Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Vládní novinky pro školáky i učitele. A zákaz vstupu neočkovaných do práce?

Aktualizováno -
25. října 2021
18:17
Autor: ČTK, for, kal, Mii - 
25. října 2021
07:15

Vláda v pondělí probrala protikoronavirová opatření na základních a středních školách. Podle návrhu, na němž se minulý týden shodli ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a školství Robert Plaga (oba za ANO), rozhodla, že nenaočkovaní učitelé budou muset ve výuce nosit respirátory. Pro žáky tato povinnost platit nebude. V okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná se neočkovaní žáci budou za týden po podzimních prázdninách na koronavirus testovat. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že ministerstva zvažují úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci nemohli na pracoviště. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to ale není reálné.

Covidová opatření schválená vládou:

  • 1. a 8. listopadu proběhne testování školáků v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná.
  • Pokud neočkované děti ve školách, kde se bude v listopadu testovat, odmítnou testování, budou muset nosit roušku i během výuky.
  • Od 1. listopadu budou muset neočkovaní učitelé nosit ve výuce respirátory.
  • Neočkovaní už nebudou muset po příjezdu z rizikových zemí na mapě cestovatele nastoupit do samoizolace. Zachovány budou povinnost testu a respirátor. 
  • Povinnost vyplnit příjezdový formulář lidem zůstane i po 27. říjnu, ministerstvo zdravotnictví doplní v opatření odůvodnění.
  • Vláda prodloužila firmám příspěvek Antivirus A do konce letošního roku, a to na náhrady pro lidi v karanténě.

Video  Brífink po jednání vlády 25. 10. 2021  - abl
Video se připravuje ...

Dlouhá debata o školácích

Změny v opatřeních ráno projednala rada vlády pro zdravotní rizika, dopoledne zasedl poprvé po sněmovních volbách Ústřední krizový štáb. S ním je spojené jméno vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který na něj chodil v těžkých dobách i v červeném svetru. Tentokrát oblékl tmavě modrý svetr Tommy Hilfiger za zhruba 2000 korun a připustil, že se covidová situace zhoršuje.

Během jednání krizového štábu se diskutovalo nad situací ve školách „Došlo k dohodě mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem školství, že v okresech, kde incidence překročí 300 nemocných na 100 tisíc obyvatel, proběhne plošné testování ve školách,“ uvedl Hamáček.

Testování se bude týkat osmi okresů, které odpoledne potvrdil Plaga. Půjde o České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Testování se bude týkat cca 165 tisíc žáků.

„Konvoj ministerstva školství s antigenními testy je již na cestě. Základní a střední školy v osmi okresech, ve kterých ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o testování v termínech 1. a 8. listopadu, je obdrží prostřednictvím zřizovatelů v nejbližších dnech,“ popsal Plaga.

„Pokud se do té skupiny (8 regionů, pozn. red.) dostanou další okresy, tak to ministerstvo zdravotnictví jednou týdně vyhodnotí a určí další okresy, školy v okresech, k plošnému testování,“ řekl dále Hamáček. Podle Vojtěcha rozhodnou data z neděle 30. října a děti, které se odmítnou testovat, budou muset nosit ochranu dýchacích cest.

Během vládní tiskovky doplnil, že testování se bude týkat i personálu škol. „Není to pro školy v tomto směru nic nového,“ uvedl Vojtěch s tím, že se vrací také prokazování bezinfekčnosti v ubytování vysokoškolských studentů. A neočkovaní učitelé budou muset od 1. listopadu povinně nosit respitátor během výuky, neplatí to pro učitele v mateřských školách.

Hamáček chce od ministerstva zdravotnictví odhad počtu testů, kterou budou potřeba do konce roku, zatím jich má Státní správa hmotných rezerv ve skladech 2,6 milionu.

Neočkovaní se nedostanou do práce?

„Na vládě jsem volal po tom, aby se co nejrychleji zavedlo povinné testování u lidí bez očkování, tedy aby neočkovaní prokazovali bezinfekčnost, což je obsaženo i ve výhledu ministerstva zdravotnictví,“ uvedl dále na tiskové konferenci po jednání krizového štábu Hamáček.  

Na jednání krizového štábu se řešilo i možné zavedení plošného testování v zaměstnání. „Není stanovisko, že bychom k tomu chtěli přistoupit. Některé firmy testují sami, máme tuhle informaci. Je důležité, aby bylo zachováno opatření, jako je nošení respirátoru na pracovištích,“ uvedl k této informaci Vojtěch.

Ministerstva také údajně zvažují úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci nemohli na pracoviště. Podle Hamáčka by italský systém zvýšil zájem o vakcinaci. Jenže nedlouho poté ministr Vojtěch uvedl, že vládní rada pro zdravotní rizika něco takového vůbec neprobírala a Hamáček toto téma nevznesl. Hospodářská komora předtím už uvedla, že by přístup vedl k paralýze země.

Podle Babiše se na tom ministři neshodnou, proti byl podle něj například ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Já si na první dobrou nemyslím, že je to dobrý nápad, protože nebylo definováno jak často (kontrolovat). Já souhlasím, že v situaci, kdy nejsou lidi na práci, tak to může být problém,“ řekl premiér.

Konec samoizolace pro neočkované

Neočkovaní lidé už nebudou muset po příjezdu do České republiky z červených a tmavě červených zemí na takzvané mapě cestovatele nastoupit do samoizolace. Zachována bude povinnost testu na covid-19. Do doby, než lidé obdrží výsledek, budou mít povinnost nosit všude respirátor.

Ministerstvo zdravotnictví tak zareagovalo na rozhodnutí Městského soudu v Praze, který k 1. listopadu zrušil část opatření o samoizolaci při návratu z červených a tmavě červených zemí, které značí státy s vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Dosud museli lidé být v samoizolaci do té doby, než dostali výsledek PCR testu, na který mohli jít nejdříve pátý, nejpozději 14. den po příjezdu.

Antivirus A až do konce roku

Vláda dnes také prodloužila do konce roku firmám příspěvek Antivirus A. Jde o náhrady pro lidi v karanténě, oznámila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Maximální částka podpory činí 80 procent z vyplacené mzdy včetně odvodů, přičemž nejvyšší měsíční částka příspěvku na jednoho zaměstnance činí 39 000 Kč.

Čerpat příspěvek mohou ti zaměstnavatelé, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa anebo izolace z důvodu onemocnění covid-19. Důvodem je fakt, že aktuálně již nejsou platná mimořádná opaření, která by zaměstnavatelům zakazovala jejich ekonomickou činnost. Smyslem celého programu je zmírnění dopadů na zaměstnanost.

Video  TK k šíření covidu-19 v ČR po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

UFO1 ( 6. listopadu 2021 17:39 )

Poslední hřebíček pro ockovani-do karantény se dostávají celé třídní kolektivy,s nimi rodiče,má tedy očkování význam pro návrat k normálnímu životu?NE
děti očkovaných rodičů,by měly zůstávat ve skole,nepodstupovat výtěry z nosohltanu!

nespokojeny ( 26. října 2021 21:52 )

Vlastimil Válek TOP09, jehož jméno je spojováno s možným nástupcem Vojtěcha do čela resortu zdravotnictví, prohlásil, že mise nového ministra bude zvladatelná jen s opatřeními, která budou „tvrdá a nepopulární“.

Tak o co vám jde? Jde vám o zdraví lidí téhle země, nebo děláte prostě čistě jen politiku? Epidemii nezajímá, jak vláda vládne,“ pozastavovala se Witowská nad tím, proč Válek TOP09 odmítl účast na jednání vládní rady o covidu. „Toto jednání bylo v termínu, kdy byl na akutním zdravotním zákroku,“ hájil jej Výborný.

„Na svém twitteru teď má, že odmítl už druhé pozvání,“ vypálila moderátorka. „Proč nejste schopni sednout si za jeden stůl v situaci, která se týká každého z nás,“ naléhala na to, že je třeba, aby opatření byla předvídatelná. „Je tu jistá předvídatelnost, pokud vláda zavedla třeba omezení testů zdarma, jsme připravení zanalyzovat, zda to bylo ku prospěchu. Opatření Babišovy vlády se mohou ukázat jako smysluplná, pak nemáme ambice je rušit,“ řekl Výborný neurčitě.

sidneyfoster ( 26. října 2021 19:56 )

Právě mi zdražili energie z 3000 Kč na 13000 Kč. Kde se bude stávkovat. Komu rozbijem hubu. Kde je milion chvilek. Koho sundat prvního.

hukrates ( 26. října 2021 17:53 )

tomik007 - Vy jste genius!! Andrej ví, co dělaá

ferryx ( 26. října 2021 14:06 )

Ti tupci, co tu plácají nesmysly asi nevidí, že to není věc naší vlády, ale celého světa. A je lepší v tom horším případě, mít slabší průběh, než natáhnout brka. Kdybychom byli všichni naočkováni, tak by bylo šíření Covidu značně omezené. Jak vidíme, v současnosti je nevětší procento nakažených, neočkovaných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa