Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Boby už jsou skoro zboží běžné spotřeby,“ tvrdí Prouza. Papírnictví otevřou, co prodej prádla?

Autor: Jakub Veinlich - 
17. ledna 2021
12:50

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v nadsázce tvrdí, že v dnešním počasí už jsou boby zbožím běžné potřeby. Vláda se jejich prodej prý ale bojí povolit. V rozhovoru pro Blesk Zprávy Prouza přiznal, že se ministři obávají případné laviny, která by se po povolení sáněk a bobů strhla kvůli dalším výjimkám nejen zimního zboží. Otevření papírnictví je prý ale jisté. Teď se jedná o ubytování na horách.

Pane Prouzo, rodiče shánějí na internetu pro své děti ve velkém boby. Chtějí je třeba i výměnou za štangli salámu. V e-shopech už boby také došly, v běžných obchodech se prodávat nesmějí. Řešíte to nějak s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem? A to i s ohledem na to, že by mohl v pondělí měnit soupis zboží, které se může prodávat?

V tuto chvíli jsme chtěli po ministerstvu uvolnit především tři kategorie zboží. Papírnictví, oblečení a obuv pro malé děti a spodní prádlo, které zahrnuje i ponožky a silonky. Pevně věřím, že v tomto vláda vyjde vstříc. Boby i sáňky jsme řešili také, ale narazili jsme na to, že toto vláda úplně neumí povolit.

Co je na tom tak složitého?

Problém je v tom, že vláda neumí úplně napsat do mimořádného opatření, že jsou zakázané všechny sportovní potřeby s výjimkou bobů a sáněk. Logicky by pak někdo mohl namítat, proč nejde prodávat také běžky a proč ne brusle, když je zamrzlý rybník. Toho se ministři obávají, protože nechtějí pustit celé sportovní potřeby.

Na druhou stranu, když jsem byl u nás na chalupě v místním obchůdku se smíšeným zbožím, tak tam ty boby samozřejmě mají. Zejména ty malé obchody toto opravdu neřeší. Když se člověk ale podívá ven, tak musím říct, i když to vyzní možná jako vtip, stále se tu říká, že obchodníci můžou prodávat základní potřeby, ale v tuto chvíli to vypadá, že sáňky a boby jsou mnohem důležitější základní potřeba pro průměrnou českou rodinu, než jsou pušky a náboje, které jsou povolené.

U nich ale vláda argumentuje tím, že pušky a nástroje jsou potřebné k nutnému odstřelu přemnožené zvěře…

Já samozřejmě rozumím tomu, proč je to povolené. Jen prostě proti tomu paradoxně stojí to, že když je venku takto krásně nasněženo, a má být zima i v příštích dnech, tak nemůžete dětem koupit boby a sáňky.

A tušíte tedy, co by vůbec mohla vláda od pondělí povolit prodávat? Někteří ministři mluví o tom, by se seznam povoleného zboží měl v rámci systému PES značně změnit.

To zmiňované papírnictví je 100 procentní, potvrdil to i pan ministr Blatný a jsem přesvědčený, že minimálně i to oblečení pro děti by už měli povolit. Už to trvá dost dlouho. A pokud bychom měli být ještě minimálně týden ve stupni číslo 5, tak by to znamenalo dohromady minimálně šest týdnů bez možnosti koupit těm nejmenším dětem, které rostou, to je prostě šílené. Věřím, že když budou ministři rozumní, tak povolí i prodej spodního prádla. Ne každý má doma padesát párů ponožek a padesát párů silonek.

A nějaká nová kategorie zboží, o které se začíná mluvit, že by mohla být povolená v nějaké další vlně rozvolňování?

Já věřím, že stupeň číslo pět bude platit už jen týden, maximálně dva a s tím už se dá vydržet. Co zůstane zapovězené? Hračky, bez nich se dá ještě chvíli vydržet, zůstane zakázané oblečení pro dospělé, zimní boty a podobně. Na druhou stranu, když dají obchody do nabídky rukavice, čepice, tak to asi nikomu moc neublíží. Je to pragmatické. Teď už je to především o zdravém selském rozumu.

Některé obchody skutečně začaly prodávat zboží, které nepatří do základních potřeb. Máte informace, že by za to dostávaly některé obchody pokuty? Nebo případné kontroly byly benevolentní?

Neslyšel jsem o ničem takovém. A přišlo by mi dost paradoxní, kdyby někdo dostal pokutu například za to, že vrátil zpět do prodeje pastelky. Jsme sice v Česku, kde je možné všechno, ale věřím, že jsou teď důležitější témata.

Aktuálně se chystá také nová verze systému PES. Tušíte, co by mohlo být jinak?

Asi největší téma teď je, jestli se pustí ve čtvrtém stupni ubytování a za jakých podmínek. My jsme navrhovali, aby když mají začít jarní prázdniny, tak ať se otevřou horská střediska a otevře se i ubytování, tak aby se lidé s dětmi mohli rozjet na prázdniny, nebo alespoň na víkend na hory. Samozřejmě i za podmínek, že při nástupu do hotelu bude nutné předložit negativní výsledek testu.

Video  Havlíčkův vzkaz restauratérům a provozovatelům ubytování: Jakou mohou čerpat podporu v průběhu koronakrize?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Podnikatelům by to samozřejmě pomohlo. Naopak se toho ale bojí samozřejmě hotely ve městech. Oprávněně se bojí toho, že do Prahy na prázdniny nebo na víkend v únoru asi nikdo nepojede. Jde o to, aby ti provozovatelé, kteří nemají šanci naplnit hotely, tak aby po tomto uvolnění nepřišli o kompenzace, na druhou stranu, aby zas ale mohli otevřít hoteliéři na horách a dalších střediscích.

A budou tedy hotely a provozovny na horách otevřené, nebo ne?

Po poslední schůzce s ministrem zdravotnictví Blatným, která byla v pátek, vše směřovalo k tomu, že by měly být. Řešilo se, jestli otevřít jen vleky, nebo i hotely a penziony.  Zatím to není uzavřené – myslím, že než padne definitivní rozhodnutí, tak nás čeká ještě debata během pondělí, úterý.  

Video  Až 1 miliarda pro zavřené skiareály. Havlíček představil nový program, Blatný mírnil naděje lyžařů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Anifa ( 17. ledna 2021 18:38 )

LuCo ( 17. ledna 2021 16:31 )

Ušklebený Prouza je reprezentant naprosto neužitečných jedinců.

Anifa ( 17. ledna 2021 15:53 )

Jděte už do zadele i s bobama. Tady umírají lidé, zdravotníci jsou vyčerpaní, blíží se nová mutace viru , ekonomika je na dně. Jediné co může pomoci je očkování, ale není látka.Řeší to celá Evropa,všude se snaží dělat nová opatření, shánět očkovací látku .A vy chcete rozvolňovat? Pivo, lyžování a taxi ?

rapid15 ( 17. ledna 2021 15:13 )

To zboží se neprodává necelý měsíc. Jak může někomu za měsíc dojít spodní prádlo a ponožky? Proboha jak často těm dětem a sobě mění spoďáry? Jak může matka zoufat, že dítě ztratilo čepici a rukacice? To mají ty rodiny od každého doma v šuplíku po jednom kousku?
Na internetu v sekáčích jsou tuny oblečení a e-shopech taky vč. bobů.

strejda777 ( 17. ledna 2021 13:55 )

No tak to je správná informace! Já když běžně nebobuju, tak si kreslím!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa