Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Lékařka Martina o covidovém pekle: Zachraňte mi manžela, v rodině nás umřelo moc, prosila ji žena

Autor: VaB - 
16. července 2021
05:00

Lékařka Martina Žižlavská popsala nelehký boj o život pacientů s covidem a i na své první setkání s tak zákeřnou nemocí. Letošní jaro označila jako peklo. Ve svém textu přiblížila některé příběhy pacientů. Mezi nimi je zoufalá žena, která prosila o záchranu manžela. V rodině jich už prý zemřelo hodně...

Koronavirus naši zem pustošil dlouhou dobu, teď je ale situace o něco lepší. I tak si ale celá pandemie vyžádala stovky tisíc nakažených a více jak 30 tisíc mrtvých. Martina Žižlavská jakožto doktorka zažila speciální covid oddělení, i jí umírali pacienti.

Na oddělení byla od konce ledna 2021 do doby, než bylo úplně uzavřeno. S prvním případem covidu se setkala už někdy na podzim. „Pacientce ve středním věku jsme udělali CT plic. Pamatuju si, jak mi spadla brada, když jsme si ty snímky prohlíželi. Nic takového jsem nikdy předtím neviděla. Hledali jsme kousky funkční plicní tkáně a mně se honilo hlavou, jak to že ještě vůbec bez ventilátoru dýchá,“ popisuje lékařka na svém facebooku. Její příspěvek sdílelo už přes dva tisíce lidí.

Už jich v rodině zemřelo moc…

I když letošní jaro bylo podle ní pekelné, za takovou zkušenost je ráda. „Ale byla to hnusná zkušenost,“ dodává. Hned se jí vybavil příběh pána, dva týdny bojoval o život, pak zemřel. „Nakazil se, když vezl svoji příbuznou k nám do nemocnice; ta zemřela pár dní poté, co jsme hospitalizovali i jeho. Pamatuju si, jak mi jeho žena volala a prosila, abychom ho zachránili, že už jich v rodině umřelo moc, že ona už to nezvládne,“ vypráví dojemný příběh jedné rodiny.

„Pamatuju si pána, který zemřel pár dnů po přijetí. Večer před tím jsem s ním ve službě mluvila, byl v těžkém stavu, ale vypadalo to, že to zvládne, dostal všechno, co se dalo, ARO zkonzultováno, ventilátor stejně neměli, a i kdyby jo, byli i perspektivnější lidi, než byl on. Byl mladší než můj táta,“ popisuje dál. Druhý den se mužův stav zhoršil. „Neměla jsem tehdy sílu za ním znova jít a hodila jsem to na denní šichtu – zemřel ještě před tím, než jsem se osprchovala a odešla z práce,“ dodala.

Vykašlal se na opatření

Setkala se i s člověkem, který v té době platná opatření nebral moc vážně. „Pamatuju si chlapa jak horu, kterého jsem musela uklidit na inspekčák. Rozbrečel se po smrti své matky, domníval se, že ji nakazil – kašlal na opatření a udělali si v době špičky epidemie s kámoši pařbu, nakazili se pochopitelně všichni,“ napsala Martina.

Setkala se i s ženou, která na tom byla opravdu hodně špatně. I přes to se ale starala o svého muže, který jí nakonec v „tisíckrát horším stavu“ přivezl do nemocnice. „Pobyla si u nás mnohem dýl než on a díky aspoň za ten kousek karmy, že to nakonec zvládla,“ píše lékařka.

Někteří pacienti, které Martina přebírala, přijeli na jejich ambulanci celí modří. Rovnou dostávali vysokoprůtokový kyslík - do těla se žene 60 litrů kyslíku za minutu skrze nos. „Sestry občas nestíhaly doplňovat tekutiny na zvlhčování kyslíku. Doktoři občas nestíhali informovat rodiny, že jejich blízký umírá,“ popisuje extrémně náročné časy. Sestry podle ní byly často v depresi z toho, jak všichni umírají.

Na závěr píše, že jí vadí lidé u piva, co jí říkají, jak se nenechají očkovat. „Všichni měli tisíc příležitostí pochopit, o co jde. Takže sice mi na vašem osudu dost záleží, respektuji vaši svobodnou volbu, ale běžte s ní do p*dele, a když už jste se takto dobrovolně rozhodli, tak to prosím přede mnou radši nevytahujte,“ dodala. Pokud ale miliony naočkovaných ve světě budou mít nějaké problémy, slíbila, že sní svůj fonendoskop.

doktormediciny ( 25. července 2021 20:03 )

Ja spise nerozumim tomu jaky ma smysl zverejnovat uvedene skutecnosti.S podobnou n situaci se jiste kazdy s praxi 30 az 40 let setka...Zverejneni v podstaste muze vnest spise neklid a strach u beznych obcanu...

sorgedoktor ( 19. července 2021 14:50 )

Poslyte, neni to trochu silne...Redaktori promluvi s nekym nekolik nvet, pak z tohomudelaji clenek.Hm no ze pacientka oeisla za lekarkoua rekla...To je doslela mozne...

denia ( 16. července 2021 17:22 )

bla bla bla snad už lidi nebudou tyhle bláboly brát vážně. vůbec nečíst

zada ( 16. července 2021 12:46 )

zada ( 16. července 2021 12:45 )

Jako lékařka dobře musíte vědět, že je to vše o osobní imunite, to ví dneska každé malé dítě! Tak co to tady tlacháte, "zachraňte mi manžela"... proto jste mohla udělat cokoli dřív.....a jinak řekněte si Vojtěchovi, ten má pro vás určitě radu, radí celému národu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa