Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Best in covid“ je zpět. Babiš opět chválí zvládání pandemie, Jurečka zmínil hulváta

Aktualizováno -
1. září 2021
12:08
Autor: ČTK, kal - 
1. září 2021
09:15

Je to rok od chvíle, kdy si premiér Andrej Babiš (ANO) ve Slovinsku chválil covidovou situaci v Česku. Holedbal se větou „Best in covid“ – nejlepší v covidu. Výrok následně rezonoval celou podzimní a zimní vlnou, kdy v České republice po nákaze koronavirem umíraly i dvě stovky lidí denně. Rok se s rokem sešel, v Česku zemřelo přes 30 tisíc lidí, ale nemocnice jsou prázdné a nakažených zatím přibývá jen pomálu a mrtví minimálně. Babiš je zpět ve Slovinsku, kam zamířil opět na Bledské strategické forum a znovu si chválí, že jsme „Best in covid“. Babiš před odletem uvedl, že jeho výrok byl vytržen z kontextu a zneužit některými novináři a opozicí. Ta se ozvala i tentokrát.

„První výročí od mého prohlášení v srpnu 2020, že V4 je best in covid v Evropě. Po roce to zase platí. Držme si palce, aby to V4 a hlavně nám vydrželo,“ uvedl Babiš na twitteru a spustil lavinu negativních reakcí. Zatímco situace v Česku je nyní podle objektivních ukazatelů velmi dobrá, kritikům na vyjádření premiéra vadí, že vůbec nereflektuje to, co se za poslední rok stalo.

„Něco takového může napsat jen naprostý hulvát, který si nevidí ani na špičku nosu! 30 000 lidí zemřelo a statisíce jejich blízkých dnes jsou bez tátů, mám, dětí, bez těch, kteří tady mohli být a nejsou!“ burácí například šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle něj má premiér máslo na hlavě a měl by šoupat nohama.

Také diplomat Michael Žantovský upozorňuje na velké množství mrtvých. „Podle Andreje Babiše jsme byli před rokem ‚best in covid' a po roce jsme zase ‚best in covid'. Na těch třicet tisíc mrtvých mezitím nějak zapomněl,“ uvedl.

„No, pane premiére, toto je fakt zbytečné a hodně cynické,“ ozval se i šéf ODS a jeden z hlavních vyzyvatelů Babiše ve sněmovních volbách Petr Fiala. „Dnešní vyjádření premiéra ani nezavadilo o lidskost. To je jedno velké fuj,“ zní od předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Piráti pak o výroku uvedli, že premiér má až moc velkou drzost. Oběti mu chtějí spočítat i s úroky.

Babiš: Můj výrok byl zneužit

„Díval jsem se teď na to video z loňska, za které se mi někteří novináři a opozice posmívají, že jsem řekl ´Best in covid´, ale já jsem řekl ´we four´ (my čtyři, tedy země V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko),“ řekl dnes Babiš. „Potom samozřejmě jsme návrat v září do škol a z dovolených nezvládli, doufejme, že tento rok to zvládneme podstatně lépe,“ dodal s tím, že tomu pomůže i proočkovanost a promořenost obyvatel.

„Ta situace je taková, že z hlediska sedmidenní incidence na sto tisíc obyvatel jsou na tom nejlépe státy V4, takže je to úplně stejné jako minulý rok, kdy to taky byla pravda, jenže když se to vytrhne z kontextu, tak se to potom zneužívá,“ řekl také český premiér.

Výrok „Best in Covid“ pronesl Babiš loni 31. srpna na Bledském strategickém fóru. O měsíc později začala v ČR druhá vlna nákazy, mnohem silnější než na jaře 2020, a ČR se po strmém nárůstu počtu nakažených i zemřelých stala jednou z nejhůře zasažených zemí na světě s ohledem na počet obyvatel.

Babiš dnes také řekl, že podle nové studie z Izraele je přirozená imunita po překonání covidu „možná účinější než očkování“. „Takže by si mininisterstvo zdravotnictví v tom mělo udělat jasno,“ uvedl premiér. Dodal, že uspořádal k této věci první kulatý stůl a nyní čeká na podklady, které by měly vládě poskytnout lepší obraz o záležitosti.

První tři případy nového typu koronaviru se v Česku potvrdily 1. března 2020. Po dvou týdnech od prvního výskytu nemoci vláda přistoupila k razantnímu omezení chodu země, postupně se přidaly i některé velké firmy. Kabinet vyhlásil nouzový stav, který skončil po 66 dnech 17. května. Následné rozvolňování opatření skončilo na počátku letních prázdnin, kdy Češi mohli až na drobné výjimky odložit roušky.

Babiš přiznal chybu už na konci září

V optimistické náladě vláda odmítala v létě jako strašení lidí výzvy k přípravě na možnou druhou vlnu epidemie. Už v první polovině září ale denní přírůstky nakažených poprvé překročily 1000 případů a začaly strmě růst. Koncem září Babiš v televizním projevu přiznal jako chybu, že kabinet v létě polevil v opatřeních proti šíření nákazy.

Epidemie ale neustávala a vláda byla nucena postupně obnovit řadu restrikcí a od 5. října znovu vyhlásit nouzový stav, který byl několikrát prodloužen až do 11. března, tedy na 188 dní a poté znovu vyhlášen (celkově byl vyhlášen na 254 dní). Opětovné vyhlášení nouzového stavu doprovázela od podzimu znovu řada opatření.

Šest týdnů okresního lockdownu

Před Vánocemi vláda rozhodla o uvolnění opatření, koncem prosince se ale restrikce vrátily. Vzhledem k dramatickému nárůstu počtu nových případů covidu-19 začala platit přísnější opatření od března letošního roku. Mimo jiné platil zákaz opouštět území okresu nebo hlavního města Prahy, na jehož území má dotyčný trvalý pobyt nebo bydliště, bez zásadního důvodu, jakým je například cesta do zaměstnání či k lékaři. Po výrazném zmírnění šíření nákazy začala vláda od dubna postupně opatření uvolňovat.

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku od začátku loňského března bylo v zemi potvrzeno asi 1,68 milionu případů nemoci a přes 30 400 lidí s covidem-19 zemřelo.

sasa-tu ( 1. září 2021 17:07 )

byly

sasa-tu ( 1. září 2021 17:01 )

Novinářské svoloči je jedno, kde je pravda. Ti potřebují senzaci za každou cenu, aby byli jejich plátky a reportáže prodejné.

fico ( 1. září 2021 16:40 )

A nepodařilo se.

fico ( 1. září 2021 16:37 )

A uvaž si ho pořádně.

fakt.fakt ( 1. září 2021 16:16 )

To vyčůraní novináři nahrávají opozici, pomlouvají a závidí, že se Babišovi daří držet pandemii na uzdě. Strašení Babišem se míjí účinkem, spíš mu přihrávají hlasy. ANO nad 30% je výsledem, každý vidí jak škodí opozice a jak bychom na tom byli mnohem hůř

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa