Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Schillerová u Zemana řešila konec daňových výjimek. A pak se radovala z přírůstku v rodině

Aktualizováno -
28. dubna 2021
21:05
Autor: ČTK, vei - 
28. dubna 2021
19:45

Prezident Miloš Zeman ve středu podpořil úsporná opatření ve výdajích i příjmech státního rozpočtu, včetně rušení daňových výjimek, které plánuje při konsolidaci veřejných financí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Po schůzce se Zemanem to novinářům řekla Schillerová, která patří mezi prezidentovy oblíbenkyně. Vicepremiérka se pak na instagramu pochlubila fotkou fenky Fifi, aby Blesk Zprávám přiblížila, že si ji pořídila její dcera a že inspirací jí byla premiérova žena Monika Babišová.

Již dříve Schillerová uvedla, že úsporná opatření na příjmové i výdajové straně zahrnují komplexní revizi daňového systému, včetně úprav spotřebních daní, revizi zdanění globálních společností a redukci daňových výjimek. Dále ministryně plánuje zmrazení platů úředníků, státních zaměstnanců a ústavních činitelů, snížení provozních výdajů ministerstev a státních úřadů o pět až deset procent a racionalizaci dalších agend. Jednou z cest je podle ministryně i sjednocení IT systémů v rámci státní správy.

S případnými úsporami počítá alternativní scénář vývoje veřejných financí, který ministerstvo nastínilo v Konvergenčním programu. Tento základní dokument země pro přijetí eura schválila v pondělí vláda a do konce dubna jej musí odeslat do Bruselu. Ministerstvo v dokumentu uvádí, že letos počítá se schodkem veřejných financí 8,8 procenta HDP a příští rok s poklesem deficitu na 5,9 procenta. Loni deficit veřejných financí činil 6,2 procenta HDP.

V základním scénáři počítá ministerstvo s postupným snižováním deficitu veřejných financí na 5,2 procenta HDP v roce 2024. Alternativní scénář, v jehož rámci by mělo zavést úsporná opatření, by deficit snížil v roce 2024 na 4,2 procenta. V základním scénáři také ministerstvo počítá s tím, že by zadlužení do roku 2024 stouplo až na 54,6 procenta HDP, a dostalo by se tak na dosah tzv. zákonné dluhové brzdy 55 procent. Alternativní scénář počítá s růstem dluhu na 52,8 procenta v roce 2024.

U daňových výjimek Schillerová upozornila, že na základě analýzy z roku 2018 jsou v českém daňovém systému výjimky za zhruba 300 miliard korun. Rušení výjimek by přitom mělo být podle ministryně součástí debaty o celém daňovém mixu v ČR. „Musíme debatovat o novém daňovém mixu. máme drahou cenu práce, ale je třeba se o tom bavit i v kontextu daňových výjimek a zdanění globálních firem. Chci pokračovat ve zdanění komodit, které souvisí se zdravím, nebo Evropa například jedná o daních u plastů,“ uvedla ministryně.

MF podle ní chystá nový zákon o daních z příjmu, který měl být podle dřívějších informací hotový do konce tohoto volebního období. Ministerstvo jej ale nakonec podle Schillerové předloží po výzvách profesních a odborných organizací později, a to v návaznosti na nový zákon o účetnictví. Ten by měl platit od roku 2023 a ministerstvo nyní připravuje jeho paragrafované znění.

„Bude to miláček“

Po setkání se Zemanem představila Schillerová nového psa v rodině. „Nová členka naší rodiny Fifi,“ oznámila vicepremiérka a proložila to srdíčky. Pro Blesk Zprávy dodala, že jde o psa dcery, který dělá radost především jejímu vnukovi Františkovi. „Ano, inspirací byla Gigi, která se nám velmi líbí,“ přiznala zároveň inspiraci psem, kterého má Monika Babišová. Dodala také, že to bude miláček.

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Odměny Schillerové a Balzerová proti Zemanovi  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bauta ( 29. dubna 2021 11:08 )

Byty v Praze ostudně podražily za poslední dva roky o cca 1,5 milionu.Obecně zdražily všude. Po zrušení daně z nabytí nemovitosti ceny vylétly o dalších cca 300 000.
Tak teď tu daň zase honem zaveďte,ale necrcejte se s tím, žádné původní 4%, naplate rovnou 7%. A současně s tím vyšponujte ve spolupráci s realitkama ceny o dalších 300 000.
Tak proč by se třeba obyčejná mrňavá garsonka, co před třemi lety stála 1 milion ,nemohla prodávat za 6. O cenách bytů pro rodinu ani nemluvím . Jen tak dál, hlavně nešahat do kasy těm opravdu bohatým, daně dodnes vesele neplatícím nebo vyvádějícím mimo ČR.

beda88 ( 28. dubna 2021 20:13 )

to taky nechápu, proč mají mít nadnárodní společnosti s majiteli např. v SRN různé Billy, Normy apod. mít daňové úlevy za 300 mld., když jsme ve srač.ách. , pro ně jsme rozvojovou zemí a levná pracovní síla. proto nás kruponujou o práci ve svátcích, neděle aj. na západě by je odbory "vyfákli", ale naši pohůnci jim pochlebují a nejraději by, aby naše prodavačky makaly 20h denně, za 80kč/h brutto. je to k blití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa