Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kristýna (31) o boji s postcovidovým syndromem: Pocit zúženého hrdla a problémy s dechem

Autor: ula - 
28. září 2021
05:00

Přibližně 80 procent lidí trpí podle mezinárodních statistik po prodělaném onemocnění Covid-19 různými zdravotními potížemi. Nejčastěji jde o únavu, dušnost, poruchy spánku, bolesti hlavy, deprese, ztrátu čichu a chuti. Projektová manažerka Kristýna (31) a instruktorka jógy, onemocněla covidem-19 loni v září. Průběh jí připomínal angínu. Za několik týdnů se vrátila do práce, ale začala bojovat s únavou, potížemi při nadechnutí a pocity zúženého hrdla.

Kristýna onemocněla loni v září.  „Příznaky začaly standardní únavou a slabostí. Pak se přidala bolest v krku a teplota. Měla jsem dva dny vyšší teplotu kolem 39 a zimnice. Po čtyřech dnech se to začalo pomalu zlepšovat. Hodně jsem to prospala a po dvou týdnech jsem se vrátila do práce. Takže jako taková nepříjemná angína. Nakazila jsem se od asymptomatické klientky z fitness centra, kde předcvičuji, se kterou jsem si chvíli před lekcí povídala. Ona asi po třech dnech od kontaktu ztratila čich, ale jinak jí nic nebylo," vypráví Kristýna.

Jako lektorka fitness se také těšila do práce. Centra byla ale zavřená, a tak místo toho začala běhat. Bohužel zjistila, že má problém.

Pocit zúženého hrdla

„Jsem sportovec, ale najednou mi sport moc nešel. Prostě jsem to neudýchala. Měla jsem potíže s nádechem, jako bych měla zúžené hrdlo nebo krk,“ popisuje komplikace Kristýna. Zašla si tedy k lékaři a ten jí diagnostikoval chudokrevnost, na kterou nikdy předtím netrpěla. 

 „Jestli za to mohl covid v kombinaci třeba se stresem a něčím dalším, se mohlo stát. Ona celá ta doba stresující je, člověk změní zvyky, koníčky, moc nemá ani možnost dát si dovolenou a ten vir je zákeřný. Takže jestli za to mohl jenom covid, anebo nějaká kombinace faktorů, je teď už spíš spekulace, protože mně se krev už po doplnění železa vrátila do normálu,“ myslí si Kristýna, kterou překvapilo, že ji virové onemocnění tak ovlivnilo a zkomplikovalo návrat do sportovního života.

Nejhorší jsou plicní postižení

U některých pacientů přetrvává po prodělání covidu alespoň jeden symptom déle než pět týdnů. Většině z nich do tří měsíců vymizí, zhruba pět až deset procent pacientů se však potýká s poscovidovými symptomy mnohem déle. Jde často o respirační příznaky, kašel a dušnost. Plicní postižení jsou nejvýznamnější, protože mohou pacienta výrazně omezovat. Pacienti často udávají i další příznaky, jako je únava či jiné problémy, které jsou přítomny i u jiných onemocnění.

„Jak dlouho se s příznaky mohou potýkat, se zatím přesně neví. Podle zkušeností z FN Olomouc většina potíží mizí do půl roku. U některých pacientů mohou sice potíže přetrvávat, ale jsem optimista a věřím, že u většiny osob se plicní postižení rychle uzdraví,“  uvádí primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc MUDr. Milan Sova, Ph.D.

Až 80 % lidí má dlouhodobé obtíže

Až 80 procent lidí podle celosvětových statistik po prodělání onemocnění covid-19 trpí dalšími zdravotními potížemi. Nejčastěji jde o únavu, dušnost, poruchy spánku, bolesti hlavy, deprese, ztrátu čichu a chuti. Tyto symptomy jsou nejběžnější, existuje ale i řada dalších symptomů. Lékařská péče o tyto pacienty je jiná v tom, že nevíme, co se za symptomy skrývá,“ upozorňuje vedoucí Centra postcovidové péče Fakultní nemocnice v Hradci Králové MUDr. Michal Kopecký a poukazuje na několik mezinárodních statistik.

„Naším úkolem je vyloučit, zda symptomy souvisejí s covidem, či nikoliv. Řada pacientů má i jiné zdravotní potíže. Lidi, kteří jsou unavení a nevýkonní, zaučujeme, jak správně dýchat a jak nejlépe procvičit plíce po covidu,“ doplňuje MUDr. Kopecký.

Horší fyzická kondice

Kristýna pociťuje následky v podobě horší fyzické kondice, ale cítí se lépe. „S cvičením jsem nepřestala. Jen to nešlo v takové výkonnosti jako dřív. Když jsem běhala, běžela jsem pomalu a místo silového cvičení jsem si dala třeba jógu. Myslím, že to fungovalo jako dobrá rekonvalescence. Stav se mi začal zlepšovat hned po odeznění hlavních příznaků, takže říjen a pak prosinec a konec května. Nyní se cítím dobře a žádné problémy nepociťuji,“ říká Kristýna.

Nechala se také naočkovat, protože covid-19 nechce znovu prodělat a přeje si, aby se už nákaza nešířila.

Česko, nadechni se

Iniciativa ČESKO, NADECHNI SE  chce přispět ke zlepšení péče o postcovidové pacienty a  poskytovat jim kvalitní informace. Tito lidé mají často po prodělaném onemocnění přetrvávající zdravotní problémy a nevědí, jak a s kým je řešit. Chce poskytnout místo, kde lidé najdou vše potřebné, podporu a motivaci aktivně se zajímat a starat o své zdraví. Ambicí webu je usnadnit a zpříjemnit návrat do plnohodnotného života lidem, kterým momentálně postcovidový syndrom znemožňuje plně a svobodně se nadechnout.

Video  Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

.

Video se připravuje ...
Další videa