Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolená v Turecku: Z bufetu si sami nenandáte, teplotu měří u vstupu. A co když se nakazíte?

Autor: Nikola Forejtová - 
12. června 2021
05:27

V Turecku jsme s novinářskou delegací navštívili i řadu hotelů, abychom se podívali na jejich opatření. Ale i na to, jak se vypořádávali s krizí. Kvůli covidu prošla ubytovací zařízení řadou změn. Podnikatelé musí plnit bezpečnostní podmínky a získat tak certifikát bezpečného turismu. Navíc mohou stále otevřít jen na 60 % kapacity, aby stihli dezinfikovat pokoje a aby případně zajistili místo pro pozitivní pacienty. Cestovatele ale mnoho změn od normálu nečeká, jen se musí smířit s tím, že si nenandají sami jídlo.

Ihned u vstupu vám změří teplotu. Buď doslova přiložíte ruku k dílu a teplotu vám změří ze zápěstí pomocí přenosného teploměru, nebo se postavíte před maličkou termokameru, která vás buď propustí, nebo zlověstně zasyčí. Následně jste vyzváni k tomu, abyste si vydezinfikovali ruce.

Tím pak proticovidové uvítání v hotelu nekončí. Vedle klasického formuláře vyplňujete nově jeden, případně i dva další, kde vedle osobních údajů zaškrtnete políčka týkající se covidu. Hosté si tak musí zavzpomínat, jestli toto onemocnění někdy prodělali, zdali pociťují příznaky, jako je teplota, bolest hlavy či ztrátu čichu nebo chuti, a zaškrtáváte i pole, zdali jste očkovaní, případně jakou dávkou.

Opět se ale nejedná o velké zdržení. Než formulář vyplníte, zaměstnanci vás zatím zapíšou do systému. Vy tak po odevzdání formuláře dostanete klíč od pokoje a heslo na wifi.

Bez teploměru a dezinfekce hotely nesmí otevřít

„Podle safe tourism certificate musíte splnit několik věcí. Obsahuje například nutnost pořízení automatických dveří či kamerového systému snímající teplotu,“ vysvětluje podstatu certifikátu Blesk Zprávám ředitel hotelu Kilikya Ismal Hakki Yilmaz.

Tamní turecký delegát upřesňuje, že bez certifikátu nemohou rezorty otevřít. Aby jej podnikatelé získali, musí vedle výše zmíněných věcí také pravidelně zaškolovat personál, zajistit prostor pro rozestupy, polepit hotel „varovnými“ cedulemi, nakoupit hygienické a ochranné pomůcky a zajistit i dostatečnou vzdálenost mezi stoly v restauracích.

Setkali jsme se i s tím, že si tak stoly nemůžete bez dovolení personálu přisunout k sobě, aby nedošlo k porušení těchto nařízení.

Rozestup na pláži jako výhoda

Větší rozestupy mezi stoly i na pláži ale nejsou nijak na škodu. Právě spíše naopak. Nebyli jsme totiž namačkaní mezi cizími lidmi, což vlastně poskytovalo větší soukromí. Měření teploty a častější dezinfikování rukou také není nijak na škodu. V Turecku mají navíc poměrně „voňavé“ dezinfekce. Letí zde citronová příchuť.

Podle tureckého delegáta pak musí mít certifikát například i dopravci, jako jsou řidiči autobusů. Potvrzení o získání certifikátu nám tak viselo i v autobuse, který nás po Turecku přepravoval.

Nandavání z bufetu? Ředitel chce zůstat u hygieničtější novinky

Za větší omezení nicméně považujeme nemožnost si sami nandat ze švédských stolů. Dle nařízení vlády vám jídlo musí nandavat kuchař. To někde vytvářelo menší fronty ve chvíli většího návalu.

Podle ředitele hotelového řetězce Limak Lara ale ani toto není považováno za překážku. Naopak. „Rád bych v tomto pokračoval. Líbí se mi to i proto, že se méně plýtvá jídlem. Lidé byli zvyklí si plnit talíře, ale už nyní vidíme, že se tento systém hostům poměrně i líbí. Musíme mít sice více kuchařů, ale to nám nevadí. Chceme v tom pokračovat,“ konstatoval Kaan Kavaloğlu během rozhovoru s novináři.

Koordinátor hotelu Limak Kaan Kavaloglu Koordinátor hotelu Limak Kaan Kavaloglu | Limak

Ředitel dodal, že Turecko je navíc známé tím, že umí perfektně pracovat s formou all inclusive, a lidé sem kvůli gastronomii rádi cestují. Rozhodně se tak nestyďte si ukázat na vše, co chcete mít na talíři. V prvním navštíveném hotelu vyřešili situaci i tak, že saláty a dezerty vkládali zaměstnanci do malých krabiček, které jste si mohli vzít ke stolu.

Nemusíte se tak bát, že byste přišli o výhody all inclusive, akorát vše dostanete z rukou číšníků nebo kuchařů. Právě forma all inclusive nebo ultra all inclusive je podle mluvčí cestovní agentury INVIA Andrey Řezníčkové u Čechů nejoblíbenější. „Typický zájezd, který chtějí Češi, je osmidenní dovolená do čtyřhvězdičkového hotelu. Avšak do Turecka je to osmidenní zájezd do pětihvězdičkového hotelu. 30 % klientů přitom volí právě ultra all inclusive,“ dodává Blesk Zprávám.

Hotely jedou na 60 procent

Do turecké Antalye už letos za prvních pět měsíců přijelo podle Asociace středomořských turistických hoteliérů (Mediterranean Touristic Hoteliers Association) 2145 českých turistů. Z ČR do Turecka od ledna do května zavítalo 4587 cestovatelů, loni to bylo za celý rok 15642, jak dále sdělil Kavaloğlu, který je i viceprezident asociace. Ne ale z důvodu nechuti cestovat, ale proto, že Turecko bylo turistům uzavřené.

Průměrná cena zájezdu do pětihvězdičkového rezortu je pak 16 tisíc korun, jak doplňuje mluvčí INVIA Řezníčková. „Není to ale o tom, že by se nedal sehnat levnější zájezd, spíše si chtějí Češi opravdu dopřát a mít lepší služby či výhled na moře,“ uvádí.

Kvůli dlouhé odmlce a pomalému rozjezdu je nicméně spousta hotelů stále uzavřená. Důvodem je také právě zmíněný certifikát, jehož podmínky musí hotely splnit. Oslovení respondenti a experti tamního cestovního ruchu nicméně očekávají, že bude tato sezona již podobná té „předcovidové“. Do normálních čísel se ale dostanou nejspíše až v roce 2022.

Podle expertů je pobřežní Turecko oblíbenou destinací Čechů, Slováků, Poláků i Rusů. To bylo znát i na jazyku, kterým k nám zaměstnanci hotelů - ale i místní na trzích - promlouvali. Snadno si náš jazyk pletli právě s ruštinou.

Pozor na nákazu, hodí se mít pojištění

Hotely se pak musí vypořádávat s další nemilou povinností. V případě, že se cestovatel nakazí, zařídí mu karanténu. „Máme 10 speciálních pokojů, které jsou izolované. Máme také zaměstnance, kteří jsou zodpovědní za tyto klienty. Součástí safe tourism certificate je navíc to, že jste domluveni s nemocnicí, že se v případě problému o klienta postará,“ uvádí ředitel Yilmaz.

A jak vlastně funguje to, když v cizině onemocníte? Doptávali jsme se přímo v Turecku tamní delegátky Veroniky. Ta nám upřesnila, že dle kliniky v Konakli musí pozitivně testovaný turista nastoupit na 14denní karanténu. 10. den může podstoupit druhý PCR test. Pokud bude tento test negativní, může po čtyřech dnech opustit karanténu. Pokud bude pozitivní, je každý čtvrtý den přetestováván, dokud není negativní. Rodinní příslušníci jsou v případě negativního testu propuštěni z Turecka bez karantény. Podobné je to i v jiných státech světa.

„Byl by nerozum si v těchto dnech při cestě do zahraniční nesjednat pojištění týkající se covidu. Po světě stojí 650 korun, takže za pár stovek jsou vám případně uhrazeny léčebné výlohy i náhradní doprava do ČR,“ dodává pro Blesk Zprávy Andrea Řezníčková.

baronessa ( 12. června 2021 07:46 )

Proč bychom si u bufetu měii nadávat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa