Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman je pro otevření obchodů i PCR testy ve školách, tvrdí po schůzce Bartoš

Autor: ČTK - 
28. dubna 2021
18:10

Prezident Miloš Zeman souhlasí s tím, že by ve školách měly být co nejrychleji zavedeny PCR testy na koronavirus. Po středeční schůzce na Pražském hradě to novinářům řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zeman je podle něj též pro otevření maloobchodu za přísných hygienických podmínek, vláda to posoudí ve čtvrtek.

„Pan prezident souhlasí s tím, o čem se bavíme s ministrem (zdravotnictví Petrem) Arenbergerem (za ANO), že by ve školách měly být zavedeny plošné PCR testy co nejrychleji. I po prázdninách, když bude návrat do škol, je to jediná možnost, jak školy můžou být, pokud zde pandemie stále bude, otevřeny bez rotačního mechanismu,“ poznamenal Bartoš.

PCR testy zatím stát školám neplatí

Dosud stát pro školy zajišťoval neinvazivní antigenní testy na povinné testování žáků a učitelů dvakrát týdně. Školy se mohly rozhodnout používat i jiné antigenní testy než od státu, nebo přejít na PCR testování jednou týdně, na které jim ale stát nepřispíval.

Antigenní testy jsou levnější a jejich výsledek je na místě do 15 minut, podle odborníků jsou ale méně přesné. PCR testy jsou spolehlivější, ale také dražší. Na jejich výsledek se čeká většinou do druhého dne, protože se vyhodnocuje v laboratoři.

SSHR znovu objednala testy

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v pondělí oznámila zrušení tendru na 5,6 milionu antigenních testů do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Správa nyní ve skladech nemá pro školy žádné další zásoby antigenních testů na covid-19. Školy mají zásoby testů zhruba do konce příštího týdne. Novou objednávku zadala ve středu, ministerstvo školství nyní požaduje dodání 2,8 milionu testů do pondělí 17. května a dalších 2,8 milionu testů do pondělí 24. května.

Vláda podle Bartoše také ignoruje závěr Nejvyššího správního soudu ohledně maloobchodu. Pandemický zákon umožňuje omezit v mimořádném opatření provoz obchodů a služeb či stanovit jeho pravidla. Podle soudu ale není přípustné jejich činnost zakázat tím, že ministerstvo zdravotnictví stanoví takové podmínky, za nichž podniky nemohou fungovat. Například zakáže zákazníkům být v provozovně. Resort připravil nařízení nové, které začalo platit od pondělí.

„Pan prezident si myslí, že maloobchody by měly být otevřeny. (...) Samozřejmě za splnění hygienických podmínek, které odpovídají současné covidové situaci,“ řekl Bartoš.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sarina ( 28. dubna 2021 20:01 )

Když přišel feťák od prezidenta tak ho zpovídala Vitovská, ptala se ho jestli se jim nepodaří získat 120 hlasů aby mohly proběhnout předčasné volby, jaký je plán B. Dredař se na ni díval jak na zjevení, Vitovská se ptala jestli nemají plán B a i ten ji začal urážet, že by měla být politička, co teď? Kdo jí bude nosit květiny, nadávat na dredaře, urážet ho a bude opozice litovat Vitovskou???

nespokojeny ( 28. dubna 2021 19:51 )

Pokud bude Bartoš premiérem je to vina ODS.
ODS se spojila s "přísavkami" a pro mnohé z nás je z toho důvodu SPOLU nevolitelné.

František Los ( 28. dubna 2021 19:44 )

Nepochopol jsem proč šel Bartoš za Zemanem, to co zatím proniklo ze schůzky tak to by měl Bartoš, projednávat v parlamentu, u Zemana dělal chytrého, servilně se Zemanem souhlasil ale Zeman má na to nulový vliv, zodpovědnost je na vládě a parlament ji má kontrolovat

e.lesanova ( 28. dubna 2021 18:45 )

Bartoš mi svým prmrštěným /a nesoudným/ egem připomíná Kocába Měl by se držet svého kopyta, "udavačství" mu jde "moc dobře" , politiku nepochopil

ho.no ( 28. dubna 2021 18:32 )

oprava Bartoš Ivan

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa