Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Očkování třetí dávkou vakcíny začíná. První na světě ji nabídne Izrael lidem nad 60 let

Aktualizováno -
29. července 2021
22:16
Autor: ČTK - 
29. července 2021
21:42

Izrael nabídne přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech osobám starším 60 let. Oznámil to ve čtvrtek izraelský premiér Naftali Bennett. Podle agentury AP tak bude Izrael první zemí, která začne očkování třetí dávkou této vakcíny nabízet široké veřejnosti. Jako první bude přeočkován prezident Jicchak Herzog.

Rozhodnutí, aby začal nabízet třetí dávku očkovaným starším osobám, učinil Izrael ve chvíli, kdy se potýká s rostoucím počtem infikovaných. V zemi zároveň panují obavy, že se účinnost vakcíny po určité době snižuje.

„Dnes večer oznamuji začátek kampaně přeočkování třetí dávkou,“ uvedl Bennett v televizním projevu. „Realita ukazuje, že vakcíny jsou bezpečné. Realita také ukazuje, že vakcíny chrání před vážným průběhem nemoci a smrtí. A stejně jako u vakcíny proti chřipce, která se musí čas od času obnovit, je tomu tak i v tomto případě,“ dodal. V projevu také řekl, že jako první osoba v zemi třetí dávku dostane v pátek prezident Herzog. Veřejnosti v určené věkové kategorii pak bude zpřístupněna od neděle.

Dříve tento měsíc začal Izrael třetí dávkou očkovat lidi se sníženou imunitou, například ty, kteří mají za sebou transplantaci ledvin či jater.

Premiér také poznamenal, že hned po tiskové konferenci zavolá své matce, aby ji povzbudil k přeočkování.

Pojišťovna už přijímá registrace

Přeočkování vakcínami proti covidu-19 dosud nebylo schváleno v EU ani Spojených státech. Zatím se neprokázalo, zda třetí dávka opravdu pomůže, a pokud ano, komu by měla být podána a s jakým odstupem. První rozsáhlá studie této strategie, do níž jsou zapojeny tisíce pacientů, začíná v Norsku. V některých zemích bylo přeočkování provedeno u ruských a čínských vakcín.

Bennett však uvedl, že pro spuštění očkování třetí dávkou se vyjádřila převážná většina týmu expertních poradců, a to poměrem 56 ku jednomu. Doplnil, že doporučení bylo vydáno na základě „značného výzkumu a analýzy“ a že tyto informace budou sdíleny se světem. První závěry izraelských studií naznačují, že se účinnost vakcíny při ochraně před vážným průběhem nemoci snížila u lidí, kteří byli očkováni v lednu.

„Výsledky ukazují, že po čase v těle dochází k poklesu imunity, a smyslem přeočkování je její posílení, tím pádem i výrazné snížení rizika nákazy a vážného průběhu nemoci,“ uvedl Bennett.

Izrael v prosinci zahájil rychlou a rozsáhlou vakcinační kampaň. Dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech obdrželo dosud zhruba 57 procent izraelské populace, která čítá 9,3 milionu lidí. U osob starších 40 let proočkovanost přitom činí přes 80 procent.

Rozsáhlá vakcinace umožnila Izraeli ukončit uzávěru společnosti dříve než jiné země. Nyní se ukazuje, že účinnost očkování postupem času oslabuje především v ochraně před samotným nakažením. Izrael se teď potýká s novým nárůstem počtu infikovaných nakažlivější variantou delta, a to i mezi některými očkovanými.

Nárok na očkování třetí dávkou budou mít v Izraeli osoby starší 60 let, které obdržely druhou dávku před více než pěti měsíci. Zdravotní pojišťovna Makabi, která je jedním ze čtyř veřejných poskytovatelů zdravotní péče v Izraeli, již oznámila, že se její klienti mohou začít registrovat s tím, že očkování třetí dávkou spustí v neděli.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 30. července 2021 08:44 )

Když je to tak účinný a dobrý, tak proč pořád zvyšují počty dávek. A nové mutace jim to nakonec zruší úplně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa