Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkový ráj Čechů po pandemii ožil: Na Rhodosu ale sáhnete hlouběji do kapes, co nejvíc zdražilo?

Autor: ČTK - 
25. srpna 2021
10:40

Turismus na řeckém ostrově Rhodos se podle tamní delegátky cestovní kanceláře Travel Family Petry Cimermanové v létě vrátil na úroveň doby před vypuknutím pandemie koronaviru, tedy roku 2019. Otevřené jsou všechny hotely a restaurace. Tamní provozovatelé ubytovacích služeb si navíc podle ní chválí i rezervace na září a říjen. Kvůli opětovnému nárůstu turistů je třeba si v oblíbených tavernách předem zamluvit stůl. Ceny v autopůjčovnách se dostaly na hladinu předloňského roku, navíc poptávka vysoce převyšuje nabídku. Zdražily také pohonné hmoty. Cimermanová to řekla v rozhovoru s ČTK.

Ještě v červnu se podle Cimermanové nezdálo, že by se Rhodos mohl turisty zaplnit podobně jako před koronavirovou krizí. Obsazenost podle ní dosahovala 55 až 60 procent. V červenci se ale cestovní ruch naplno rozhýbal, uvedla dále. „Řekové 15. srpna slaví svátek Panny Marie. Na Rhodos proto přijela i spousta domácích turistů za svými příbuznými. Ostrov opravdu praskal ve švech,“ řekla Cimermanová.

Dobu, kdy restauratéři nebo poskytovatelé ubytovacích služeb neměli hosty, většina podnikatelů podle Cimermanové využila k rekonstrukcím a zlepšením služeb. Ceny jídel v restauracích se podle ní nezměnily, dražší jsou drinky v některých barech. Je ale podle ní jednoznačně patrné zlepšení kvality, co se týká prostředí či servisu.

Čeští turisté mají podle Cimermanové před příjezdem do Řecka nejčastěji obavy, jaká opatření v zemi platí. „Dovolená je pak pro ně maximálně příjemná, až překvapivě,“ řekla. Bezinfekčnost při vstupu do restaurací nebo barů provozovatelé podle ní nekontrolují, většinou je posezení ve venkovních prostorách, nejsou tak nutné ani roušky.

Převážná část českých cestovatelů má podle Cimermanové už dokončené očkování. Zajištění testů pro návrat do České republiky tak potřebuje minimum klientů, hlavně se jedná o děti, uvedla. České turisty pak podle Cimermanové nejvíce obtěžuje administrativa spojená s vyplněním příjezdových formulářů. „Problém je to hlavně pro starší lidi, kteří nemají chytré telefony nebo s nimi dobře neumějí zacházet,“ doplnila.

Kromě českých turistů jsou na Rhodosu podle Cimermanové hlavně Britové, Poláci a dále cestovatelé z Francie a Itálie.

Řecko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi s cestovními kancelářemi vyrážejí. CK Travel Family tam letos podle své výkonné ředitelky Blanky Hrubé letecky vypravila asi čtyři tisíce klientů, na Rhodos odjelo přes 500 cestovatelů. „Letecké zájezdy nabízíme celou sezonu, kterou jsme konkrétně v Řecku zahájili s prvními klienty 4. června. Nyní bude určitě lákavé klidné babí léto u moře jak v Řecku, tak ve velmi poptávaném Chorvatsku u Jadranu. Ubytovací kapacity pro naše klienty na teplé podzimní období jsou stále k dispozici,“ uvedla. Podle Českého statistického úřadu strávilo v roce 2019 v Řecku delší pobyt 407.000 Čechů. Data za loňský rok nejsou k dispozici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa