Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oslava konce školního roku se změnila v peklo: Studenty drží v hotelové karanténě na Mallorce

Aktualizováno -
30. června 2021
12:44
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. června 2021
21:08

Své propuštění žádají asi dvě stovky španělských středoškoláků, kteří jsou pod policejním dohledem v karanténním koronavirovém hotelu na Mallorce, informuje stanice BBC. Mladí lidé se pokusili minulý týden z ostrova odjet, policie ale většinu z nich na letišti zastavila. Nevědí nyní, jak dlouho bude jejich nucený pobyt v hotelu trvat. Ve Španělsku se v nedávné době v souvislosti s cestami, kterými studenti oslavují konec školního roku, prokázalo přes 1000 případů covidu-19.

Čtyřhvězdičkový hotel Palma Bellver je pod neustálým policejním dohledem. Studenti z balkonů svých pokojů vyvěsili protestní transparenty, frustraci také vyjadřují na sociálních sítích. Tři z nich se dokázali dostat z ostrova zpět na španělskou pevninu, ale podle místních médií na ně úřady vydaly zatykač.

„Nejdřív nám řekli, že pokud s nimi odmítneme jít (do hotelu), tak nás zažalují,“ uvedla 17letá Lucía Canová, která je mezi zadržovanými středoškoláky. Podle ní se u nikoho ze skupiny jejích spolužáků zatím koronavirus neprokázal. Upřesnila, že studentům není za žádných okolností dovoleno opustit pokoje a že jejich rodiče nedali s jejich přesunem do hotelu souhlas. Od té doby, co je v izolaci, Lucía navíc čelí na sociálních sítích urážkám, výhrůžkám a obtěžování. Lidé jí vzkazují, že na Mallorcu v první řadě vůbec neměla jezdit.

Další zadržovaný student, 18letý Daniel Hardy, přicestoval na Mallorcu 22. června. Podle svých slov v něm pobyt v hotelu pod policejním dohledem probouzí úzkostné pocity. Na koronavirus měl dvakrát negativní test. „Nevím, co bude dál,“ okomentoval svoji situaci. Upřesnil, že se stydí pokaždé, když musí otevřít dveře pokoje a o něco požádat. Vyjádřil také obavy o další zadržované, kteří mají zdravotní problémy. Osmnáctiletý Ignacio Fuentes doplnil, že přestože jsou pokoje pohodlné, pobyt v karanténě je depresivní.

„Většina z nás je izolovaná jednotlivě, což znamená, že se spolu nemůžeme osobně setkat, alespoň na dalších 10 dní,“ vypověděl Fuentes. „Nejhorší je, že si nejsme jistí, jak dlouho tady ještě budeme,“ postěžoval si. Většina studentů je nejvíce frustrovaná z nedostatku informací.

Sedmnáctiletá studentka Marina byla ubytovaná se skupinou přátel v jiném hotelu, když jim bylo minulý týden oznámeno, že u někoho v jejich ubytovacím zařízení se prokázal koronavirus, a tak budou přemístěni do hotelu Palma Bellver. I ona měla negativní test, a tak nepochopila, proč musí být izolována. „Vypadá to, že tady budeme do 7. července. Chybí nám rodiny. Těm nikdo neřekl, co se vlastně děje,“ uvedla Marina.

Většina ze studentů v hotelu je z Madridu. V něm a jeho okolí se prokázalo přes 400 případů, které mají souvislost s návratem studentů z výletů na konci školního roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa