Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oslava exprezidenta jako ohnisko covidu? Po Obamově party na ostrůvku onemocněly desítky lidí

Autor: tsv - 
14. srpna 2021
12:35

Barack Obama se rozhodl v době pandemie a celosvětového šíření mutace delta uspořádat neskromnou oslavu narozenin. Na jeho pozemku na ostrově Martha's Vineyard se v sobotu 7. srpna sešlo 300 až 400 lidí včetně číšníků a kuchařů. Původně si ale exprezident pozval 500 hostů. Během následujících několika dní bylo v oblasti odhaleno 74 nových případů covidu. Podle místních úřadů je stále brzy na to, aby se dalo říct, zda Obamova party k nárůstu přispěla, napsal server Daily Mail.

Bývalý americký prezident poté, co schytal kritiku za plánování obří oslavy, oznámil, že na místě bude přítomen „covidový koordinátor“, který bude kontrolovat negativní testy všech účastníků. I tak ale kvůli špatným ohlasům veřejnosti mírně zúžil seznam hostů.

Na oslavu dorazily hvězdy jako John Legend, Chrissy Teigen, Bradley Cooper, Beyoncé, Jay-Z a další. Mnoho celebrit pobývalo v okolních hotelích, z nichž několik muselo dočasně ukončit provoz kvůli nakaženým zaměstnancům.

„Momentálně nevíme o žádných případech napojených na Obamovu party,“ řekla mluvčí místního zdravotnického systému Maura Valley. „Je pořád ještě brzy, jisti si budeme až po důsledném vytrasování kontaktů.“

Z oslavy si odvezli něco navíc

V oblasti ostrova bylo nedávno nařízeno, aby se nosily roušky v restauračních zařízeních, na Obamově oslavě však na obličejích nikdo nenosil nic víc než úsměv. Týden před událostí bylo na ostrově odhaleno 48 nových koronavirových infekcí, tedy dvakrát více než o týden předtím. Od té doby rostly počty pozitivních testů doslova každý den. To ale exprezidenta od velké akce neodradilo.

„Na tu party bych nešel, ani kdyby mě pozvali,“ řekl přítel jednoho z pracovníků, který ten den na Obamově pozemku pracoval. „Jsem si jistý, že někteří účastníci si s sebou odvezli i něco navíc, než co si sbalili. Jen počkejte.“

Místní úřady varovaly, že ani očkovaní nejsou nákaze zcela imunní. Ze 48 lidí, kteří se nakazili týden před oslavou, měla více než polovina za sebou alespoň jednu dávku vakcíny.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 14. srpna 2021 21:32 )

To známe. Je to stejné, jako když se slavilo Babišovo vítězství nad koronavirem žranicí na Karlově mostě. Sice stovky zbytečně mrtvých, ale soudruh velkokapitalista Babiš vyhrál.

gabreta ( 14. srpna 2021 20:54 )

Nakažení hosté? To je to nejmenší, co tenhle arogantní člověk ve světě zavinil!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa