Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak bezpečně do Turecka: Pozor na roušky a formuláře. Turisté ale mají výhody

Autor: Nikola Forejtová - 
9. června 2021
05:00

Čeští turisté v hojných počtech míří na dovolenou do Turecka. Jeden takový let, který byl pomyslně narvaný k prasknutí, absolvovala i reportérka Blesk Zpráv. Prošla „covidovou“ kontrolou i tříhodinovou cestou do tureckého Kemeru. Po prokázání se negativním testem a příjezdovým formulářem už turisty čeká jen měření teploty na letišti a v hotelu, je ale nutné myslet na hygienická a bezpečnostní opatření proti šíření covidu-19. Dobrou zprávou pro dovolenkáře je, že se jich některá opatření vůbec netýkají, a mohou si tak užít bez problémovou dovolenou. 

Blesk Zprávy vyrazily do oblíbeného dovolenkového ráje, do Turecka. To se Čechům otevřelo po dlouhé přestávce na konci května. Letadlo bylo v podstatě zcela plné, neobsazená byla jen dvě místa. Do Antalye vyrazilo přes 180 lidí, z toho většina Čechů. Mírným překvapením bylo, že už nyní  - na začátku června – cestovalo mnoho lidí s dětmi.

„Myslím si, že škola jim scházet nebude, je to přeci jenom týden a už jsou velké,“ okomentoval přítomnost svých ratolestí na letišti pro Blesk Zprávy tatínek Simon, který na týdenní dovolenou vyváží manželku, dva syny a dceru. „Do Turecka jsme se rozhodli letět proto, že zde pracuji a tato země se mi moc líbí. Chtěl jsem poznat i jiné destinace,“ dodal.

Zatímco Simon tak vyráží za odpočinkem, Věra a Ivana se těší na nákupy. „Chceme si koupit kabelku a boty, ty trhy mají excelentní,“ okomentovaly cestovatelky svou cestu Blesk Zprávám.

Nákazy se Češi nebojí

Ačkoliv je Turecko v tmavě rudých barvách na českém cestovatelském semaforu, covidu-19 se oslovení respondenti nebojí. „Jedeme do pětihvězdičkového hotelu, myslím, že se nemáme čeho bát. Chceme ale být opatrní,“ konstatovala Věra. Nutno dodat, že bezpečnost se snaží zajistit obě strany i zmíněným testováním, bez kterého se dnes téměř na každé cestě neobejdete. 

Opatrnost je nicméně cítit všude, i kvůli novým mutacím viru. Myslí na to i aerolinky a zaměstnanci letiště, kteří nabádají nejen k dodržování rozestupů, ale i k nošení respirátoru po celou dobu pohybu v prostorách letiště a pobytu v letadle. Výjimka samozřejmě platí ve chvíli, kdy se chcete napít a najíst. Za velké pivo na pražském letišti necháte i 99 korun.

Cestující měl blízko k vykázání z letadla

Vedle povinnosti nosit respirátor musíte myslet i na jiné covidové patálie spojené s cestou. Blesk Zprávy s sebou měly čtyři různé papíry, které zajistily bezproblémovou cestu. A tedy vytištěný příjezdový formulář, doklad o negativním PCR testu (ne starším 72 hodin), rezervaci míst v letadle a kartičku pojištěnce. Zatímco druhé dvě věci není zcela nutné mít u sebe, bez prvních dvou věcí se prostě nehnete z odbavovacího místa. Formulář lze mít i v digitální podobě, důležitý je především QR kód, který se vám vygeneruje po úspěšném vyplnění. 

Odbavování může urychlit online check-in. Myslete ale na to, že boarding pas dostanete až po covidové kontrole. „K velkému zdržení ale nedochází. V podstatě jen doložíte navíc k dokladům příjezdový formulář a potvrzení o negativním testu,“ říká Blesk Zprávám mluvčí cestovní agentury INVIA Andrea Řezníčková.

Blesk Zprávy toto potvrzují. Prostě si jen vystojíte frontu s kufry a předložíte zmíněné papíry, a pak už můžete s letenkou ke klasické kontrole obsahu zavazadel a k již zmíněnému pivu či vínu.

Problém může nastat při vstupu na palubu letadla, tedy pro ty, kteří nechtějí dodržovat opatření. Svědky jednoho takového problému jsme byli i při našem letu. Na palubu letadla se chtěl jeden cestující dostat bez respirátoru. Posádka letadla jej tak vyzvala k nasazení nebo k nákupu této ochranné pomůcky, jinak by jej nemohla do přepravy pustit. 

V letadle se zdražovalo

Na povinnost nosit respirátor uvnitř letadla a během celého pobytu na letišti upozorňují nejen zaměstnanci, ale i letecké společnosti na svých webových stránkách. Upozorňují právě i na to, že můžete být z přepravy vykázáni. Nebojte se toho, že budete mít respirátor po celou dobu letu, můžete jej odložit ve chvíli, kdy se zakousnete do bagety, nebo když si zakoupíte kávu nebo něco ostřejšího.

Blesk Zprávy se dostaly k informaci, že se trošku zdražovalo. Pivo si na palubě letadla nyní zakoupíte za 80 korun, předtím bylo o 5 korun levnější. U vína si připlatíte až 20 korun.

Roušky odložíte v hotelu

Jak vyjdete z letiště, respirátor ještě nesundáte, můžete jej ale vyměnit za roušku. Tamní delegátka nás upozornila, že na veřejných prostranstvích je jejich nošení povinné, ostatně jako i v jiných místech na celém světě. „Češi si užijí v Turecku v tomto ohledu bezproblémovou dovolenou. Roušky můžete jako turista odložit v hotelu i na pláži. Netýká se jich ani nedělní zákaz vycházení,“ dodává pro Blesk Zprávy mluvčí INVIA Andrea Řezníčková. Zákaz vycházení je totiž určen jen pro Turky, jak nám potvrdila delegátka.

Při příjezdu na hotel už máte skoro vyhráno. Změří vám při příchodu teplotu a než vás zapíšou, musíte vyplnit formulář, kde zaškrtáte informace o tom, zdali nepociťujete příznaky onemocnění covid-19.

Blesk Zprávy pro vás v dalším článku zjistí, jaká jsou opatření ve městech. A tedy jak se bez problému najíst v restauraci a jak si užít nakupování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa