Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sekera 376 miliard. Návrh rozpočtu míří na vládu, počítá i s vyhazovem úředníků

Autor: ČTK - 
1. září 2021
08:24

Schodek státního rozpočtu na příští rok by měl činit 376,6 miiardy korun. To je o 13,4 miliardy korun méně proti prvnímu návrhu rozpočtu z letošního června. Vyplývá to z návrhu, který poslalo ministerstvo financí vládě. Příjmy MF v novém návrhu zvýšilo proti červnové verzi o 57,6 miliardy na 1543,3 miliardy korun a výdaje o 44,2 miliardy korun na 1919,9 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

 

„Prioritami rozpočtu jsou kromě úspor na provozu státu zejména investice v absolutně rekordní výši očekávaných 218 miliard, růst důchodů o 797 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč nebo historicky nejvyšší podpora vědy a výzkumu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Peníze navíc podle ní získá například i ministerstvo obrany.

„Se stovkami úředníků se naopak rozloučíme, a to například v resortu financí, který opustí 200 zaměstnanců, nebo kapitole ČSÚ, kterou opustí 187 pracovníků souvisejících s projektem sčítání,“ dodala ministryně.

Materiál nepočítá s růstem objemu platů státních zaměstnanců. „V situaci, kdy je stále plat ve veřejné sféře vyšší než v soukromé, není plošné zvyšování na místě, naopak se musíme soustředit na racionalizaci agend a dobré zaplacení kvalitních a výkonných úředníků. Zároveň platí, že pozitivní efekty snížení zdanění práce od 1. ledna 2021 a zvyšování slev na poplatníka stále převyšují nárůst inflace a bude tomu tak i v příštím roce,“ uvedla Schillerová. Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček v neděli uvedl, že by nepodpořil takový státní rozpočet, který by zmrazil platy hasičů a policistů.

Schillerová má radost z vyšších důchodů i ze slev pro rodiny

Do návrhu byly podle MF promítnuty změny, které se týkají aktualizace daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení na základě srpnové makroekonomické predikce MF. Úřad dále v materiálu aktualizoval očekávané příjmy z rozpočtu Evropské unie, příjmů na financování projektů Finančních mechanismů EHP/Norska, z nového nástroje Facilita na podporu oživení a odolnosti. Změny MF také provedlo na základě úpravy příjmů a výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol na základě jednání s jednotlivými ministry.

„Za jediný rok budeme konsolidovat o 123 miliard, což považuji za nesporně zodpovědný trend. Zároveň mám ale radost, že i tak můžeme podpořit seniory zvýšením důchodů nad rámec valorizace, rodiny vyššími slevami na děti a díky síle naší ekonomiky a rostoucím daňovým příjmům pak prostřednictvím investic i celé naše hospodářství, a tím i životní úroveň všech našich obyvatel,“ uvedla ministryně.

Vláda musí podle rozpočtových pravidel rozpočet schválit a předložit Sněmovně do konce září. MF již dříve upozornilo na to, že do říjnových parlamentních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách tak bude muset vláda návrh opět schválit a předložit poslancům.

Hrad v sobotu po schůzce premiéra Andreje Babiše (ANO), Schillerové (za ANO) a prezidenta Miloše Zemana uvedl, že bez patřičných úspor a investic by prezident zvažoval veto. V takovém případě by se Sněmovna musela sejít znova a musela by najít alespoň 101 hlasů pro jeho přehlasování, aby rozpočet mohl platit.

Ukazatele státního rozpočtu v letech 2021 a 2022 (v mld. Kč):

Ukazatele státního rozpočtu v letech 2021 a 2022 Ukazatele státního rozpočtu v letech 2021 a 2022 | Ministerstvo financí ČR

Video  Navýšení důchodů přinese problémy. Ekonom Bartoň varuje: Hlavní inflace nás teprve čeká  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

luder ( 6. září 2021 07:00 )

Především pro ty antibabišovce co se tak rádi stylizují do role VIP!
Kde byli herci a hudebníci,
když Stanislav Gross vydělal jednou účetní operací 100 milionů? Kde byli herci a hudeb. když starosta Chomutova a senátor ODS přijal úplatek 40 milionů? Kde byli herci a hudeb. když se za krajských ústeckých "vlád" ODS a ČSSD vykrádal ROP Severozápad? Kde byli herci a hudeb. když stát prodělal 2 miliardy na libereckém MS v lyžování? Kde byli herci a hudeb. když byla odsouzena pravá ruka premiéra Topolánka Dalík za žádost o úplatek? Kde byli herci a hudeb. když ČR de facto vládla milenka premiéra Nečase, bývalá prodavačka v Lidlu? Kde byli herci a hudeb. v době, kdy pan Bakala připravil nájemníky o byty OKD? A kde, když z OKD vytáhl 100 miliard a pak je ponechal svému osudu, i když měl podle horního zákona ponechat peníze na rekultivace? Byl by to hodně dlouhý seznam!

luder ( 6. září 2021 06:58 )

Piráti a Stan co teď hlásají naši skvělou budoucnost jejich zásluhou
včetně té Fialovy slátaniny chtějí vrátit vše před rok 2017, ještě než se stal pan Babiš premiérem a ty peníze co lidé od něj dostali včetně důchodů jim sebrat.
Také preferují , aby se ti mladí starali o rodiče či prarodiče! To chtějí docílit-uzákonit! Ještě by mohli uzákonit do každé rodiny migranty; ani by se u nich našinec tomu až tak nedivil při těch jejich fantasmagoriích!

Zdenek ( 2. září 2021 10:55 )

realita v primem prenosu - NECO RIKAME - LZEME - DELAME PRESNE OPAK

11.2020 -
Vláda plánuje příští rok přijmout dalších téměř 7.000 státních zaměstnanců. Česká televize to zjistila z návrhu státního rozpočtu, který ve středu v úvodním čtení schválili poslanci. Kabinet hodlá nabírat nové učitele, vojáky, policisty, ale i úředníky. Počet zaměstnanců placených ze státního rozpočtu má vzrůst na víc než 482 tisíc.

Vláda dá příští rok za platy státních zaměstnanců rekordních 240 miliard korun. To je o téměř 90 miliard víc než před čtyřmi lety..... Zatímco ještě před čtyřmi lety stát platil 422 tisíc lidí, v příštím roce to má být o 60 tisíc víc.

++ kde setrit treba .... třeba několik set úředníků na finanční správě, kteří mají za úkol kontrolovat EET...

Zdenek ( 2. září 2021 10:49 )

ANO 2011 (zkratka ANO) je české populistické politické hnutí (často označované pouze jako hnutí ANO), které v roce 2012 založil Andrej Babiš. Hnutí ANO 2011 navazuje na občanské sdružení Akce nespokojených občanů, které bylo založeno krátce předtím na podzim 2011 po několika veřejných vystoupeních Andreje Babiše ve sdělovacích prostředcích, ve kterých velmi kriticky hodnotil stav společnosti a silně kritizoval korupci.

Programové teze hnutí
Sdružení vystupovalo původně pod následujícími výzvami:

Chceme funkční a právní stát
Chceme spravedlivou a nezadluženou společnost
Chceme budoucnost bez korupce
!!! Chceme výkonnou veřejnou správu !!!
Chceme lepší budoucnost pro své děti
Chcete se podílet na změnách v politice a společnosti?

Předvolební míting v České Lípě, září 2013
Základní teze k 15. 8. 2012 byly:

Aby stát začali řídit zkušení, slušní a odpovědní lidé, kteří prokázali své schopnosti
Aby se zde dalo slušně žít, aby nejen odborníci, ale ani naše děti neodcházely do zahraničí
Aby skončilo systémové rozkrádání státu pod dohledem stávajících politických stran
Aby politici na občany tupě nepřenášeli náklady za svoji neschopnost a lhostejnost
Aby se kvůli reformním „pokusům-omylům“ vlády nezhroutil důchodový, zdravotnický či školský systém.

Zdenek ( 2. září 2021 10:45 )

aaa zse LZI - LZI - LZI a proc NEEEE- spodina-dolnich 10 milionu obcanu v Cesku jim TO tem soudruhum-StBakum z ANO2011 zase SEZERE .... počítá i s vyhazovem úředníků - no hlavne ztech slibu z roku 2011 kdy lezl soudruh-StBak Andrej BABIS do politiky - byl prave "U R E D N I C I" - za jeho vlady od roku 2013 na uradech pribylo mnozstvi uredniku - A OD ROKU 2016 je to jete horsi - že od roku 2016 pravidelně narůstá počet státních zaměstnanců, ale podle něj to nemá významnější dopad na zlepšení výkonu státní správy. Jen v letech 2016 až 2019 se zvýšil objem peněz na platy a ostatní platby o 58 miliard korun. Úřad ve zprávě uvádí, že příkladem nevyužité příležitosti ke zlepšení služeb státu pro občany může být systém elektronické identifikace a Portál občana, na které ministerstvo vnitra vynaložilo téměř 250 milionů korun, ale které však širokou nabídku dostupných služeb občanům nezajistily.......

jen za 3 roky /2016-2019/ jsou 58 miliard korun VITE KDE !!??!! ... v prd....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa