Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vojtěch: Třetí dávka vakcíny v ČR od 20. září. A pro každého! Jaké budou podmínky?

Aktualizováno -
30. srpna 2021
15:26
Autor: ČTK - 
30. srpna 2021
14:31

Třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 se budou lidé moci očkovat od 20. září, nejméně osm měsíců po své poslední dávce. Pokračovat v přeočkovávání se bude i příští rok, řekl dnes po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda podle něj vzala na vědomí podmínky, které dnes schválila Rada vlády pro zdravotní rizika.

„Od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktického lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst,“ uvedl na tiskovce po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

8 měsíců po 2. dávce

Doporučeno je očkování zejména lidem, kterým hrozí při nákaze vyšší riziko, tedy starším 60 let. Podle Vojtěcha se ale budou postupně očkovat i ostatní, ovšem nejdřív 8 měsíců po ukončeném očkování.

Podle dřívějších informací ministerstva by třetí dávku vakcíny lidé měli dostávat u praktických lékařů, případně v nemocnicích. Velká očkovací centra mimo zdravotnická zařízení se v září postupně ruší.

Kombinace vakcín možná

Zdravotníci budou aplikovat posilující dávky vakcíny typem mRNA, tedy od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. Jako třetí dávku je mohou dostat i lidé očkovaní vakcínou AstraZeneca, která je jiného typu, a jako druhou lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Za rizikové skupiny odborníci považují seniory, chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních.

Řada zemí již zavedla

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Také některé české studie ukazují, že zejména u seniorů po několika měsících mohou protilátky po očkování výrazně klesnout.

Bez finanční motivace

Třetí dávku vakcíny proti covidu může dostat každý, kdo bude mít zájem. Bude se to týkat třeba příslušníků integrovaného záchranného sboru, kteří byli také mezi těmi, kteří vakcínu dostali jako první v lednu a únoru.

Adam Vojtěch odmítá, že by bylo v plánu rizikové skupiny k očkování motivovat finančně: „Nebylo by to spravedlivé vůči těm, co už se naočkovat nechali.“

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

 

PPP150W ( 30. srpna 2021 22:51 )

Pokud vím, MUDr Pirk covid prodělal a jednu dávku Pfizeru si nechal očkovat, ač s ohledem na prodělanou nemoc měl protilátek spoustu. Udělal to proto, že chtěl vycestovat. Vychází mi z toho, že lžete, protože vyjádření Pirka ve znění, které uvádíte jsem jednak nikde nedohledal, jednak nedává, vzhledem k jeho prodělané nemoci, smysl.

PPP150W ( 30. srpna 2021 22:38 )

Možná by vám neuškodilo, kdybyste si trochu početl o vakcinaci. Vámi zmíněný tetanus je způsoben bakteriálním onemocněním. Protože bakterie nemutují, jako viry, postačí vakcinace nikoli 10, ale až 15let. Jelikož viry mutují, a to drtivá většina, je nutno přeočkovávat. Viz chřipka. Že vy jste nedával v hodinách biologie pozor. Tohle není nic nového.

zkzkz ( 30. srpna 2021 22:37 )

Třetí si strč do zádele,kdy bude čtvrtá?

Desterz ( 30. srpna 2021 22:32 )

No vida. Udělejme tečku za koronavirem, četl jsem celkem nedávno. Mám takový dojem, že se tečka zrovna stává dvojtečkou, a slogan refrénem.

clovekdobry ( 30. srpna 2021 18:12 )

Jsme ve svobodné zemi, tak ať se každý svobodně rozhodne jak chce bez nátlaku schvalovačů a odpůrců i přechytralých diskutérů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa