Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko pandemii nezvládlo, tvrdí kardiologové. A děsí je fotbaloví fanoušci: „Hrátky s ohněm“

Autor: ula, ČTK - 
29. června 2021
05:15

Přední čeští kardiologové nejsou příliš nadšeni z českých fanoušků, kteří vyrazili do Maďarska na fotbalové utkání naší reprezentace s Nizozemskem. MUDr. Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti (ČKS), upozornil, že naše země pandemii covidu-19 nezvládla. A bylo štěstí, že náš zdravotní systém je natolik robustní, že nápor ustál. Podobné výlety do zemí, kde panují mírná opatření, považuje za „hrátky s ohněm“. MUDr. Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc pak apeloval na Čechy, aby se v létě a v době rozvolnění chovali rozumně a raději trávili dovolenou v Česku.

MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC, FCMA, předseda České kardiologické společnosti (ČKS), upozornil, že. kvůli pandemii koronaviru a strachu z nakažení zůstávali lidé doma i s infarkty, což se v dalších letech projeví explozí případů srdečních selhání.

„V září, říjnu a listopadu loňského roku jsme zaznamenali pokles pacientů v kardiocentrech, v prosinci byl propad až o 27 %. Jednou z možností je, že řada pacientů zaměnila příznaky počínajícího infarktu za příznaky covidu, anebo se báli do nemocnice přijet,“ myslí si Linhart a dodal: „Z dat Českého statistického úřadu bylo jasné, že nadúmrtnost v prvním kvartálu tohoto roku byla vyšší než by odpovídalo počtu nemocných a zemřelých s covidem. My si myslíme, že řada pacientů podcenila infarkt. A to si vybralo svou daň.“

Pacienti podle Linharta tak často překonali svůj infarkt doma a nebyli včas léčeni. „U infarktu jde o minuty a je potřeba neodkládat akutní pomoc, která je jediná schopná zachránit část srdečního svalu, která je infarktem ohrožená. To se ale u některých pacientů nestalo a my jsme tak viděli pacienty, kteří přišli o šanci se nechat včas a dobře zaléčit,“ řekl Linhart. 

Kardiaci umírají na covid-19 třikrát častěji

Pacienti kardiologů, kteří prodělali nějaké kardiovaskulární onemocnění, mají podle lékařů vyšší riziko,  že prodělají symptomatický covid-19. 

„Pokud se v nemocnici s covidem-19 objeví kardiak, tak víme,  že jeho osud nebývá dobrý. Úmrtnost nemocných je dvoj- až trojnásobná v porovnání s těmi, kteří žádnou anamnézu kardiovaskulárních chorob nemají,“ upozornil Linhart. Proto apeloval na kardiaky, aby se nechali očkovat, pokud tak ještě neučinili. „U pacientů s kardiovaskulárními onemocněními dbáme, aby nešli na očkování ve zhoršeném stavu. Ale očkování snáší stejně jako jiní zdraví lidé,“ vzkázal Linhart.

Může covid-19 nebo očkování způsobit zánět srdce?

Může covid způsobit zánět srdečního svalu? Podle Linharta je to možné. „Ale ve většině případů zánětlivé změny nejsou zásadní, srdeční sval pravděpodobně bude schopen upravit se zpátky do normy, ale existují případy, kde průběh byl spojen s výrazným postižením srdečního svalu, nicméně jsou to velmi vzácné případy,“ uvedl předseda České kardiologické společnosti.

V médiích také proběhla zpráva o tom, že po očkování proti covidu-19 se objevil zánět srdečního svalu, zejména u mužů. „Zánět srdečního je běžnou chorobou, ne úplně častou, ale výjimečnou,“ odpovídá MUDr. Linhart na otázku, zda může být souvislost mezi očkováním a zánětem. 

„Diagnostika zánětu, pokud má být přesná, vyžaduje odběr vzorku srdeční tkáně v tomto jsou data nepřesná. Ano, určitě obavy tu jsou, ale pokud si spočítáme, kolik lidí bylo očkováno a kolik zánětů srdečního svalu se objevilo, tak je to velmi vzácná komplikace,“ uklidňuje odborník.

Kardiolog: Češi v Maďarsku? Hrátky s ohněm

Čeští fotbaloví fanoušci se poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru vloni na jaře mohli ve velkém vydat na zápas reprezentace. Tisícovky příznivců  zaplavily ulice Budapešti, kde v neděli národní tým odehrál úspěšné osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku.

Jelikož v Maďarsku platí mírnější opatření proti koronaviru, mohl být Puskás aréna jako jediná z 11 hostitelských stadionů Eura zcela zaplněná. Kapacita je přes 60 tisíc míst, na předchozí tři duely ve skupině pokaždé přišlo zhruba 55 tisíc lidí, na zápas s Nizozemsko - Česko 53 tisíc diváků. Fanouškům stačil negativní PCR test na koronavirus, který není v času výkopu starší než 72 hodin, nebo potvrzení o dokončeném očkování. Diváci si pak ještě museli vyzvednout takzvaný covidový náramek, nutný ke vstupu na stadion.

Češti kardiologové rozhodně nebyli z účasti Čechů v zemi, kde panují tak mírná opatření, nadšeni. „Víme, že očkování před nákazou nechrání stoprocentně, ani nechrání před šířením nákazy, je ke zvážení každého, zda se tomu riziku vystaví a zda stejnému riziku vystaví i své okolí,“ hodnotil opatrně situaci předseda České asociace preventivní kardiologie ČKS, prof. MUDr. Michal Vrablík.

MUDr. Aleš Linhart připomněl, že jako země jsme pandemii covidu-19 nezvládli a patříme k zemím s největším počtem obětí. „Náš zdravotní systém ukázal robustnost, díky kterému byl schopen tento stav zvládnout a je třeba zdravotníkům poděkovat. Pokud bychom byli v zemi, který nemá tak robustní systém, byla by katastrofa daleko větší. Počet úmrtí, která nastala, je potřeba násobit zejména těmi, kteří nezemřeli s covidem, ale proto, že došlo k chaosu v celém systému a to je věc, kterou bychom neměli opakovat, pokud si zahráváme s ohněm tímto způsobem, tak já to považuji za problematické,“ myslí si Linhart o výletu Čechů za fotbalem. 

Lékař: Cestujme v rámci Česka

MUDr. Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky – kardiologické FN Olomouc znovu apeloval na občany, aby se v létě a v době rozvolnění chovali rozumně. Podle něj je očkování základ, ale očkování mladších skupin jde velmi pomalu.

„Chovejme se zodpovědně, dodržuje i nadále dobrovolně veškerá opatření a pokud můžu doporučit, tak cestujme spíše v rámci Česka, protože Česko je krásné, většina z nás tu jistě objeví nepoznané kraje. Vykašlete se na Chorvatsko a buďte rozumní.“ doporučuje Táborský.

Video  MUDr: Aleš Linhart: Hrozí Česku epidemie srdečních selhání?  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa