Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti a dlouhodobý covid: Rodiče mohou být v klidu, trvalejší následky se objevují zřídka

Autor: Darina Jíchová - 
9. srpna 2021
05:00

Dlouhodobý covid-19 a jeho následky jsou velkým strašákem pro mnoho lidí, mnozí pacienti totiž se symptomy bojují ještě mnoho měsíců po prodělání nemoci. Nicméně nová studie expertů z britské univerzity King's College London ukázala, že dlouhodobý covid-19 se jen zřídka objevuje u dětí, informovala stanice BBC.

Děti, které se nakazí koronavirem, po zotavení jen málokdy čelí následkům nemoci, které známe jako tzv. dlouhodobý covid-19. Většina nakažených dětí se uzdraví do týdne, to jsou hlavní závěry předloženého výzkumu. Experti však zdůraznili, že dlouhodobý covid-19 se dětem nevyhne a malá skupina se s těmito potíži rovněž potýká, podle nich je jejich počet ale „skutečně“ nízký. Studie v plném znění vyšla v odborném časopisu Lancet Child & Adolescent Health.

S dlouhodobým covidem-19 jsou spojené obtíže jako únava, bolest hlavy, nespavost, dušnost nebo nesoustředěnost, pomalý návrat ztracených smyslů čichu a chuti, desítky lidí se zmiňují i o vypadávání vlasů či třasu rukou.

Déle nemocní jsou teenageři

Bolest hlavy a únava jsou podle vědců ty nejčastější problémy, kterými děti trpí, pokud už se u nich vyvine dlouhodobý covid-19. Specialisté z britské společnosti pediatrů (RCPCH) komentovali studii tím, že je plně v souladu s tím, co zaznamenali pediatři při ošetřování dětských pacientů s koronavirem. V porovnání s dospělými děti patří mezi méně ohroženou skupinu.

U dětí jde většinou o asymptomatickou nákazu, pokud se nějaké příznaky objeví, jedná se jen o mírné symptomy a nemoc má lehký průběh. Experti pracovali se záznamy 1734 dětských pacientů ve věku 5 až 17 let, kteří se nakazili v období září 2020 až únor 2021. Pouze jedno z dvaceti dětí se potýkalo se symptomy 4 týdny a víc, jen jedno z padesáti dětí trpělo následky více než 8 týdnů.

V současnosti v řadě zemích světa probíhá vakcinace dětí a mladistvých. V současnosti v řadě zemích světa probíhá vakcinace dětí a mladistvých. | Reuters

Závěry studie ukázaly, že jsou to zpravidla starší děti, které byly nemocné déle, dětí mladšího školního věku se s nemocí vypořádaly rychleji. Teenageři ve věku 12 až 17 let bojovali s covidem-19 zhruba týden, mladší děti pak jen 5 dnů. Nejčastějšími obtížemi byly únava a bolest hlavy, objevovaly se též klasické symptomy covidu-19 jako ztráta čichu. Žádné z nemocných dětí nevykazovalo neurologické potíže.

Pouze 15 dětí z 1734 případů bojovalo se symptomy déle než 28 dní. „Co si z našeho výzkumu vzít? Ano, děti mohou trpět dlouhodobým covidem-19, není to však běžné, většina dětí se rychle uzdraví,“ prohlásila Emma Duncanová, odbornice na klinickou endokrinologii, která se podílela na studii.

Studie nabízí uklidnění

Podle pediatra a jednoho z autorů studie Michaela Absouda by lékaři měli poslouchat, co jim říkají rodiče dětí. „Pokud mají rodiče strach o své děti, měli by jít k lékaři a popsat mu příznaky a obtíže, se kterými se jejich potomek potýká,“ uvedl Absoud. „Lékaři rodičům mohou poskytnout informace, nebo je odkázat na specializované pediatry. Pokud se problémy pojí s covidem, existuje i poradna provozovaná zdravotní službou NHS,“ radí Absoud.

„Tato studie může být jistým uklidněním pro děti a mladistvé, kteří se nakazí infekcí Sars-CoV-2. Její výsledky jsou v souladu s tím, co hlásili pediatři, již nakažené léčili,“ komentovala studii specialistka na infekční nemoci Liz Whittakerová z RCPCH, která se na výzkumu nepodílela.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa