korun. Loni to bylo zhruba pět miliard korun, letos do září už skoro deset miliard. Kromě antigenních testů, které letos stály podle dostupných údajů pojišťoven více než 4,4 miliardy korun, přispívaly také letos na jaře firmám na samotesty jejich zaměstnanců. Šlo o více než 720 milionů korun.

Z celkového počtu 40 milionů testů bylo přes 29 milionů takzvaně preventivních, tedy udělaných na žádost testovaného. Dalších 6,34 milionu bylo testů z epidemiologických důvodů, tedy nařízených krajskými hygienickými stanicemi. Nařizují se například lidem, kteří byli v rizikovém kontaktu s někým pozitivně testovaným. Asi 3,62 milionu testů bylo diagnostických. Lékaři je předepsali proto, aby nákazu potvrdili, či vyloučili u lidí, kteří měli příznaky nemoci.

Preventivní testy odhalily celkově více než 219 000 nakažených. PCR testy celkově odhalily 854 000 pozitivních lidí, kteří měli příznaky, a 681 000 bez příznaků. U antigenních testů, které odborníci považují za méně přesné, šlo o 133 000 lidí s příznaky a 86 000 lidí bez příznaků.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa