Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Indie „šlápla“ do očkování, za den podala 20 milionů dávek. Ženy se ale často vakcíny bojí

Autor: tsv - 
17. září 2021
20:51

Indie pokořila další rekord, když za pouhý jeden den naočkovala více než 20 milionů lidí. Země si dala za cíl podat obě dávky všem dospělým Indům do konce letošního roku, podle expertů ale ani takové výkony negarantují, že se plán podaří splnit. Zdravotníci zde dosud aplikovali 787 milionů dávek, napsal server BBC.

V pátek se Indii podařilo překonat svůj předchozí rekord, kdy 27. srpna naočkovala více než 13 milionů občanů. Dosud má podle oficiálních dat za sebou alespoň jednu dávku více než polovina místní populace – asi 588 milionů lidí. Plně naočkovaných je ale pouhých 20 procent dospělých.

Velké rozdíly jsou v proočkovanosti i mezi samotnými státy Indie, kde chudší oblasti zůstávají stále znatelně pozadu. Indie od propuknutí pandemie zaregistrovala 33 milionů případů covidové nákazy, což ji staví na druhé místo po Spojených státech. Je také jednou ze tří světových zemí, které překročily hranici 440 tisíc úmrtí, a to spolu s USA a Brazílií.

Ženy se více bojí, nové infekce přibývají pomaleji

Postupně začíná klesat denní přírůstek nově nakažených. Za jeden den potvrzují laboratoře méně než 40 milionů infekcí, většinu z nich hlásí jižní stát Kerala. Lékaři varují před třetí vlnou, kterou by mohlo způsobit rozvolňování a otevírání hranic, ke kterým se vláda rozhodla navzdory setrvávajícímu riziku mutace delta.

Experty trápí i velké rozdíly v proočkovanosti mezi pohlavími, ten je znatelný hlavně ve venkovských oblastech. Ženy zde mají omezenější přístup k internetu, mají tak méně informací o vakcíně, váhají a bojí se. Naočkovaných mužů je o šest procent více než právě žen.

Indie měla od začátku problém sehnat dostatek dávek, což pro zemi, která na světě produkuje nejvíc vakcín, představovalo určitý šok. Zdravotníci zde podávají britskou AstraZeneku, Covaxin od indické společnosti Bharat Biotech a ruský Sputnik V. Vládě se nedávno na seznam schválených vakcín podařilo přidat i Modernu, není zatím ale jasné, kolik dávek Indie od firmy získá.

Nejvíce naočkovaných hlásí venkov, poměrově ale vítězí města. V zemi očkuje více než 100 tisíc center, z nichž většina jsou státní podniky. Indie do očkovacího programu investovala 5 miliard dolarů (108 bilionů korun), místní tak mají přístup k očkování zdarma, někteří se ale i tak rozhodují za vakcínu zaplatit na soukromých klinikách.

Video  Desetitisíce Sputniků v koši: Ruská vakcína na Slovensku netáhne, lékař tepe Matoviče  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. září 2021 17:52 )

imunita je jen po očkování. Jiná není.

Jirik-ta ( 18. září 2021 16:04 )

Automat FERRO-MATIC, LL, dávka 1-5 ml, z lahvičky

Jirik-ta ( 18. září 2021 16:03 )

http­s://ww­w.ka­mir.cz­/vete­rinar­ni-prostredky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa