Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hádky o protilátky ve Sněmovně: Za Vojtěcha to „schytával“ Brabec, ČR je zatím uznávat nebude

Autor: ČTK - 
17. září 2021
12:30

Sněmovna zatím nedořešila spor o uznávání testu na protilátky proti covidu-19 jako možnosti prokazování bezinfekčnosti. Debatu, kterou vyostřily osobní útoky mezi poslanci, dnes dolní komora po vymezené hodině přerušila na neurčito. Není zřejmé, zda se ji podaří do říjnových voleb dokončit.

Diskusi prosadila poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová, která požadovala především to, aby pozitivní testy na přítomnost protilátek proti nemoci covid-19 vláda postavila na úroveň potvrzení o očkování proti koronaviru nebo negativního PCR testu. Uznávání protilátek požaduje část poslanců napříč stranami, mezi zastánce patří také premiér Andrej Babiš (ANO) nebo exministr zdravotnictví a vakcinolog Roman Prymula.

Proti uznávání se staví část odborníků a ministerstvo zdravotnictví. Argumentují tím, že zatím nebyla stanovena univerzální hodnota hladiny protilátek, která by měla pro ochranu před nákazou stačit. I s protilátkami je podle nich vhodné se nechat očkovat.

„Metody nejsou dostatečně standardizované,“ citoval ze stanoviska ministerstva ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který zastupoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), jenž se omluvil z vážných rodinných důvodů. Podle něj „nejlepší ochranu poskytuje prodělaná nemoc a očkování“. Sněmovna by měla zvážit, zda její výzva k uznávání protilátek nebude vykoupena vyšší úmrtností na covid-19.

Místo protiargumentů se dočkala jen urážek

Předsedkyně sněmovního sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO) vyčetla Hyťhové, že ani jednou nenavštívila jednání výboru, kde se problém řešil. „Věnujte se školství, to vám šlo fakt líp,“ řekla zdravotnice Pastuchová učitelce Hyťhové, která se proti tomu ostře ohradila. Uvedla, že se místo protiargumentů dočkala urážek a že informace pro požadavek na uznávání protilátek nemusí čerpat jen z jednání sněmovního výboru.

Hyťhová mimo jiné uvedla, že nutit lidi s protilátkami k očkování může ohrožovat jejich zdraví a život. Jako příklad uvedla premiérovu dceru Vivien, které lékař očkování nedoporučil právě kvůli protilátkám po prodělané nemoci. Podle poslankyně může být důvodem neuznávání protilátek to, že testy jsou drahé nebo že je vláda agentem výrobců očkovacích látek.

Vojtěch v pondělí uvedl, že odborníci se stále neshodli na uznávání testu na protilátky covidu-19 jako možnosti, jak prokázat bezinfekčnost kromě testu, nemoci v posledním půl roce či očkování. Lidé se změřenými protilátkami se podle ministra mohou nechat očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. Nejefektivnější takzvaná hybridní imunita, která kombinuje prodělání nemoci a očkování, uvedl Vojtěch. Poukázal i na to, že testy na protilátky neuznávají v žádné zemi EU kromě Rakouska, které s tím také plánuje přestat.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké „pro“.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 18. září 2021 17:50 )

tomu se řiká industrializace člověka

Jirik-ta ( 18. září 2021 17:47 )

imunita je jen po očkování. Jiná není.

Jirik-ta ( 18. září 2021 12:30 )

Rastislav Maďar a možný střetu zájmů: Propaguje očkování a zároveň do ČR dovážel vakcíny, tvrdí právník Nielsen (ŽvČ)

Jirik-ta ( 17. září 2021 22:03 )

Brabec to schytal

Jirik-ta ( 17. září 2021 22:02 )

Místo aby si nechali zpracovat odbornou studii od někoho kdo se daným problémem zabývá. Rozhodli naši fachmani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa