Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válek ze Spolu odmítl pomoci v boji s covidem. „Nejsem členem vlády,“ brání se

Aktualizováno -
25. října 2021
13:52
Autor: ČTK - 
25. října 2021
10:50

Na pondělní jednání rady vlády pro zdravotní rizika dostal opět pozvánku i kandidát TOP 09 na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Účast ale odmítl, uvedl na Twitteru. Zdůvodnil to tím, že není členem vlády, aby se mohl podílet na rozhodování v této oblasti. Podle něj by se epidemie covidu-19 měla řešit odborně a nabídl odborníkům, aby se zúčastnili jednání AntiCovid týmu koalice Spolu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je to škoda, že se Válek nezúčastnil.

Válek v pondělí uvedl, že dostal další pozvání na radu pro zdravotní rizika, která je poradním orgánem vlády a kde se mimo jiné řeší protiepidemická opatření proti šíření covidu-19. „Musím jej však odmítnout a znovu zopakovat, že nejsem členem vlády, abych se mohl jakkoli podílet na rozhodování v této oblasti,“ napsal. Podle něj se epidemie má řešit odborně a nabídl odborníkům z ministerstva zdravotnictví, aby o jednotlivých opatřeních, strategickém plánu a variantách řešení diskutovali s AntiCovid týmem koalice Spolu. Klíčová rozhodnutí se podle Válka nemají odvíjet od rad marketérů.

Válek dodal, že je ochoten se jednání vládní rady zúčastnit poté, co budou všechny odborné otázky prodiskutované a odborníci z ministerstva i koalice Spolu naleznou odbornou shodu.

Vojtěch: Není to politika

Podle Vojtěcha ale není rada vlády politickým orgánem, na její zasedání chodí odborníci, například epidemiolog Petr Smejkal, předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek či molekulární biolog Marián Hajdúch. „Myslím, že je to platforma, kde se dají tyto věci řešit,“ konstatoval.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden kritizoval přístup pravděpodobné budoucí vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými k diskusi o boji proti covidu-19. Prohlásil, že Válek dělá politiku místo toho, aby se zapojil do debat o podobě opatření.

Válek v některých médiích uvedl, že bude chtít sestavit novou poradní skupinu odborníků. Podle serveru iRozhlas.cz ji má sestavit Chlíbek a budou v ní i členové skupiny MeSES kolem Smejkala. Skupina MeSES byla v minulosti poradním orgánem ministerstva zdravotnictví, nyní funguje samostatně.

Jirik-ta ( 12. listopadu 2021 18:51 )

Neočkovaná farmaceutka: U léčiv musíme hodnotit risk / benefit, to se u vakcíny proti covidu neděje
Buď máte tajnosti, alebo dôveru. Naraz to však nejde.

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=QoC­Wxiw­Qew8
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=PhJ0­Uv23tYM
ať žije KSČ, da zdrastvujet mir

Jirik-ta ( 12. listopadu 2021 18:24 )

udělá z toho běžnou virozu a primula s magyarem zešílí. avenier-cz

Jirik-ta ( 12. listopadu 2021 18:23 )

a má rozum. Ať si primula ochočí třeba neandrtálce. avenier-cz

Pepi53 ( 31. října 2021 11:02 )

Válek nás zachrání od covidu.Jestli to ještě nevíte,tak on má plán jak z toho.Má ho,ale nepoví.Poví ho až tak za 2-3 roky a oznámí nám,že za vše může Babiš.Kecat umí,ale to je vše.Nes­chop­ný,a­libis­tický patlal.

UFO1 ( 31. října 2021 07:20 )

Názory tohoto pána mluví za vše, kůň premiéra nasazen v TOP,TOP nezvládá členskou základnu,ostuda za ostudou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa