Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajné služby stále tápou, kde se vzal covid. Možný únik z laboratoře mají za reálný

Autor: ČTK - 
17. července 2021
08:55

 Americké rozvědné agentury stále nemají jasno o původu pandemie. Na základě posledních zpravodajských zpráv vysocí představitelé americké administrativy považují domněnku, že koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu, za stejně pravděpodobnou, jako hypotézu přenosu nákazy ze zvířete na člověka, uvedla stanice CNN. Americký prezident Joe Biden si vyžádal od rozvědek na konci května doplňující zprávu o začátku pandemie. Dostat by ji měl do 90 dnů.

Podle CNN je mezi demokraty patrná změna postoje. Ještě před rokem domněnky, že koronavirus unikl nedopatřením z laboratoře ve Wu-chanu, veřejně bagatelizovali.

Od konce května, kdy Biden zažádal zpravodajské služby o doplňující zprávu, se ale změnilo velice málo. Komunita rozvědek je stále rozdělena mezi zastánci teze o úniku z laboratoře a podporovatele domněnky, že pandemie začala mezidruhovým přenosem ze zvířete na člověka. Rozvědky dosud získaly příliš málo poznatků pro to, aby mohlo převážit jedno z tvrzení.

Většina vědců se domnívá, že koronavirus se vyvinul u netopýrů, ale jak se přenesl na člověka, zda to bylo prostřednictvím nějakého dalšího zvířete, nebo nějakým jiným způsobem, zatím není jasné.

Americká administrativa skrze diplomatické kanály tlačí na Čínu, aby umožnila mezinárodní vyšetřovací komisi přístup ke všem údajům, kterými disponuje. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan uvedl, že Číně hrozí mezinárodní izolace, pokud neposkytne nezbytné důkazy. Podle zdrojů CNN Sullivan a další vysocí představitelé administrativy považují tezi o laboratorním původu koronaviru za stejně věrohodnou jako tu o přírodním původu.

Čína ale odmítá, že by s mezinárodním společenstvím nespolupracovala. Poukazuje při tom na misi pod záštitou Světové zdravotní organizace (WHO), která zemi navštívila na začátku roku. Mise však uvedla, že původ epidemie se jí nepodařilo nalézt mimo jiné kvůli tomu, že neměla přístup ke všem potřebným datům. Peking také tvrdí, že Washington se snaží otázku původu epidemie politizovat.

K transparentnosti vyzval Čínu tento týden i šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle něj bylo předčasné vyloučit možnou spojitost mezi pandemií covidu-19 a únikem viru z laboratoře.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 17. července 2021 12:13 )

Jak dlouho se ještě musí předstírat, že nejde o únik viru z čínské laboratoře pro vývoj biologických zbraní?

Jardah775 ( 17. července 2021 11:43 )

Proč tajné služby tápou? Proč se nezeptají jihočeského generála a pražského plukovníka Koudelku? Ten zná všechno.

Jardah775 ( 17. července 2021 11:41 )

Myslíte na hradě Orlík? Tak to je skoro jisté.

RH-12 ( 17. července 2021 09:54 )

Tajné služby tapou asi tak jak o Iráku a zbraních hromadného ničení.

strejda777 ( 17. července 2021 09:53 )

No mně napadají taky různé myšlenky.....možná že v laboraoři vyvíjeli nějakou tajnou chemickou zbraň a nějak se jim to vymklo a nebo, jak už se tady objevilo, i snížení počtu obyvatel na planetě by v dnešní šílené době nebylo žádné překvapení.... Každopádně netuší a myslím, že se to stejně nikdy nedozvíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa