Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zákulisí Zemanova oběda s vládou: Proč chyběl ministr Toman a kdo vše se dostal ke slovu?

Autor: Jakub Veinlich - 
29. června 2021
17:30

Prezident Miloš Zeman poobědval po roční pauze opět s ministry vlády Andreje Babiše (ANO). Tentokrát ale kvůli koronavirové pandemii o čtyři měsíce později než vloni. Ke slavnostní tabuli ale nedorazili všichni členové kabinetu. Na čem si politici pochutnávali a co stihli během zámecké „hostiny“ probrat?

Ke slavnostnímu obědu se sjeli ministři na zámek v Lánech v pondělí hodinu po poledni. Do letního sídla prezidenta jel každý po své ose. „Nevyužili jsme autobus, každý z ministrů jel svým autem,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí kabinetu Jana Adamcová.

Ministři se přesouvali do Lán přímo z jednání vlády v Hrzánském paláci, kde jednali především o pomoci jihomoravským obcím, které minulý týden ve čtvrtek zpustošilo ničivé tornádo.

A právě to bylo také hlavním tématem hovorů během společného oběda ministrů menšinové vláda Andreje Babiše, kterou tvoří zástupci ANO a ČSSD.

Video  Tisková konference po jednání vlády (28.6.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Těsně po příjezdu se každý z ministrů ve vstupní hale pozdravil s prezidentem.

„Jsem ráda, že i když se jednalo o neformální setkání, podařilo se nám projednat spoustu témat. Řešili jsme především pomoc jižní Moravě, což je momentálně pro nás všechny nejdůležitější,“ okomentovala společný oběd s prezidentem Milošem Zemanem vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Pan prezident vyzval ke slovu každého z ministrů, chtěl vědět, jaké máme problémy, co řešíme atd.,“ doplnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Čtyři ministryně, ale pět žen na fotce

Ještě před společným obědem se všichni ministři a ministryně společně s prezidentem vyfotili. Ač jsou členkami vlády čtyři ministryně, na fotografii bylo celkem pět žen. Čehož si všimli i někteří lidé na sociálních sítích.

„Kdo je ta paní úplně vpravo,“ zajímala se například uživatelka Lucie. V první řadě totiž seděla jak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), tak vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Poslední ženou na fotografii, která dostala také při příchodu květinu, je šéfka kabinetu premiéra Andreje Babiše – Tünde Bartha. Podle webu Seznam zprávy dost možná příští velvyslankyně v Maďarsku.

Kdo ovšem na fotografii chybí, je ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Ten se podle informací Blesk Zpráv neúčastnil v pondělí ani zasedání vlády. Nahradil ho náměstek. „Byl v Bruselu na jednání,“ řekl zdroj blízký vládě.

Řízečky s bramborovou kaší

Toman tak přišel o mini vepřové řízečky s bramborovou kaší. Podle fotografií byl u lánské tabule jasně daný zasedací pořádek, každý z ministrů měl cedulkou označené místo. Vicepremiér a ministr vnitra Jan (ČSSD)Hamáček seděl na druhé straně stolu než prezident Miloš Zeman, vedle kterého dostala přidělené místo vicepremiérka Schillerová.

Na slavnostním stole byla pro každého přichystaná sklenka na vodu, číše na víno i bílé a tmavé pečivo. Zatímco obsluhující personál má na fotografii zakrytá ústa respirátory, u stolu, u něhož jsou vidět někteří ministři, se do poslední chvíle chránil ministr školství Robert Plaga. Zeman, Hamáček ani Schillerová na fotografii už respirátor, na rozdíl od společné fotografie, nemají.

Jestli šlo v tomto složení o poslední setkání se stávajícími ministry, nebo Miloš Zeman ještě přichystá nějakou oficiální rozlučku se současnou vládou, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pro Blesk Zprávy nezodpověděl.

Vloni prezident pozval ministry k obědu 24. února. Tedy těsně před tím, než v Česku začala platit první protikoronavirová opatření. V roce 2018 pak ministři spolu s prezidentem usedli 10. prosince k adventní večeři. 

Video  Zeman v Lánské oboře otevřel novou lávku. Šéf lesní správy upozornil na známé prase.  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ingmarie ( 2. července 2021 09:30 )

Vládní sestava i s prezidentem vypadá , že dorazila na camping salát od Babicy .

avina ( 29. června 2021 19:30 )

Tvoje baba je přeoperovaný chlap,tak Aklence závidíš,co nemáš doma.

avina ( 29. června 2021 19:28 )

Pohoda,chválím zájem tisku. To by Venca Flaška neuměl. Ten zdrhal na zálety, chlast, milenky....na Hrádeček. Milenec Vondra smutnil.Je vidět že projevy zakomplexovaných proti Ing.MZ-prezidentovi je trápí,dobře jim tak. Legrace bude s novým prezidentem- tunelářem Kocábem, Rohlíkářkou Němcovou, pr....Npvotným.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa