Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zuzana přišla o 10 milionů kvůli chybě v očkovací loterii. Slováci po kritice mění pravidla

Autor: ČTK - 
20. srpna 2021
16:05

Slovensko po kritice mění pravidla loterie na podporu očkování proti nemoci covid-19. Heslo k získání vysoké výhry bude známo déle než dosud. To by mělo zabránit opakování situace z prvního kola loterie, kdy jedna z vylosovaných hráček Zuzana z Prešova o uplynulém víkendu přišla o 400 000 eur (přes deset milionů korun) kvůli opoždění televizního přenosu přes internet. Vyplývá to z dnešního oznámení slovenského ministerstva financí, které zmíněnou loterii připravilo.

Hlavním tahákem loterie se stalo losování pěti hráčů, z nichž každý automaticky dostane 1000 eur (25 500 korun) a také může hrát v živém televizním vysílání o nejméně 100 000 eur (přes 2,5 milionu korun). Podmínkou ovšem je, aby v časovém limitu 20 sekund zvedli telefon a následně v dalším stejném čase od vyzvání moderátora řekli heslo. To bylo naposledy zveřejněno krátce před začátkem odpočítávání zbylé doby na odpověď.

Jedna z vylosovaných žen z východního Slovenska o uplynulém víkendu telefon sice včas zvedla, ale ve vymezeném čase heslo neřekla; tvrdila, že na televizi se dívá přes internet a že přenos je opožděn.

Podle zvuku z pozadí, který během telefonátu zachytily mikrofony, měla přenos zpožděn oproti klasickému vysílání asi o 25 sekund. Ministerstvo financí nyní uvedlo, že nově bude heslo zveřejněno mnohem delší dobu, než je možné opoždění vysílání v závislosti na typu přenosu televizního signálu.

Zmíněná žena hrála až o 400 000 eur kvůli tomu, že hlavní cenu nezískal žádný z jejích tří vylosovaných předchůdců. Jeden z nich je podle slovenského tisku záchranář, který byl v době vysílání soutěže ve službě a kvůli tomu telefonát z televizního studia nezvedl.

Nově budou moci využít služeb svého asistenta také lidé, kteří například právě z profesních důvodů nemohou říct heslo v televizním vysílání. Další kolo losování hráčů o hlavní ceny bude nadcházející neděli.

Do očkovací loterie, ve které se během pracovních dnů losují výherci nižších finančních cen, se dosud podle ministerstva financí zapojilo 865 000 lidí. Alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo v pětimilionové zemi přes 2,3 milionu osob. Kvůli nízkému zájmu veřejnosti o preparát Slovensko v očkování zaostává za průměrem EU.

Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcína je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu.  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa