Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Těžký průběh covidu může vést k selhání ledvin, varují čeští odborníci. Přidali důležitou radu

Autor: ula - 
7. září 2021
05:00

Z klinických studií vyplývá, že onemocnění covid-19 má u většiny pacientů mírný průběh, nicméně v přibližně 5 % případů je průběh závažný. Jak upozorňují čeští nefrologové, u pacientů s těžkým průběhem je poměrně časté selhání ledvin. Akutní selhání ledvin se vyskytuje u 20–40 % kriticky nemocných pacientů, 20 % vyžaduje náhradu jejich funkce dialýzou. Je známo, že poškození ledvin u pacientů s takto těžkým průběhem onemocnění covid-19 je negativním prognostickým ukazatelem.

V riziku závažného průběhu onemocnění covid-19 jsou zejména pacienti vyššího věku, obézní, s preexistujícím chronickým onemocněním jako hypertenze (vysoký krevní tlak), diabetes (cukrovka), srdečně-cévní onemocnění, onemocnění plic či ledvin, a pacienti s oslabenou imunitou, např. onkologičtí pacienti či pacienti po transplantaci.

„Ledviny jsou poškozeny až u 6,7 % pacientů s covid-19, avšak udává se rozmezí 0,5–45 %. U této skupiny pacientů dochází až ve 30 % k úplnému selhání ledvin, které vyžaduje dočasnou náhradu jejich funkce dialýzou. U pacientů s nutností umělé plicní ventilace je potřeba dialýzy až u 90 %,“ vysvětluje MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková, Ph.D., vedoucí nefrologické a Transplantační ambulance IKEM.

Jak dochází k poškození ledvin?

„Při infekci covid-19 je příčina postižení ledvin ovlivněna mnoha faktory. Vzniká v důsledku přímého poškození ledvinných buněk virem, anebo nepřímo v důsledku těžkého průběhu onemocnění. Především u pacientů s potřebou umělé plicní ventilace,“ popisuje Rajnochová Bloudíčková.

K přímému poškození ledvin dochází díky přítomnosti receptorů na ledvinných buňkách, na které se virus dokáže navázat, tím je napadnout, uvnitř nich se množit a následně napadené buňky poškodit či usmrtit. Podobné receptory se nacházejí i na buňkách srdce a plic, u nichž dochází k jejich poškození podobným mechanismem.

Dalším mechanismem poškození ledvin při infekci covid-19 je dysregulace imunitní odpovědi probíhající pod obrazem tzv. cytokinové bouře.

„Jedná se o extrémní, neadekvátní odpověď organismu na přítomnou infekci, jež ve snaze eliminovat zodpovědný patogen vede k poškození i vlastních tkání,“ dodává k tomu odbornice.

Selhání ledvin může skončit i smrtí

„Mezi další faktory vedoucí k poškození ledvin u nemocných s covid-19 je infekcí indukovaný tzv. hyperkoagulační stav. Pacienti jsou náchylní k tvorbě krevních sraženin, které mohou ucpávat jakékoli cévy, včetně drobných cév ledvin, a tak mohou vést jednak k poruše jejich funkce, jednak k prohloubení nedostatku kyslíku v buňkách v důsledku zápalu plic (pneumonie), který se vyskytuje u závažných forem infekce covid-19,“ vysvětluje lékařka.

Ledviny jsou filtrem pro naše tělo, jsou zodpovědné za odstraňování toxinů a přebytečných tekutin prostřednictvím moči. Za situace selhávání funkce poškozených ledvin dochází ke hromadění toxinů a tekutin, což negativně ovlivňuje další orgány. Toto v rámci multiorgánového selhání může končit i úmrtím pacienta.

Současné studie také potvrzují, že u části pacientů s akutním poškozením ledvin při infekci covid-19 nedojde k úplné obnově funkce ledvin. Proto je velice důležité, aby tito pacienti byli sledováni nefrologem alespoň po dobu dvou nebo tří měsíců po propuštění z nemocnice. V případě známek chronického poškození ledvin by měli zůstat v péči nefrologa trvale.

Poškozené ledviny nebolí

Naštěstí trvalé poškození ledvin v důsledku onemocnění covid-19 je poměrně vzácné. Nejčastějšími příčinami vedoucími k onemocnění ledvin jsou civilizační onemocnění jako hypertenze, diabetes a srdečně-cévní onemocnění, mnohdy spjaté s obezitou.

Poškození ledvin, zejména v raných stádiích, probíhá často skrytě, bez specifických příznaků jako je např. bolest. Pokud pacienti nedocházejí na pravidelné kontroly k praktickému lékaři či specialistovi, může se onemocnění ledvin diagnostikovat až v pokročilé fázi onemocnění či dokonce ve fázi, kdy je nutné bezprostřední zahájení dialýzy.

„Preventivní prohlídku, jejíž součástí je orientační vyšetření moči, hradí pojišťovna každé dva roky. U pacientů s diabetem, hypertenzí či kardiovaskulárními komplikacemi je rozšířena o laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace ve čtyřletých intervalech od 50. roku věku.

„Smyslem těchto opatření je včasný záchyt ledvinných onemocnění a předání pacientů do specializovaných nefrologických pracovišť s cílem zpomalit progresi těchto onemocnění, a především snížit nutnost zahájení dialyzační léčby,“ říká MUDr. Silvie Rajnochová Bloudíčková.

Nezapomínejte během pandemie na prevenci

Mnoho lidí vynechává preventivní prohlídky u praktického lékaře, protože se cítí subjektivně zdravě, z časových důvodů, a v posledním roce i kvůli strachu z nákazy koronavirem ve zdravotnickém zařízení. „Součástí preventivních prohlídek je však také důležitá kontrola zdraví ledvin. Laboratorní rozbor moči, případně krve, může odhalit abnormální hodnoty poukazující na ledvinné onemocnění,“ vysvětluje nefroložka.

Bezplatně si můžete otestovat svoje ledviny  ve dnech 16. a 17. září 2021 v prostranství před obchodním centrem Arkády Pankrác v Praze. „Není potřeba s sebou nic nosit, pro laboratorní vyšetření poslouží kapka krve získaná drobným píchnutím do prstu. Rád bych tedy pozval každého, kdo chce mít o zdraví svých ledvin jistotu, nebo jen bude mít cestu kolem,“ vzkazuje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie a vedoucí Transplantační laboratoře IKEM.

Na místě bude také možné získat bližší informace o transplantacích od živých dárců.

Video  Viklický o transplantaci ledvin  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

novakalex ( 12. září 2021 11:59 )

Tak ale tuhle filozofii "západu" nejlépe zvládají na východě. Podmínkou musí být komunistická ideologie.

Jirik-ta ( 7. září 2021 13:05 )

, bydlím v paneláku a taky strach nemám. Už jsme dávno promoření.

Jirik-ta ( 7. září 2021 13:02 )

meningokok atd. těch nemocí je spousta, přílišné pití piva (zahrádky) , alkoholu

sorgedoktor ( 7. září 2021 08:31 )

Jero hezky receno.....Strach z nakazy Covidem ve zdrav.zarizenich ma opravdu hodne lidi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa