Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyhlášená megaparty v Chorvatsku: 100 pozitivních Rakušanů po návratu ze Zrće

Aktualizováno -
29. července 2021
15:31
Autor: ČTK, simao - 
28. července 2021
19:53

Po návratu z plážového festivalu na chorvatském ostrově Pag bylo pozitivně testováno přes sto Rakušanů. Informovala o tom ve středu agentura APA s odvoláním na rakouské zdravotnické úřady, podle nichž bude skutečný počet infikovaných patrně ještě mnohem vyšší. Plážové a bazénové party na Zrće jsou přitom oblíbené i mezi mladými českými turisty. Chorvaté se však brání, rakouské úřady viní z manipulaces  čísly a tvrdí, že návštěva Zrće a okolí je bezpečnou.

Léto je v plném proudu, chorvatské pláže se plní turisty. Tu více, tu méně, i v tom je patrný dopad pandemie. O party na pláži Zrće je však zájem každoročně. A tamních akcí se účastní tisíce lidí.

Nakažení Rakušané

Festivalu Austria goes Zrće, který se na pláži chorvatského „party ostrova“ konal ve dnech 17. až 24. července, se podle odhadů zúčastnilo na 19 000 lidí z Rakouska. Jednotlivé spolkové země dosud nahlásily v součtu 102 infikovaných, nejvíce Dolní Rakousy (38).

Rakouské úřady vyzvaly účastníky akce, aby v případě jakýchkoliv symptomů ihned kontaktovali linku zdravotního poradenství. Na PCR test na covid-19 si mají preventivně zajít i ti, kteří momentálně nemají „žádné vnímatelné příznaky“, uvedl člen koronavirového krizového štábu ve Vídni Andreas Huber. Podle něj by se rovněž všichni účastníci měli v příštích dnech vyvarovat dalších společenských akcí.

V Korutanech byl covid zaznamenán u dvojice rakouských dovolenkářů, kteří pobývali v chorvatské Novalji, ale festivalu na Zrće se neúčastnili.

Chorvati si stěžují na manipulaci s čísly

Poté, co Rakušané oznámili přibývající případy nákazy mezi návštěvníky akce na Zrće, se však ozvali i Chorvaté. Štáb civilní ochrany v chorvatské Novalji vyjádřilo znepokojení nad údaji rakouských úřadů.

„Novalja je ohledně covidu bezpečná destinace. provádíme zde hromadná testování. Mediální zprávy nejsou pravdivé,“ uvedl dle novice.svet24.si vedoucí tamního štábu Ivan Peranič a dodal, že v současné době mají v karanténě 12 lidí, ale nikdo není z Rakouska. Během festivalu dle něj bylo provedeno více než 12 tisíc testů a bylo zjištěno pouze 16 pozitivních případů - přičemž opět mezi nimi nebyl nikdo z Rakouska.

Starosta Novalje Ivan Dabo se také pozastavil nad čísly, které Rakušané uvádí. Podle něj se festivalu ani zdaleka nezúčastnilo 19 tisíc Rakušanů, ale v jednom týdnu až 5 tisíc lidí, během vrcholu festivalu pak 3,8 tisíce návštěvníků.

Slunné počasí a otevřené diskotéky

Že to každopádně na akcích na Pagu a konkrétně Zrće žije i letos, dokazují i videa ze sociálních sítí. Chorvatský ostrov Pag přitom aktuálně hlásí krásné letní počasí o teplotách 28 - 31 °C, které mají přetrvat i po zbytku týdne.

Sputnik a čínská vakcína k ničemu

Na populární bazénovou party na Zrće láká třeba tamní známý a oblíbený Papaya club. „Žádné rozestupy, žádná omezená kapacita a otevírací doba do šesti do rána,“ hlásí klub v pozvánce.  Zároveň však upozorňuje, že vstup do klubu je povolen pouze hostům, personálu a interpretům, kteří mají digitální nebo papírové potvrzení o dokončeném očkování, testu na cocid nebo prodělání nemoci v posledních 6 měsících.

Tance chtivým dovolenkářům jsou však k ničemu očkování Sputnikem či čínskou vakcínou Sinovac. Uznávaná jsou jen očkování vakcínami od Pfizeru, Moderny, AstraZenecy či Johnson & Johnson. „Hosté, kteří nebyli očkování jednou ze zmíněných vakcín, budou bohužel potřebovat dodatečný test antigenní (platný na 48 hodin) či PCR (platný na 72 hodin),“ upozorňuje klub.

Návrat do normálu. Virus zahání tancem

Důkazem o tom, že na Zrće to žije i tyto prázdniny, je pak aktuální článek na chorvatských stránkách jutarnji.hr, přinášející řadu záběrů roztančených davů během tohoto léta. „Neexistují žádné vstupy na pláž a do klubů bez covid pasů, očkovacích průkazů a certifikátů nebo negativního testu,“ tvrdí článek uvedený slovy: „Zaháníme virus tancem.“

„Jako v mohutné řece kličkuji mezi davem lidí, kteří se snaží dostat k baru. Nakonec se opřu o pult a objednám si drink. nějaký chlap, úplně pohlcený atmosférou, se mi přilepí na záda a objedná si nade mnou pivo. Jeho pot mi ulpí na mé košili, pažích a krku. A jak nade mnou křičí Němec o pití, domnívám se, že tato situace je konečným důkazem návratu života, jak si ho pamatujeme,“ popisuje autor článku Vid Barič.

Pařící Češi

Informuje mj. o tom, že si lze test nechat udělat na místě na počkání za 100 kun (v přepočtu cca 350 korun). Výsledek je stejně jak v Česku známý do 15 minut. „Nedochází tedy k diskriminaci těch, kteří nechtějí být očkováni,“ poznamenává autor.

„Jakmile jste v zóně plážových party, pohyb je volný, dokud ale nevstoupíte do klubu, kde hostesky u dveří znovu přezkoumají vaše papíry. Tuhle práci ale dělají obratně a plynule, takže se u vstupu do klubů netvoří žádné fronty,“ popisuje svou zkušenost účastník letních radovánek na Zrće, který zavítal právě i do klubu Papaya, kde dle jeho odhadů tančila více jak tisícovka lidí. Lidé křepčí, objímají se, líbají, popíjí koktejly. „Ta masa lidí se pohybuje extaticky a jako by společně křičela: Covide, zmiz!“ A upozorňuje i na všudypřítomnou ochranku, která zastavuje ty, kteří se snaží dostat do klubů potajmu.

„Někteří nadšení Češi, mávající chorvatskou vlajkou pod hvězdnou oblohou klubu Papaya při tanci v rytmu starších MTV r´n´b hitů mi říkají, že takové party v České republice nejsou. Skupina mladších lidí ze Zábřehu, se kterými se setkávám, pro změnu říká, že minulý víkend bylo na Zrće dvakrát víc lidí,“ dodává Barič.

Incidence lepší než v Itálii či Řecku

Čtyřmilionové Chorvatsko za úterý den zaznamenalo 198 nových případů koronavirové nákazy. Podle Chorvatského turistického sdružení (HUT), které se odkazuje na údaje americké Univerzity Johnse Hopkinse, je v Chorvatsku nejlepší epidemická situace ze zemí středomořského regionu.

Zatímco v zemi na Jadranu je sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se za tuto dobu v průměru nakazilo na 100.000 obyvatel, na hodnotě 37,65, v Itálii je to 75,52, v Řecku 255,92, ve Francii 288,81 a ve Španělsku 547,89. Nejlepší epidemické výsledky v Chorvatsku vykazuje Istrie, naopak na dalmatském pobřeží přibývá nových případů nejrychleji.

Test musí předkládat i očkovaní Britové

Minulý týden chorvatská vláda zpřísnila podmínky pro vstup turistům z Británie, Kypru a Ruska, kteří nyní musí předkládat negativní test na koronavirus bez ohledu na to, zda jsou očkovaní či nikoliv. Nová omezení se týkají také shromažďování - na akce s 50 až 1000 lidmi nově přímo dohlížejí místní epidemické krizové štáby a účastníkům je vstup povolen pouze s evropským covidovým pasem.

Vražda na Zrće: Brit dostal 24 let

V souvislosti se Zrće však nyní chorvatská média informují i o soudu, který proběhl s 28letým Britem, jenž byl v Chorvatsku zadržen po vraždě v červnu 2018 - po hádce s krajany jednoho ubodal a druhého vážně zranil. Vrah byl identifikován jako Douglas Kane a chorvatský nejvyšší soud tento týden zamítl jeho odvolání.

Dostal souhrnný trest 24 let za vraždu a pokus o vraždu, verdikt je nyní konečný. Odsouzenému nebylo k ničemu ani to, že je otcem nezletilého dítěte - přitížilo mu totiž to, že byl již dříve v Británii souzen za krádež a po vraždě v Chorvatsku se pokusil změnit účes a ze země uprchnout. Na letišti ve Splitu byl však zadržen. K incidentu došlo během festivalu elektronické hudby Hideout v Novalji, kterého se tehdy zúčastnilo na 20 tisíc návštěvníků převážně z britských ostrovů.

kochan ( 30. července 2021 06:49 )

sasa je best, vždyť ty se těch voleb ani nedožiješ. Jak tak koukám na smršť těch tvých příspěvků tak ti praskne žíla v makovici nebo skončíš ve světací košuli

Pink ( 30. července 2021 05:09 )

Nakažené dokud se nevyléčí nepouštět do Česka.

sasa je best ( 29. července 2021 20:56 )

které VYHULÍ 80. cigár za měsíc a pak se ta SVI-NĚ která OKRADE Všechny daňové poplatníky v ČR ? diví, že nemůže dýchat a skončila na jedné nejmenované Nemocnici v ČR na COVID CENTRU na více než několik měsíců a CENZOR BLESKU mě za tuto pravdu udělil BAN (tedy lidově BLOKACI) a tohle se Vám líbí ?

Mě tedy NE ! Protože jim to nejen platím ale v platbách umožňuji ( a každý z nás) a BABIŠ buď si jist, že tohle bude i zmíněno v předvolebních šotech aby si šel už KONEČNĚ do KOPRU a hlavně SOUD !

sasa je best ( 29. července 2021 20:45 )

Nejhorší případ jsi pro Mě TY bubáku a každému " KUŘÁKOVI " bych nechal pobyt na COVID centru stejně jako léčbu RAKOVINY uhradit ze svého zejména v prokazatelných případech a po tomto zjištění bych na COVID centru vesele svačil dál - protože Každý je strůjcem svého štěstí a nejen toho i ZDRAVÍ ! ---- HLUPÁKU, nebo OKRÁDAT daňové poplatníky vlastní prasárnou Ti připadne Normální ? ...už aby se změnil ZÁKON a ZODPOVĚDNÝ nedoplácel na NEZODPOVĚDNÉHO ( tedy a lidově každé dospělé HOV-ADO !)

sasa je best ( 29. července 2021 20:24 )

a dokud budu ŽÍT - nebudou mít LHÁŘI KLID ( viz. BABIŠ a jeho Sekta) !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa