Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Česku rychle přibývá covidu obávané varianty delta. Expert: Už nejde jen o cestovatele

Autor: sova - 
23. června 2021
13:40

Výskyt varianty delta koronaviru v Česku velmi rychle narůstá. Vzorky přibyly zejména přes poslední víkend, prohlásil ve vysílání České televize Michal Kolář z ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Zpoždění v detekci výskytu sekvenovaných vzorků podle něj souvisí s logistikou, typicky činí 7 až 10 dní. Sekvenovat by se správně mělo zhruba kolem 5 až 10 procenty vzorků, uvedl Kolář.

„Do pátku jsme měli delta variantu na přibližně 33 vzorcích, ale přes víkend nám velmi rychle přibyla. Včera (v úterý) přibylo 49 vzorků, společně s víkendem 99 vzorků, které byly potvrzeny sekvenací. Bohužel se ukazuje, že některé z nich nejsou spojeny s nějakou cestovní anamnézou,“ řekl Kolář.

Potvrdil tak, že v Česku dochází ke komunitnímu šíření varianty delta na úkor dosavadní „monopolní“ britské mutace alfa. Zároveň ale podotkl, že přístup k datům, která by to stoprocentně potvrzovala, jeho ústav nemá.

Kolář: Bylo by rozumné kontrolovat všechny s příznaky

Pravděpodobnost toho, že v Česku během léta v souvislosti s cestováním naroste počet nových variant koronaviru je podle Koláře velmi velká.

„Vidíme, že rozvolnění probíhá relativně široce, vidíme letadla létat, takže šance je velká,“ dodal ve vysílání ČT24 s tím, že by bylo rozumné kontrolovat všechny, kdo se vrátí a mají příznaky onemocnění.

Vzorky, které budou osekvenovány, se vybírají podle národní strategie. Nyní jsou to dva druhy vzorků. Polovina z nich je vybrána náhodně a druhá polovina je indikována na základě diagnózy nebo jiných vlastností pacienta, případně dle toho, z které oblasti se vrací.

„Kapacita je neomezená, problém jsou finance“

Postup při objevu úplně nové mutace v Česku podle Koláře ještě není úplně dotažený. „Nemáme tým, který by mutace porovnával,“ přiznal a dodal: „Můžeme porovnávat se zahraničím, s vědeckou literaturou nebo s in vitro experimenty, ve kterých se virus nechal za nějakých podmínek vyvíjet a zjistilo se, které varianty můžou vést například k agresivnějšímu chování toho viru. Ale myslím, že tady to nikdo systematicky nedělá.

Sekvenační kapacita v Česku je v současné době na hodnotě přes 1000 vzorků týdně. Při současné tuzemské incidenci covidu-19 je tak plně dostačující, uvedl Kolář.

Velmi rychle se dá navýšit na dvojnásobek a pokud by se zpřístupnila i krajským nemocnicím a laboratořím, tak je v podstatě neomezená. Problémem jsou spíše finance,“ řekl expert.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AHel ( 28. června 2021 17:56 )

Ač jsem Pražák, tak musím Pražáky kritizovat, mladí nenosí roušku ani v tramvaji, v obchodech všichni stále něco pijí, aby jí nemuseli mít, kouří, postávají ve velkých hroučcích a pijí alkohol, jsou hlučnější a hlučnější, nedodržují odstup před hospodama... prostě průser se zase blíží. Mrzíme, že není mezi lidmi zodpovědnost, úcta k druhým, dodržování pravidel. Jo a ten chytrák, co píše, že má Babiš na krku 30 tis. mrtvých by si měl dát pár facek, to nezodpovědní občané zavinili, smrt druhých. Já jsem v tramvaji nosila ústenku už o ledna, na sítích, jsem si zjistila, co to je za hrůzu a začala se chránit, jen idiot, čekal až na příkaz vlády...držte prosím ústa a nešiřte nesmysli!!!! Jeden z hlavním představitelů Pirátu řekl, že si dovede představit islámskou Evropu, pro mě je to vlastizrada. Chudáci naši padlí předci. No nic lidi i svět je divnej.

zdenekksevratiI ( 23. června 2021 19:04 )

Skoč z mostu, ho-va-do!

pitomik007 ( 23. června 2021 18:31 )

ANO je hnus, ale Piráti jsou hnus fialovej!🤮

Covid_19 ( 23. června 2021 18:29 )

ANO tam ve Španělsku již je

zada ( 23. června 2021 18:28 )

vnucovači jsou ve střehu, třeba bude za vakcíny škvára

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa