Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naše vakcína ochrání i před jihoafrickou a britskou mutací, tvrdí Pfizer. Má to háček

Autor: ČTK - 
28. ledna 2021
12:50

Vakcína Pfizer/BioNTech je podle svých výrobců účinná také proti britské a jihoafrické mutaci covidu-19, uvedly obě farmaceutické společnosti v prohlášení. Zpráva se opírá o studii vědců z Texaské univerzity a z Pfizeru zveřejněné na odborném webu bioRxiv, která ještě čeká na odbornou recenzi, píše AFP.

Testy in vitro, tedy v umělých podmínkách laboratoře, „neprokázaly nutnost vzniku další vakcíny pro boj s šířícími se mutacemi“, uvádějí společnosti, které „nadále sledují nové mutace a jsou připraveny na ně reagovat“, píše AFP.

Vakcína od BioNTechu a Pfizeru dokončila klinické testy jako první. Vakcína od BioNTechu a Pfizeru dokončila klinické testy jako první. | BioNTech a Pfizer

Vědci zkoumali při klinických testech dvaceti osob naočkovaných přípravkem Pfizer/BioNTech reakci na tři různé mutace viru SARS-CoV-2 vytvořené v laboratoři tak, aby odpovídaly britské a jihoafrické mutaci a původnímu kmenu. „Plazma naočkovaných osob (...) zneškodnila všechny testované varianty viru,“ cituje zprávu AFP.

Přípravky firem BioNTech/Pfizer a americké Moderny pracují na bázi RNA vakcíny a jejich případná úprava může být relativně rychlá. BioNTech již dříve uvedl, že může v případě potřeby vyrobit vakcínu proti další mutaci do šesti týdnů, připomíná AFP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 28. ledna 2021 18:36 )

CHTĚJI NÁS ASI POSLAT DO NEBE A PEKELNÍCI TO TU ASI CHTĚJI OVLÁDNOUT NE ??Nedávejte vakcínu AstraZeneca lidem nad 65 let, říká německá komise DNES 17:16 Vakcína AstraZeneca v Německu prošla schvalováním jen částečně. Německá vakcinační komise doporučila podávání této vakcíny jen lidem do věku 65 let. Očkovací vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou | Foto: ČTK / ČTK Ve vysvětlení svého rozhodnutí píše mimo jiné o málo informacích z testů v této věkové skupině nejstarších obyvatel. „Máme málo přesvědčivých výsledků o její účinnosti a neškodnosti,“ uvádí se v doporučující zprávě. O schválení vakcíny v zemích Evropská unie má má v pátek rozhodnout evropská léková agentura. Zprávy o doporučení nepodávat tuto vakcínu lidem nad 65 let jsou překvapivé vzhledem k tomu, že ve Velké Británii je nejrozšířenější používanou vakcínou v národním očkovacím programu. „Je bezpečná a zajišťuje vysokou úroveň ochrany,“ říká mimo jiné britský ministr zdravotnictví Tom Hancock.

e.lesanova ( 28. ledna 2021 17:06 )

Jde o ohromný byznys, nakukají vám cokoli...proto je celkem jedno, zda budeme mít tu či onu vakcínu, včetně příp. Sput­niku­...výs­ledky, co bylo dobře a co naopak mohlo uškodit se ukáže až v horizontu pár let PO...

mak ( 28. ledna 2021 13:40 )

Od kdy je pozorování 20 osob, neodpovidajicich navic reprezentativnimu vzorku populace, brano jako seriozni studie?? 🤣
Takze taky muzeme vzit tech 20 poskozenych ockovanim a rict, ze ta vakcina je velice nebezpecna. Kdyz dvacet staci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa