Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

AstraZenecu nedávejte ani lidem nad 60, radil zástupce EMA. Agentura to korigovala

Aktualizováno -
13. června 2021
18:50
Autor: ČTK - 
13. června 2021
12:50

Státy by měly přestat používat vakcíny firmy AstraZeneca i pro lidi starší 60 let. Řekl to zástupce Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Marco Cavaleri, jehož v neděli citovala agentura Reuters. Některé země se kvůli riziku krevních sraženin už rozhodly tento přípravek nepoužívat pro lidi mladší 60 let. EMA samostná nicméně vydala následně stanovisko, že vakcína AstraZeneca je podle ní bezpečná pro všechny věkové kategorie - výhody očkování tu převažují na riziky.

EMA dosud tuto vakcínu označovala za vhodnou pro všechny věkové skupiny s tím, že onemocnění covidem-19 je větší riziko než případné komplikace po podání vakcíny.

Přesto některé země včetně Itálie přestávají AstraZenecu podávat lidem mladším 60 let.

„V kontextu pandemie jsme zastávali názor, že prospěch z vakcíny je výhodný pro všechny věkové skupiny,“ řekl Cavaleri v rozhovoru s italským listem La Stampa. V EMA Cavaleri odpovídá za její vakcinační strategii.

Bude lepší používat Pfizer nebo Modernu

Počet lidí s covidem-19 ale klesá a je známo, že těm mladším hrozí menší riziko komplikací. Cavaleri řekl, že bude lepší používat mediátorové vakcíny RNA, tedy takové, které neobsahují žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru, což jsou přípravky firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Na otázku, zda by se měly zdravotnické úřady jednotlivých zemí vyhnout podávání přípravku AstraZeneca i lidem starším 60 let, Cavaleri přitakal: „Ano, a mnoho zemí, jako je Francie či Německo, to zvažuje, protože je k dispozici větší množství vakcín mRNA.“

panda82 ( 13. června 2021 14:47 )

Ale ani ty dvě vakcíny nejsou lepší , jen se projeví později, to všechno byl (je) nevyzkoušený komerční tah,

frantacizek ( 13. června 2021 13:19 )

tedy to, co jsem tady psal před měsícem, dvěma. Děkuji EMA, že se přidala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa