Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Na rozvolňování opatření je brzy: Evropská pobočka WHO odmítá zmírnění koronarestrikcí

Autor: ČTK - 
28. ledna 2021
15:00

Evropská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) ve čtvrtek varovala, že je příliš brzy na to, aby se Evropa zbavila zátěže restrikcí přijatých v boji s koronavirem. Omezení by měla být podle šéfa evropské WHO Hanse Klugeho zachována navzdory tomu, že ve většině zemí regionu se epidemická situace zlepšuje.

Podle Klugeho zaznamenalo v uplynulých dvou týdnech významné snížení počtu nakažených na 100.000 obyvatel 30 z 53 zemí, které WHO řadí do evropského regionu. „Míra šíření (nákazy) napříč Evropou ale zůstává velmi vysoká, což ovlivňuje zdravotnické systémy,“ varoval Kluge. „Takže je příliš brzy na to, abychom se zbavili tíže restrikcí,“ dodal.

Kluge podpořil také výrobce vakcín. Řekl, že si je jistý, že pracují nonstop, aby zabránili zpožďování dodávek látky. Státy zároveň vyzval, aby se nepřely ve snaze získat vakcíny jako první. „Nikdo není v bezpečí, dokud nejsou v bezpečí všichni,“ upozornil expert.

„Budeme muset být trpěliví, očkování zabere nějaký čas,“ zdůraznil Kluge. V evropském regionu WHO, jehož země mají zhruba 900 milionů obyvatel, podle něj už první dávku vakcíny dostalo 25 milionů lidí v 35 zemích. Evropská pobočka WHO má na starosti mimo jiné i Rusko, Turecko či středoasijské státy.

jaja1973 ( 30. ledna 2021 17:49 )

Cizinci do vlastného nesmi ale plne svahy cechu je ok😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa