Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vychytávky blízké budoucnosti: Elektronický „nos“ rozpozná nemoci, sliny předpoví dlouhý covid

Autor: tsv - 
18. října 2021
05:00

Díky novému zařízení bychom se mohli během pěti let definitivně rozloučit s krevními testy. Britská biotechnologická společnost Owlstone Medical pracuje na vývoji takzvaného elektronického nosu (e-nosu), který má z pouhého dechu pacienta umět rozpoznat všechny možné nemoci včetně covidu-19. Vědci z amerického Michiganu rozjeli novou rozsáhlou studii. Ta má potvrdit, zda lze dlouhodobý covid u dětí předpovědět z pouhého vzorku slin. Na obě inovace upozornil server DailyMail.

Speciální zařízení se zabudovanou umělou inteligencí dokáže na základě těkavých organických látek (VOC) rozpoznat nemoci i účinnost léčby. V pouhém jednom výdechu se spolu s plynovými částicemi a mikroskopickými kapičkami vyskytuje více než 3 500 takových látek. Umělá inteligence vzorek dechu zanalyzuje a za pomoci databáze přiřadí jeho specifickou chemickou stopu ke konkrétnímu onemocnění.

VOC látky jsou ukazatelem zdravého metabolismu a normální funkce buněk, stejně tak ale právě i infekcí a nákaz. Látky vylučované buňkami se v krevním oběhu dostávají do plic, odkud určité množství vyloučíme během výdechu. Zařízení podle společnosti Owlstone Medical umí rozpoznat bakteriální a virové nákazy (včetně covidu-19), nemoci jater, několik typů rakovin, Alzheimerovu chorobu, astma a další plicní onemocnění.

Nejen snazší diagnostika

Lékaři budou moci díky e-nosu zhodnotit i efektivitu léčby nebo zjistit, jaké léky jsou v daném případě nejvhodnější volbou. „Například kdyby za mnou přišlo dítě s astmatem, mohl bych rychle díky e-nosu zjistit, jestli mu během příštích několika dní hrozí astmatický záchvat. A pak bych mohl určit tu nejlepší léčbu a mít přehled o tom, jak se daří astma udržovat pod kontrolou,“ řekl profesor Andrew Bush.

„Trvalo roky, než jsme tuto technologii zdokonalili, jelikož všechno ovlivňuje složení chemikálií v dechu. Například co jste měli k snídani, nebo zda kouříte,“ dodal Bush. Vývoj zařízení ale vidí velmi optimisticky, glosoval věc slovy „Nemyslím si, že budeme čekat dalších 25 let. Myslím, že to bude dostupné do pěti let.“

Součástí zařízení ReCIVA je jednorázová silikonová maska, která je připojená na ručně ovládaný přístroj o velikosti digitálního fotoaparátu. Některé elektronické nosy vyvíjené jinými společnostmi jsou naopak mnohem větší a často zabírají celou místnost, podle profesora Bushe je ale praktičnost zařízení základ. „Nutnost jedné celé místnosti pro dechový test je nesmysl – potřebujeme praktický, přenosný a robustní test,“ konstatoval.

Nový takzvaný e-nos dokáže na základě chemikálií v dechu člověka odhalit všemožné nemoci Nový takzvaný e-nos dokáže na základě chemikálií v dechu člověka odhalit všemožné nemoci | Owlstone Medical

ReCIVA je obohacená o výkonný mikročip, který dokáže zhodnotit VOC látky během pouhých několika sekund. „Nakonec výsledky povedou k výstražnému systému založenému na červeném a zeleném světýlku, které dá lékaři vědět, zda je třeba nějak zasahovat,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti Owlstone Medical  Billy Boyle.

„Jednoho dne budou dechové testy využívány jako krevní testy. Udělají vám ho u praktického lékaře a výsledky budete znát do 24 až 48 hodin,“ doplnil Boyle. Cena testu zatím není jasná, podle Boyla bude ale použití e-nosu levnější než „tekutá biopsie“ – tedy klasický krevní test na rakovinu.

Sliny určí covid

Dechové testy nejsou jedinou slibnou inovací této doby. Vědci z Centrální michiganské univerzity rozjíždí novou studii, která má za úkol potvrdit, že takzvaný dlouhý covid u dětí je možné předpovědět na základě pouhého vzorku slin. Dlouhý covid je označení symptomů koronavirové nákazy trvajících několik týdnů až měsíců po vyléčení z nemoci.

Vědci nedávno zjistili, že děti, u kterých se později rozvine těžší forma covidu, mají ve slinách větší procento bílkovin, které pomáhají udržovat kontrolu nad zánětem, zatímco hladiny některých RNA molekul byly naopak o dost nižší, než je standard.

Pokud by obsáhlá studie potvrdila dosavadní zjištění, praktici a nemocniční lékaři by mohli díky jednoduchému testu začít včas s léčbou, která by zabránila budoucímu zhoršení nemoci.

„Použití slin k předurčení závažnosti infekce je neinvazivní a bezbolestné,“ řekl lékař Usha Sethuraman, jeden z autorů testu. „Brzké odhalení průběhu covidu může lékařům pomoct poskytnout včasnou a vhodnou léčbu, která by mohla zmírnit důsledky.“

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa