Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolik lidí ve vaší obci už je očkovaných proti covidu? S novým nástrojem to snadno zjistíte

Autor: ČTK - 
17. července 2021
14:26

Lidé i samosprávy mohou nově ve službě Mobilní rozhlas zjistit, kolik obyvatel se v jejich obci nechalo očkovat proti covidu-19. Informace o 6250 samosprávách se každý den aktualizují a vycházejí z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Služba funguje ve spolupráci s technologickou společností MAMA AI.

Na jaře začal Mobilní rozhlas zveřejňovat informace o vývoji epidemie v jednotlivých obcích. Podle autorů je zájem o data o covidu velký, měsíčně si lidé zobrazí asi čtvrt milionu statistik.

„Zveřejněním dat o proočkovanosti obyvatel dáváme vedení obcí do rukou další důležitý nástroj. Na základě poskytovaných dat mohou samy vyhodnocovat dopady očkovacích kampaní a případně samy pomáhat ve zvyšování proočkovanosti obyvatel,“ uvedl Ondřej Švrček, autor platformy Mobilní rozhlas.

Lidé se nově dozví, jaký podíl obyvatel je v obci očkovaný alespoň první dávkou a také kolik už jich má vakcinaci dokončenou. I nadále služba zveřejňuje počet nových případů v obci, počet nově zjištěných nakažených v rizikové skupině nad 65 let a kolik bylo pozitivních případů za poslední dva týdny. V grafech mohou zájemci sledovat trend v dané obci na dlouhodobé časové ose.

Společnost MAMA AI pomocí umělé inteligence převádí data ÚZIS také do textového komentáře a grafů. Samosprávy, které Mobilní rozhlas využívají, pak mohou tato data rozesílat i svým registrovaným občanům. Služba je pro obce i lidi zdarma.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

laskava ( 19. července 2021 11:01 )

Já bych prosila "nepřizpůsobivé neočkované" uvádět jmenovitě, ať se lidi mezi sebou žerou ještě víc! Očkovací kampaň je šílenost, ale tohle už je jen hnus!

risan ( 19. července 2021 08:18 )

Bez obav, zatim je nas vic nenaockovanych a myslim, ze uz se moc lidii ockovat nenecha

risan ( 19. července 2021 08:15 )

Logika za 500, ockovat se v lete proti chripce

cid2000 ( 19. července 2021 08:10 )

Kdo chce ať se očkuje.Je děsný,že farmaceutické firmy nenesou žádnou zodpovědnost za případné úmrtí nebo komplikace a přitom vás stát začíná násilím nutit k očkování!!??Každý úředníček co má do pr.d.e.le díru vymýšlí restrikce proti 7 milionům nenaočkovaných občanů jak vás zavřít a izolovat !!Restrikce měli být hlavně proti těm co byli lyžovat v Itálii nebo Zanzibaru a přitáhli covida nebo přitáhnou teď z Chorvatska atd.. a proti těm co během lockdownu porušovali úmyslně pravidla a chodili na ilegální podzemní uhemované zapocené discotéky a chlastačky v kopkách(normální člověk popil soudek případně na zahradě pod přístřeškem u garáže nebo v přírodě u vody na pikniku na dece )!! Já žádné tyto profláklé destinace nevyh­ledá­dávám­,žije­me si s rodinou,dětma v klidu na chatě u bazénu u lesa, sportujeme, jezdíme na výlety mimo profláklé trapné destinace(které nehlásí rádio,Tv),na běžky chodíme mimo Bedřichov,kde je mraveniště free-cool-in namachrovaných masňáků co chtějí vyjetou skleněnou stopu bez námahy a dodružujeme základní hygienická pravidla a jsme bez covidu celou dobu a teď mě chtějí trestat a svádět na mě, že já šířím covid proboha,který ho neměl je x-krát testovaný,neriskuje v davech lidí,ovcí na Náplavce u Vltavy bez vlastního nápadu na život(kterým musí pořád někdo radit kam jít za zábavou o víkendu) atd.!!! Horší než komouši!!

frantacizek ( 19. července 2021 05:48 )

no dnes je asi 150. výročí, kdy sme tu na Velké Moravě zavedli první karanténní stanici mezi nama a Uhrama. Tak uvažujem, že to tady zavedem zas, kvůli těm odpíračům, ještě semka zanesou aj nějaké ty cizí breberky a chytne to révu. A to by byla teprv tragédie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa