Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jen 90 případů covidu za neděli v ČR? Prymula pochválil trend, u očkování vidí problém

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. června 2021
12:05

Dobré zprávy jsou po jaru, kdy Češi sledovali narůstající počty mrtvých a byli výrazně omezeni ve svých aktivitách, vítané. Že pandemie covidu v Česku slábne, je z aktuálních čísel patrné. Pouhých 90 případů za neděli, ale třeba i pokles na 281 hospitalizovaných, značí, že momentálně je virus skutečně na ústupu. Hrozbou jsou nadále nové mutace, ale také nedostatek obezřetnosti, varuje epidemiolog a exministr Roman Prymula. Pro Blesk Zprávy zhodnotil aktuální trendy a poklesy ve statistikách. Včetně víkendového poklesu a progresu v očkování, kdy však obavy budí poněkud laxnější zájem věkové skupiny 16+.

Naštěstí pryč jsou doby, kdy v březnu v nemocnicích leželo s covidem 9500 lidí a umíraly dvě stovky lidí za den. Nyní jde o jednotky smutných případů. Roman Prymula se pro Blesk Zprávy pozastavil i nad tím, co nyní víme o smrtnosti související s pandemií.

90 nových případů za neděli je i v dlouhodobém srovnání velmi nízké číslo. Klesá týden od týdne – minulou neděli šlo o 113 případů, týden předtím o 196. V neděli 2. května to bylo 508 případů, první dubnovou neděli 1925 a první březnovou 3983. Česko ušlo za poslední čtyří měsíce v boji s pandemií dlouhou cestu. Naštěstí ve znamení poklesu případů.

A sobotní čísla také klesají. Stačí si porovnat květnové soboty (1171 případů 1. května, následně 725, 597, 333 a pak 29. května již jen 222 případů) s uplynulým víkendem, kdy bylo za sobotu pouze 152 případů.

Co víkendové údaje vypovídají o pandemii v Česku a jsou nějakým způsobem směrodatné? „Jsou to čísla sobotní a nedělní, tzn. nejsou úplně vypovídající, ale každopádně trend je dlouhodobě výrazně klesající, takže tady zatím nejsou nějaké výkyvy,“ říká Blesk Zprávám epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Vzestupnou jarní křivku se podařilo skutečně otočit. A nyní směřuje stále více dolů.

Epidemie covidu-19 je v Česku na ústupu, dokládá to i počet denních případů. Epidemie covidu-19 je v Česku na ústupu, dokládá to i počet denních případů. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Teplé počasí: Šíření viru je pomalejší

Víkendové testování obecně není tak četné, řada odběrových míst má i zavřeno. Otázkou je, nakolik se podepisuje pod nižší počet testů a pozitivních záchytů i to, že je třeba pěkné a stále lepší počasí a lidé mají jinou starost, než jít na test. Pryč jsou navíc doby restrikcí a omezení pohybu, lidé mohou vyrazit pryč na chaty, chalupy, na předkládání dokladů při překonávání hranic okresů zůstaly již jen vzpomínky.

„O víkendech je nižší testování za každého počasí,“ glosuje to Prymula. Připomíná však, že šíření viru za teplého počasí je asi o 40 procent nižší než během počasí chladného.  

Vláda přitom sáhla od června k úpravám v rámci bezplatného testování. Snížil se počet antigenních testů zdarma – namísto jednoho za tři dny mohou nyní Češi na tuto formu testu jednou za týden, přibyla však naopak možnost dvou PCR testů za měsíc zdarma.

Od začátku pandemie bylo vykázáno takřka 7,5 milionu provedených PCR testů a přes 18,2 milionu antigenních testů. Počet provedených antigenních testů za první červnový týden oproti květnu poklesl. Nejsilnějším dnem, co se vykázaných testů týče, zůstává pondělí. Naopak se očekává vzestup PCR testů i s ohledem na cestování lidí na dovolenou.

Dobrá zpráva z nemocnic

Dobrá zpráva přichází z nemocnic: 281 hospitalizovaných je v porovnání s březnovými 9,5 tisíci lidmi, kteří potřebovali pomoc doktorů, radikální rozdíl. „Veškerá tato čísla jsou velmi pozitivní, i počet závažnějších případů je logicky nižší,“ podotkl Prymula.

Klesla i incidence, ke které se začalo více přihlížet – nyní je pouze 22 případů na 100 tisíc obyvatel. A snížil se také počet úmrtí. Od dvou až tří stovek mrtvých denně se Česko posunulo k jednotkám úmrtí. Byť minulý týden proběhla zpráva, že byl i den bez úmrtí, po dopočtení statistik a vykázání všech případů žádný takový evidovaný není.

Epidemie covidu-19 je v Česku na ústupu: dobrá zpráva z nemocnic a setrvalý pokles pacientů včetně těžších případů. Epidemie covidu-19 je v Česku na ústupu: dobrá zpráva z nemocnic a setrvalý pokles pacientů včetně těžších případů. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Co nyní víme o smrtnosti viru po roce a půl boje s covidem? „Letalita je pořád diskutabilní. Tedy procento (úmrtí) z těch, kteří jsou nakažení. Hodnotila se někde mezi 0,5 procenty až 2 procenty a stále není úplně zřejmé, kteří to prodělali úplně bezpříznakově, ale pohybuje se to v těchto pásmech,“ podotkl.

Přes 100 tisíc očkovaných za den, v neděli 40 tisíc. Prymula: Dobré tempo

Pokročilo očkování, denně se vykazuje během pracovního týdne i přes 100 tisíc očkování, za neděli to bylo 40 tisíc.

Je tohle dobré tempo vakcinace? „Vzhledem k tomu, kolik je tady vakcín v ČR, je to tempo dostatečné. Zhruba vychází z potřeby, jak jsou ty vakcíny do ČR dodávány. To, že jsme se dostali nad 100 tisíc, je signál, že se stíhá vyočkovávat to, co se sem dováží, ale možná teď bude trochu problém před prázdninami, že se tady nakupilo více osob, které jsou mladšího věku a chtějí být očkovány, ale pak bude obrácený problém, že až se toto zvládne, tak mezi dalšími bude spíše převažovat počet lidí, kteří nebudou chtít být očkováni,“ podotkl Prymula pro Blesk Zprávy.

Vypůjčené vakcíny. Vyplatí se to?

Dodávky vakcín do Česka nyní poměrně fungují, řada očkovacích míst včetně O2 universa se spoléhá výhradně na dodávky vakcín Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech. Vláda se rozhodla nespoléhat jen na přidělené množství, o vakcínách vyjednávala i s jinými státy. A právě vakcíny od Pfizeru – konkrétně takřka 41 tisíc – do Česka zapůjčilo Maďarsko.

To však znamená, že je Česko bude muset dříve či později vrátit. Nešlo o dar, na rozdíl od případu 100 tisíc dávek ze Srbska. Prymula zápůjčky hájí. „Je to dobrá cesta, protože potřebujeme očkovat rychle a teď tady opravdu jsou fronty. Na druhou stranu je otázkou, jak to bude vypadat potom s vratkami. Pro nás to určitě není nepříznivé, protože si myslím, že pak ty vakcíny budou zbývat. Pro nás je příznivější, když to proočkujeme teď a pak to budeme vracet,“ míní Prymula.

Očkování kategorie 16-29 let má problém. Babiš věří, že ne

Otevřelo se očkování 16+, spekuluje se však, že mladí tolik zájem o očkování nemají, protože se jich vir tolik osobně nedotýká. V pátek se v téhle kategorii registrovalo přes 200 tisíc lidí, premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli zopakoval, že věří, že zájem mít budou. Rýsuje se tu problém, kdy část mládeže necítí potřebu být očkována?

„Tam opravu je poměrně vysoký počet osob, které si z různých důvodů myslí, že očkováni být nepotřebují. Ale ta motivace před prázdninami je teď poměrně vysoká z hlediska mnohem snazšího cestování po Evropě a vyhnutí se pravidelnému testování. Pro ty, kteří cestují, tam si myslím, že vysoké procento proočkováno bude. Ti, kteří necestují, tak tam není vyloučeno, že bude řada lidí, kteří prostě nebudou chtít být očkováni,“ upozorňuje Prymula.

Kdy přijde na řadu kategorie 12+?

V Izraeli o víkendu začali očkovat již i kategorii 12 až 15 let. Česko v tomhle není ve svém rozhodnutí nezávislé, čeká se, jaká shoda nastane na unijní úrovni.

„Tady to bude otázka schválení Evropou, dá se říci, že to bude v řádu týdnů. Ale u dětské kategorie již budou mnohem větší diskuse na téma, jestli očkovat, nebo nikoliv. Na druhou stranu si myslím, že kategorie 12+ je ještě kategorií, kde bychom skutečně očkovat měli, u těch nižších už je to věc diskuse,“ dodal Prymula.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa