Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozplakala se, že může s dítětem letět z USA za rodiči. Britové ruší karanténu pro očkované

Autor: ČTK, for - 
2. srpna 2021
14:45

Plně naočkovaní cestující ze zemí Evropské unie či USA se ode dneška nemusí po příjezdu do Británie izolovat. Nové opatření platí pro cestující ze zemí, které britská vláda pokládá za nízce či středně rizikové. Česko Londýn z hlediska šíření koronaviru považuje za středně rizikové. Rozhodnutí britské vlády uvítaly rodiny z celého světa, které se tak konečně mohly opět spojit. Včetně Gemmy Appletonové, která konečně může přivézt rodičům ukázat své dítě.

Nová pravidla, která minulý týden oznámil vládní kabinet, vstoupila v platnost dnes ráno ve 4:00 místního času (5:00 SELČ), napsal server BBC. Cestující se i nadále musí před odletem prokázat negativním PCR testem a stejný test absolvovat i druhý den po příjezdu do země.

Lidé, kteří byli naočkováni ve Spojeném království, mohli bez nutnosti izolace cestovat do Británie ze středně rizikových zemí už od 19. června. Ostatní museli kromě několika testů podstoupit i desetidenní karanténu, přičemž toto pravidlo platí i nadále pro ty, kteří očkovaní nejsou. Povinná je karanténa i pro cestující z Francie.

Británie uznává vakcíny schválené evropskými a americkými regulátory, tedy od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Uvolnění podmínek cestování podle britské vlády umožní shledání rodinám a blízkým z různých zemí, kteří byli odloučeni kvůli pandemii covidu-19. „Když jsem to oznámení uslyšela, rozplakala jsem se, na tohle jsme čekali,“ uvedla Gemma Appletonová, která žije v Los Angeles a těší se do Británie za svými rodiči. Navštíví je i s manželkou a novorozeným potomkem, které zatím noví prarodiče neměli příležitost vidět.

Uvolnění pravidel vítají i dopravci, podle některých jsou však restrikce stále příliš přísné. Šéf londýnského letiště Heathrow John Holland-Kaye v rozhovoru se stanicí Sky uvedl, že by měl být rozšířený seznam nízce rizikových zemí a zrušeny restrikce pro cestující z Francie.

Šéfové britských aerolinek v dopise britskému ministrovi dopravy Grantu Shappsovi změnu pravidel označili za pozitivní, i oni však požadují širší seznam nízce rizikových zemí. Varovali rovněž, že se britský letecký průmysl z pandemie vzpamatovává podstatně pomaleji než jeho evropské protějšky. Zatímco rezervace letenek je nyní ve Spojeném království na 16 procentech objemu v porovnání s časy před pandemií, Německo je na 60 procentech, Francie na 48 procentech, napsala agentura Reuters.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa