Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jediné plošné opatření má být očkování, tvrdí Prymula. Konvalinka zmínil sprosté lži

Autor: Dagmar Machotová - 
18. července 2021
05:00

Mutace delta získává nejen v Česku převahu a odborníci i politici hledají způsoby, jak zastavit stoupající křivku nakažených. Podle Státního zdravotního ústavu podíl delty roste a s ním rostou i obavy z další možné pandemické vlny. Dá se jí zabránit, nebo se jí ani letos na podzim nevyhneme. Česko patří podle různých kritérií celosvětově mezi 4 země, které jsou co do počtu mrtvých a ekonomických dopadů nejvíce zasaženy.

Cesta z pandemie je v plošném očkování. Podle Romana Prymuly je na místě situaci pečlivě mapovat, aby se zjistilo, ve kterých regionech a u kterých věkových skupin se virus šíří. „Tady už nejde o nějaké lockdowny. To plošné opatření, které jediné by tu mělo být, je očkování,“ řekl Prymula v TV Seznam s tím, že k nejmasivnějšímu šíření mutace delta dochází mezi mladší populací v nočních klubech. S tím souhlasí i biochemik Jan Konvalinka: „Kdyby se mě pan ministr zdravotnictví zeptal, jakože se neptá, tak bych mu řekl očkovat, očkovat, očkovat...“

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Semafor nebo pes? Co bude dál?

Systémů na řešení zhoršující se situace během uplynulých šestnácti měsíců života s covidem měla vláda několik, ale v praxi se podle Prymuly žádný příliš neosvědčil. „Strategie tady být musí pro případ, že by se situace začala zhoršovat,“ zdůraznil s tím, že není možné řešit to ad hoc. „Řada zemí od podobných systémů ustupuje a jediné kriterium, které sledují, je podíl naočkovaných,“ doplnil Konvalinka. Podle něj je situace v podstatě dobrá, ale jsou zde dvě nebezpečí. Jedním z nich jsou nové mutace a druhým přibližně půl milionu osob, které se odmítají nechat očkovat. 

Oba odborníci se shodli na tom, že skryté riziko spočívá v šíření viru mezi mladými lidmi, což je opakování stejné chyby, jakou udělalo Česko loni.

V Česku v posledních dnech začaly výrazněji růst počty nakažených, byť v počtu hospitalizovaných osob se to zatím neprojevuje. „Naším největším problém je to, že většina lidí stále nechápe, co je to exponenciální křivka,“ zmínil Prymula. Podle něj se nárůst dá označit za dramatický. Konvalinka jeho slova potvrdil. 

Nedůvěra k očkování 

Neochotu nechat se očkovat podle Konvalinky podněcují nepotvrzené zprávy a sprosté lži, které v konečném důsledku mohou zabíjet. „Velký vliv má šíření lží a strašení, co všechno může očkování způsobit. Další věcí je to, že v téhle zemi obecně panuje nedůvěra vůči vládě, která má své příčiny. Ale tady jde o zdraví. Byl bych rád, kdyby lidé svoji nedůvěru vládě neprojevovali tak, že se nenechají naočkovat.“ Podle Prymuly jiné cesty než očkování jsou restriktivní a zvyšují napětí ve společnosti.

K otázce, zda obyvatelé České republiky čelili v uplynulých měsících neschopnosti řízení ze strany vlády nebo řízenému státnímu promořování, Konvalinka uvedl: „Příčiny toho, co se tady stalo je nutné pojmenovat, a bylo to selhání.“ Podle něj patří Česká republika mezi země, které pandemie dramaticky zasáhla nejen ekonomicky, ale především co se týče počtu obětí na životech. 

Hospitalizace a třetí dávka očkování

Mutace delta zatím nezvyšuje počty osob, které jsou hospitalizované v nemocnicích. Podle Prymuly by ale mohlo velmi rychle dojít ke zvratu a je potřeba pečlivě predikovat. „Pořád tady máme asi 600 tisíc osob, které jsou stále ohroženy tím těžším průběhem. Takže opájet se dnes tím, že nám nerostou počty osob v nemocnicích, je hezké, ale ony růst začnou,“ varoval Prymula. 

Podle epidemiologa se bude do budoucna možná přeočkovávat třetí dávkou, ale čeká se na nová data z Velké Británie, která budou k dispozici na podzim. „Pokud se podaří omezit cirkulaci viru, možná přeočkování bude zřídkavější,“ řekl Prymula. Konvalinka si myslí, že třetí dávka očkování nebude nutná, protože ochrana po dvou dávkách očkování je poměrně dlouhodobá. „Očkování dramaticky pomáhá snížit počty úmrtí a je to obrovský úspěch,“ zmínil. 

O povinném očkování, ke kterému v posledních dnech přistoupily některé evropské země, Prymula řekl, že chce pokračovat v dobrovolném přístupu. Zmínil, že k diskusi zůstává očkování zdravotníků. „Dovedu si představit, že ta, by ta povinnost byla, stejně jako je u hepatitidy B.“ Dodal ale, že s ohledem na blížící se volby nebude k takovému rozhodnutí politická vůle. 

S ním souhlasí i Konvalinka a zmínil loňské volby, kvůli kterým se některé restrikce oddálily a lidé je zaplatili životem. „Trochu se toho bojím, že bude vládnout předvolební populismus a obava z toho, abychom se někoho nedotkli.“

Kolektivní imunita

Ve Velké Británii, která je asi šestkrát větší než Česko, je aktuálně proočkováno asi 70 procent populace. Přesto jim podle odborníků hrozí desetitisícové denní přírůstky nakažených. Kolik procent obyvatel je nutné naočkovat? „Britové přestali sledovat denní počty nakažených a zaměřili se na to, aby ochránili ty nejzranitelnější skupiny,“ řekl Konvalinka s tím, že jim v tom velmi fandí. „Nedá se říci, že 70 procent bude stačit. Budeme se muset posunout někam k 80 procentům,“ řekl Prymula. Zmínil, že každá nemoc má jiné procento pro získání kolektivní imunity. 

Mnoho lidí se ptá, proč se mají nechat očkovat proti rýmě. „Je to proto, že ta rýma jim může zabít babičku nebo babičku někoho jiného. Očkování je výraz solidarity,“ řekl Konvalinka. Oba experti se shodli, že chybí masivnější vysvětlovací kampaň, která by vyvracela mýty a dezinformace. 

sasajedefofrskopce ( 19. července 2021 08:56 )

Bývalý Zemanův poradce a Babišův poskok, lampasák Primule už asi zapomnĕl, že i on se podílel na selhání vlády o kterém hovoří Konvalinka.
Půl milionu osob, které se odmítají nechat očkovat mu leží v žaludku, protože má plné sklady vakcíny a potřebuje nahrabat prachy.

strejda777 ( 19. července 2021 07:42 )

A možná je toho na světě ještě více o čem ani nevíme, co s tím? Takhle se na té naši zemi žije. I dříve byli podobné problémy a věř, že i v budoucnu budou (možná se objeví i další "covidy")..... Tak jde život........

strejda777 ( 19. července 2021 07:38 )

Asi to ještě nevíš, ale Ivermektin nefunguje tak, jak se původně myslelo. A je to opět diskutabilní, někomu možná nějak pomohl, ale v podstatě je zjištěno, že organismu člověka škodí více než zvířatům, pro která byl vyroben. Za tu dobu, kdy se začal propagovat už proběhly studie a není momentálně doporučován. A pokud máš zjištěno, že v Košicích funguje, pak je to volba lidí, že si ho nechají nasadit, stejně jako je volba lidí, nechat se očkovat vakcínami.

jajas ( 19. července 2021 07:32 )

Pochopil jsem to tak, že mladí se nakazí i přesto nemají žádné výrazné problémy nebo příznaky, ale současně ten covid přenášejí právě třeba na ty starší osoby, které očkované nejsou a tam je pak ten problém. Mladí, alespoň jak jsem četl, jsou převážně přenašeči......

sarina ( 19. července 2021 07:28 )

A ty tu svobodnou volbu nemáš? V ČR očkování povinné není a každý se rozhodne sám jestli se nechá očkovat nebo ne, aspoň v našem městě je hodně kteří očkovaní nejsou a očkovat se nedají, ale je i hodně kteří se raději nechají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa