Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prouza o drtivém dopadu pandemie: Obchody ještě zmizí. Zmínil zdražení staveb a cestu do pekel

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
24. června 2021
05:00

Dvanáct miliard korun, které žádají podnikatelé jako odškodnění za vládní omezení podnikání během pandemie, není podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy finální číslo. V Epicentru Blesk Zpráv uvedl, že stát hřešil na to, že podnikatelé budou mít plno práce se svými provozy a nebudou mít prostor ani čas se soudně bránit. Hovořil také o extrémním růstu cen stavebních materiálů i o tom, proč lvětšina Čechů letos volí dovolenou v tuzemsku.

„Pamatuji si debaty s některými ministry před dvěma, třemi měsíci, kdy říkali stejně nás nikdo nebude žalovat. Nám je to jedno, že to soudy soudí ta opatřenítady se lidé bojí žalovat stát, bojí se, že na ně stát zaklekne,“ vysvětlil, jak stát reagoval na opakované upozorňování Hospodářské komory na protiprávnost některých opatření.

„Pro mě je to pohrdání zákonem a nejhorší zpráva za celou pandemii. To že tady lidé, kteří by měli být šampiony toho, že se tady dodržují zákony, vědomě na vládě hlasovali pro porušování zákona. To nebylo jen o ministru zdravotnictví, to bylo o všech ostatních ministrech, to bylo o premiérovi, který věděl, že to, pro co hlasuje, je v rozporu se zákonem a přesto to znovu a znovu dělali,“ shrnul své rozhořčení nad celou situací a také přiznal, že by podle jeho názoru možná řadě firem stačil i nějaký kompromis či obyčejná omluva.

Cesta do pekel a mizící obchody

Vládu jen nekritizoval a pochválil ji za programy Antivirus a kompenzační bonus pro živnostníky. „Lidé se však nevrací do obchodů a restaurací, tak jak se očekávalo, přichází propouštění a ten restart je mnohem pomalejší, než všichni čekali. Řada obchodů má stále tržby mínus 20 nebo 30 procent oproti roku 2019 a obávám se, že to pomalé vracení se do normálu bude trvat až do konce roku.

Podle místopředsedy Hospodářské komory je naprosto zásadní, aby byl jasně definovaný plán a pravidla pro podzim, kdyby se epidemická situace opět zhoršila: „Aby to vláda nemusela řešit měsíc před volbami. Víme, jak to tady dopadlo loni, kdy vláda nechtěla dělat vůbec nic, aby si neohrozila svoje volební šance…To byla cesta do pekel a to je to, čeho se spousta lidí bojí.“

„V obchodních centrech se budou daleko více objevovat služby a celkově budou mizet některé obchody, zejména obchody s oblečením. Tam je vidět, že ta poptávka je malá,“ řekl Prouza. Podobný osud se nevyhne ani prodeji komodit. Jako příklad uvedl nákup dětské stavebnice, kdy je produkt ve všech prodejnách stejný a lidé tedy volí nákup online a už nechodí do kamenného obchodu jako před pandemií.

Extrémní růst cen a o třetinu dražší stavby

Čeští spotřebitelé se podle Prouzy bohužel musí připravit na růst cen a to napříč celým trhem, protože se zvyšují ceny prakticky všech vstupů. „Je tady spousta materiálů, které nejde dovézt. Je to brutální ukázka toho, jak je celá Evropa závislá na výrobě z Číny a částečně z Indie,“ uvedl a zdůraznil, že právě to, jaké výroby budeme vracet zpět do Evropy bude jedno ze zásadních post-koronavirových témat.

Růst cen stavebních materiálů je i podle tohoto zkušeného ekonoma naprosto extrémní a pravděpodobně bude dlouhodobým: „Lidé, kteří mají hypotéky a staví si například domy, tak už začínají chodit do banky a říkají potřebujeme zvýšit hypotéku a o půl, tři čtvrtě milionu…Obávám se, že kdo si dnes udělal rozpočet na dům, tak bude muset plánovat, že minimálně o 30-40 procent ten finální rozpočet vyroste.“

Cestovky bez peněz a nulová reakce vlády

Turistický ruch je covidem stále zasažen naprosto zásadním způsobem. „Řada lidí se bojí cestovat, změn pravidel i testů a zároveň vidí,  jak rostou ceny dovolených a chybí kapacity letadel,“ vysvětlil Prouza proč se na dovolenou v tuzemsku chystá až 76 procent lidí, naopak cizina táhne méně.

Cestovním kancelářím momentálně chybí tok peněz, protože Iidé s nákupem dovolené čekají na poslední chvíli. To, že cestovní kanceláře měly často peníze na letní dovolené v lednu, únoru neplatí a mnohé z nich neměly z čeho platit zálohy na rezervace destinací.

Video  Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V srpnu také vyprší lhůta na vouchery vydávané v rámci tzv. lex voucher, kdy cestovní kanceláře dostaly možnost za zrušené zájezdy, které se nemohly uskutečnit kvůli restrikcím, vydávat klientům poukazy v hodnotě již vynaložených finančních prostředků. Klienti pak tyto vouchery mohli uplatnit na další zájezdy. Pokud tuto možnost nevyužijí do konce letošního srpna, mají garantováno vrácení peněz.

Některé cestovní kanceláře tuto povinnost však obešly vydáním vlastních poukazů s jinými podmínkami a pokud je tedy klienti nevyužijí podle pravidel stanovených cestovkou, o své často desítky tisíc korun nakonec přijdou. „Bylo nešťastné tyto vouchery loni vůbec zavést, je to opět v rozporu s evropským právem…vláda by měla říct: Pardon, bylo to špatně, tak my teď pomůžeme. Půjčíme jim bezúročně na dva roky, aby se stihly vrátit do normálu,“ popsal řešení, které se snaží opakovaně prosadit. Podle Prouzy se však od vlády dočkali nulové reakce s tím, že si to v resortu vyřeší sami.

joze ( 24. června 2021 10:52 )

Aještě k tomu Prouzovi jsem zapoměl dodat Papež ten je papežštější než papež

otrusnik ( 24. června 2021 10:46 )

Jen straší a vyhrožuje svým samolibým úsměvem spíše šklebem. Ničemu svými řečmi nepo­máhá­.Nesym­patic­ký člověk už od pohledu. Tomu nemůže soudný člověk věřit.

joze ( 24. června 2021 10:45 )

Co proti tomu tito blbečci dělají, aby to tak nebylo,Prouza,a všichni ti hoteliéři dostali dotace od státu koupili si drahá auta aslibovali že nebudou zdražovat a zdražují a ted už brečí že mají hotely prazdné, ten Prouza se směje jako přiblblý hˇnup´

yosan ( 24. června 2021 09:17 )

Prouza je neskutečný blb, čím hůř, tím pro něj lépe.

yosan ( 24. června 2021 09:16 )

Prouza je neskutečný blb, čím hůř, tím pro něj lépe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa