Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pandemie v Evropě sílí: Slováci jsou rizikoví i pro Němce, 4. vlna trápí Polsko i Maďarsko

Autor: ČTK - 
29. října 2021
17:00

Pandemie covidu-19 v řadě evropských zemí nadále sílí. Denní maxima opět zaznamenaly Ukrajina i Rusko, které navíc jedenáctý den po sobě oznámilo rekordní počet mrtvých v souvislosti s nákazou koronavirem. Vysoká čísla hlásí i Polsko či Maďarsko. Německo zařadilo kvůli rychlému šíření nákazy Slovensko na svůj seznam epidemicky vysoce rizikových zemí. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že uzavírání škol by v Evropě mělo být až krajním řešením, přestože jde o jediný region na světě, který již čtyři týdny po sobě hlásí nárůst počtu nových případů.

Slovenský statistický úřad uvedl, že v zemi po zhoršení epidemické situace počet úmrtí v září po předchozím osmiměsíčním poklesu stoupl a byl vyšší než v minulosti.

V září na Slovensku zemřelo 4422 obyvatel. Oproti průměru ve stejném období let 2016 až 2020 to představuje nárůst 5,7 procenta. Na Slovensku dále přibývá pozitivních případů, úřady ve čtvrtek registrovaly 4587 infikovaných.

Německo zařadilo Slovensko kvůli vysokým počtům nakažených s účinností od neděle 31. října na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí. Nové epidemické hodnocení znamená cestovní komplikace především pro neočkované, kteří po příjezdu do Německa musí nehledě na test nastoupit do desetidenní karantény, kterou je možné zkrátit po pěti dnech dalším testem.

Naopak Česko, které za čtvrtek zaznamenalo denní přírůstek 4348 potvrzených případů, zůstává pro Němce bezpečnou zemí.

Šíření koronavirové infekce ale zrychluje i Německu, kde za uplynulý den přibylo 25.000 nově nakažených. Před týdnem to bylo 19.500. Podle výzkumu pro televizi ZDF se kvůli sílící koronavirové infekci čím dál více Němců obává o své zdraví.

Vysoká čísla v Polsku i Maďarsku

Čtvrtá vlna epidemie covidu-19 dál sílí i v Polsku a Maďarsku, obě země za posledních 24 hodin zaznamenaly nejvyšší přírůstky za poslední zhruba půlrok.

Polsko registrovalo 9387 nových případů nákazy, vláda proto usiluje o navýšení kapacit v nemocnicích a chce zdvojnásobit počet takzvaných covidových lůžek na 20.000.

V Maďarsku přibylo 4041 infikovaných. Maďarská vláda od příštího týdne zavede povinné nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy, začne vyžadovat očkování od pracovníků státních institucí a umožní soukromým společnostem nařizovat vakcinaci svým zaměstnancům.

Problémy na východě

Rusko za uplynulý den registrovalo 1163 mrtvých a 39.849 nakažených. Kvůli rychlému šíření koronavirové nákazy bude v prvním listopadovém týdnu v celé zemi pracovní volno. V Moskvě platí částečný lockdown už od čtvrtka, jsou zavřené školy a otevřené zůstávají pouze obchody s nezbytnými věcmi.

Ukrajina zaznamenala za posledních 24 hodin rekordních 26.870 nových případů nákazy koronavirem a 648 souvisejících úmrtí. Na Ukrajině, kde žije asi 44 milionů obyvatel, je plně naočkovaných pouze 16 procent občanů. Vláda nařídila povinné očkování vybraným státním zaměstnancům a kyjevský starosta Vitalij Kličko hodlá požadovat úplnou imunizaci zaměstnanců restaurací, tělocvičen, obchodů a zábavních podniků.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

CAVESMAN ( 29. října 2021 18:43 )

Po 5 vlně by měl být už pokoj .Podle toho co jsem četl z dokumentů vyplývá ,že po páté vlně se vypne. Ovšem pokud do toho ještě přidali laboranti něco po tomto zveřejnění se uvidí ,protože většina dokumentů už nelze nalézt ani na WikiLeaks . USA to zazdili .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa