Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černý trh se psy za covidu vzkvétá, pandemie kšefty se štěňaty v Německu ztrojnásobila

Autor: ČTK - 
3. června 2021
13:50

Neseriózní a částečně také nelegální obchod se štěňaty za pandemie jen kvetl. Upozornili na to podle agentury DPA němečtí ochránci zvířat. Ve srovnání s rokem 2019 se počet ilegálně prodaných psů téměř ztrojnásobil, uvedl Německý svaz ochránců zvířat.

Zvláště v době pandemie covidu-19 mnoho lidí zatoužilo mít po boku zvířecího společníka. Při hledání toho pravého zvířete ale mnozí skončí u pochybných obchodníků, napsala DPA. Podle Německého svazu ochránců zvířat rostoucí poptávka po domácích mazlíčcích v koronavirovém roce 2020 mohutně posílila nepovolený obchod se zvířaty.

„Počet nelegálně prodávaných psů se v porovnání s rokem 2019 téměř ztrojnásobil,“ řekla Lea Schmitzová. Ani letos se situace podle všeho nezlepšila. „Téměř každý den máme pocit, že musí být zabavována zvířata,“ upozornila Schmitzová.

Dokumenty? Často padělané

Podle organizace na ochranu zvířat Vier Pfoten (Čtyři tlapky) smějí být štěňata dovážena ze zahraničí nejdříve ve věku 15 týdnů, protože musí být dostatečně očkována proti vzteklině a takové očkování je možné až u 12týdenních štěňat. Příslušné dokumenty ale bývají často padělané.

Problém si mezitím uvědomuje i německé ministerstvo zemědělství. „O psí štěňata je za koronavirové pandemie ještě větší zájem než jindy,“ potvrdila mluvčí ministerstva. Internetové portály jsou plné inzerátů na prodej psů a koček. Ne všechna zvířata ale nabízejí důvěryhodní obchodníci. Mnoho z nich je - většinou v zahraničí - chováno za podmínek, které jsou v rozporu se zákony o ochraně zvířat. Poté jsou převážena do Německa, uvedla DPA.

Neodčervená štěňata bez nezbytných očkování

„Často příliš brzy jsou štěňata oddělována od samic, nejsou ani odčervena, ani nemají důležitá očkování, a navíc jsou převážena v rozporu s ochranou zvířat a není o ně dobře postaráno,“ řekla mluvčí ministerstva zemědělství. Kupující si toho ale často všimnou až později - když štěňata vážně onemocní. Ministerstvo už v zájmu boje proti ilegálnímu obchodu se zvířaty pracuje na dohodě prodejních platforem o jasných pravidlech internetového obchodu se zvířaty.

„Základní pravidlo zní nekupovat žádného psa na internetu,“ radí Schmitzová. „Na něm se lze informovat, ale pak by měl člověk zajít do zvířecího útulku nebo k chovatelům,“ dodala ochránkyně práv zvířat.

Nelegálnímu obchodu se zvířaty se věnuje také projekt Blesku Blesk tlapky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa