Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hotely otevírají, desetina ale zkrachuje, míní Stárek. Přijde zdražování pobytů?

Autor: Nikola Forejtová - 
25. května 2021
05:00

Hotely a jiné ubytovací služby mají konečně zelenou. Mohou využívat plné kapacity, otevřít restauraci pro hosty a konečně můžou ubytovávat i ty, kteří vyrazili za rekreací. Ti se musí prokázat bezinfekčností – tedy negativním testem, potvrzením o první dávce očkování, od které uběhlo alespoň 22 dní, nebo potvrzením o prodělaném onemocněním ne starším 180 dnů. Pro řadu hotelů je nicméně příliš pozdě, jak upozorňují pro Blesk Zprávy experti. Nejvíce se pomyslný kosa smrtky snáší nad hotely v Praze, které i přes drastické snížení cen nejspíše nenaplní své pokoje ani z 50 %. Nyní navíc budou muset kvůli nákladům své ceny trošku povytáhnout.

Ubytovací služby se konečně otevírají bez větších omezení. Doposud mohly hotely či penziony poskytnout pokoj jen pro ty klienty, kteří vyrazili na služební cestu, nyní ale mohou přijímat i ty, kteří vyrazili za rekreací. Pro služební cestující však neotevřely všechny podniky, jak upozorňuje Blesk Zprávy prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. „Více než polovina zařízení byla před 24. květnem stále uzavřená. Obsazenost zbytku byla do 10 %, a to díky služebním pobytům,“ zmiňuje.

Právě ona druhá polovina tak nyní znovu cídí pokoj po pokoji, recepce i společné prostory. Jak ale upozorňují experti napříč oborem, většině z nich to buď nebude co platné, protože je předchozí dlouhá doba „na suchu“ položí, případně nebudou mít kým svoje zařízení naplnit. Češi totiž nedokážou zcela nahradit výpadek zahraničních turistů.

Desetinu čeká krach, míní Stárek

„Domníváme se, že největší výpadek bude ze zemí mimo EU a dále z evropských zemích, které nejsou v dojezdové vzdálenosti vozem nebo vlakem,“ uvádí Stárek pro Blesk Zprávy.

Ačkoliv se už u nás zahraniční turisté objevují, jedná se jen o hrstku „odvážlivců“. Kromě rizika nákazy a doprovodných omezení je podle Stárka odrazuje prozatím i fakt, že až do poloviny června jsou nadále omezené služby wellness. Tím nejvíce v ČR utrpí především lázeňský trojúhelník. 

Z výsledků ankety AHR tak vyplývá, že bude následujících několik měsíců kritických, ne-li likvidačních. Případně již nyní nebudou schopni otevřít i kvůli nezájmu ze strany turistů. „Přibližně 10 % ubytovacích zařízení nebude již v letošním roce schopno otevřít a hrozí jim bankrot,“ uvádí Stárek za AHR. 

A dodává i další čísla. Prozatím se povedlo ubytovacím zařízením naplnit 5–40 % své kapacity, nad 70 % se dostane nejspíše jen pětina. Navíc téměř polovina neočekává větší poptávku než loni, a dokonce čtvrtina očekává poptávku nižší. „Městské hotely stále nepočítaly s velkou obsazeností, neboť zcela chybí firemní a konferenční akce a zahraniční klientela,“ prozradil Stárek médiím. 

Nejvíce tratit bude Praha, ceny drasticky klesly

Právě velká města jsou nyní v největších ztrátách. „Všude jinde než v Praze dokázali Češi zacelit díru po turistech ze zahraničí, ale v hlavním městě se nám přes všechny snahy povedlo zaplnit jen 5 %,“ upozorňuje Blesk Zprávy Ladislav Veselý, ředitel Slevomatu. Praha je prostě příliš velká a příliš zaměřená na zahraniční klientelu. 

Ani letos nemá hlavní město úplně příznivé vyhlídky. AHR uvádí, že od ledna do dubna letošního roku se povedlo zaplnit jen 7 %.  A i přes zvýšený zájem o cestování od rozvolňování se Češi do měst, ale i jiných destinací zatím nehrnou.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Po Česku se dá nyní pozorovat třetinový zájem, není tam ale obrovský skok jako třeba v Polsku, kde když se oznámilo otevírání hotelů, tak to hned vyskočilo. U nás je to pokryté dávkou nejistoty. Vidíme, že lidé nejsou ochotni se zavázat na nákupy, protože prostě ztratili důvěru,“ míní Veselý.

Co je ale jistým tahounem, je podle Veselého cena. Podle něj se totiž hotely začaly českým turistům přizpůsobovat a to výrazně hnulo s cenou. Nyní tak seženete pro dvě osoby týdenní ubytování v luxusním Hiltonu za 13 500 tisíce. V Krkonoších i za 7 tisíc. 

O cenách mluví i Stárek. „Tržba ve zmiňovaném období roku za disponibilní pokoj činil 3,68 euro, v roce 2020 to bylo ve stejném období 24 euro a v roce 2019 to bylo dokonce 55 euro,“ uvádí v tiskové zprávě. Nyní ale bude i přes původní drastický pokles cena mírně stoupat, jak uvádí experti. I hotely totiž mají zvýšené náklady a zdražily i potraviny. 

Pro ubytovací služby je navíc komplikací hlídání bezinfekčnosti. Podle AHR, ačkoliv vítají rozhodnutí o otevření, by se měl proces dokazování specifikovat. A to i proto, aby si mohl klient užít v poklidu dovolenou a aby nedocházelo k nepříjemným situacím ve chvíli, kdy si klient přijde na recepci pro klíč od pokoje. 

Někteří hoteliéři nicméně zmiňují, že dobu, po kterou byli zavření, využili k rekonstrukcím. „Jsme z nejhoršího venku. Navíc jsme využili uzávěry pro vylepšení a investice. Některé hotely prošly kompletní rekonstrukcí, z tříhvězdičkových hotelů jsme udělali čtyřhvězdičkové. Investovali jsme ale do technologií a digitalizace (online rezervace, e-shop, chat s hostem, vlastní info linky, bezkontaktní příjezd hosta) a rozšířili služby v hotelu tak, aby si host mohl vybrat, jak moc chce přicházet do kontaktu s jinými lidmi,“ zmiňuje v tiskové zprávě Jaroslav Svoboda, jednatel Czech Inn hotels.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa