Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covid mu vzal blízké. Potřebným ve zdecimované Indii pomáhá „kyslíkový muž“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. května 2021
22:05

Situace v Indii je nadále kritická, vše ztěžuje nedostatek kyslíku. Ten se pokusil vyřešit Šahnáwaz Šajch (32), kterému se v Bombaji a i v dalších částech země přezdívá „kyslíkový muž“. Také Šajcha pandemie koronaviru tvrdě zasáhla, přišel o své podnikání. Stál po boku nejlepšího přítele, kterému covid-19 zabil těhotnou sestru, při tom by jí pomohl právě kyslík. Šajch se rozhodl jednat a zajistit kyslík potřebným, jeho příběh přinesla stanice CNN.

Indie ve středu oznámila rekordních 4205 úmrtí na covid-19 za posledních 24 hodin a 348 421 nově zaznamenaných případů koronaviru. Celkový počet obětí v zemi překročil čtvrt milionu a počet infikovaných 23 milionů, napsala agentura Reuters s odkazem na údaje indického ministerstva zdravotnictví a poznamenala, že podle odborníků můžou být skutečné počty zemřelých i nakažených několikanásobně vyšší.

Fotografie z Indie podle mnohých odhalují jen zlomek skutečné tragédie, s covidem bojuje například také Rešma Aub Šajchová, ta strávila 13 hodin na korbě rikši. Její rodina jezdila od nemocnice k nemocnici a sháněla pro ni pomoc. Indka lapala po dechu a sotva se držela při životě. Když jim i poslední nemocnice v oblasti řekla, že nemají lůžka ani kyslík a poslala je domů, její manžel Mehmúd Chán začal hledat pomoc na internetu.

Indům pomáhá „kyslíkový muž“

Na sociálních sítích objevil „kyslíkového muže“, který má stejné příjmení jako Chánova manželka. „Do hodiny nám dobrovolník z jeho organizace dovezl kyslíkovou láhev až domů a zdarma, zachránilo jí to život,“ sdělil Chán reportérům stanice CNN. Šajch vyrůstal v bombajských slamech a před pandemií vlastnil malou, ale úspěšnou stavební firmu.

Kvůli lockdownu a dalším opatřením musel však společnost zavřít. „Situace se v Bombaji rychle zhoršovala,“ komentoval Šajch. Bombaj je nejhůře zasažené indické město. Loni v květnu byl Šajch svědkem toho, jak zemřela těhotná sestra jeho nejlepšího kamaráda. „Stáli jsme u vchodu přeplněné nemocnice a přitom by ji a její nenarozené dítě zachránil kyslík, to bylo to jediné, co potřebovala,“ vzpomíná Ind.

S neziskovými organizacemi má Šajch zkušenosti, už v roce 2014 založil nadaci UDF jako „bokovku“. Minulý červen pak spustil iniciativu Ray of Hope, jejímž cílem je zdarma poskytnout kyslík pacientům s covidem-19. Šajch do projektu investoval 42 tisíc korun z vlastních peněz a nakoupil 30 kyslíkových láhví a začal je nabízet potřebným. O jeho akci se rychle začalo mluvit mezi jeho známými i na sociálních sítích.

Prodal i auto

Reakce na iniciativu byla masová a Šajch uvedl, že mu to „zase jednou dalo smysl života“, ve své snaze chtěl pokračovat, ale rychle mu došly finanční zdroje. Nejdřív se rozhodl prodat svůj vůz, kupoval ho za 630 tisíc korun, v době pandemie ho ale prodával jen za 252 tisíc korun. Za tyto peníze nakoupil 160 kyslíkových láhví. Mezi komunitou získal status celebrity a do jeho iniciativy se začali připojovat dobrovolníci.

Iniciativa působila přes celou první vlnu koronaviru v Indii, neočekávali, že přijde druhá a mnohem horší vlna. Zdravotnický systém je zcela přetížený, někteří pacienti se ani nedostanou do nemocnice, kde nejsou lůžka ani kyslík. Šajch denně dostává až 600 žádostí o kyslíkovou láhev. Kromě zajišťování lůžek jeho iniciativa, která je nyní financována hlavně z finančních darů lidí, pomáhá lidem platit účty za léčbu.

Problémy se sháněním kyslíku

Jeho tým pracuje 24 hodin 7 dní v týdnu, pomáhá mu 20 dobrovolníků. Mají pevnou „základnu“ v Bombaji. Monitorují například stav v nemocnicích a pacientům poskytují informace o tom, kde mají ještě volná lůžka, kde je dostatek ventilátorů a která pohotovost ještě přijímá nové případy. „Naší základnou je místnost v bývalé večerce,“ vypověděl Šajch.

Ind rovněž otevřel internetovou sbírku, jeho cílem je vybrat téměř 3 miliony korun, zatím se mu podařilo získat 441 tisíc korun. Přestože se Šajchova iniciativa rozrostla, musí překonávat stále větší překážky. Obrovským problémem je nedostatek kapalného kyslíku. „Dřív jsme ho sháněli v okolí 2 až 4 kilometry od Bombaje, teď pro něj jezdíme až 60 kilometrů daleko,“ vysvětlil pro CNN.

Samaritánský Ind těžce nese druhou vlnu koronaviru

„Ale nevzdáme se,“ zdůraznil Šajch. Ind se svěřil s tím, že druhou vlnu koronaviru těžce nese. „Snažíme se pomáhat, jak nejvíce to jde… a když to nejde, je to velmi demoralizující,“ dodal, že viděl umírat děti, nebo byl svědkem toho, jak se z dětí stávají sirotci. Připomněl také případ, kdy pro seniora s těžkým průběhem covidu-19 marně přes 20 hodin sháněl lůžko v nemocnici. Což se nepodařilo a důchodce bohužel zemřel.

Šajch se také zmínil o tom, že jim potíže dělá rostoucí cena kyslíku. Dříve kupovali 10 litrů za 42 korun, teď je stejné množství vyjde na 987 korun. Zdražily i prázdné kyslíkové láhve, ty místo 840 korun stojí téměř 3 tisíce korun. „Měli bychom se jako národ stydět. Každý se teď snaží přiživit se na této tragédii,“ postěžoval si. „Nechci na nikoho ukazovat prstem, ale indická vláda měla očekávat možnost druhé vlny,“ prohlásil Šajch.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Témata:
Přidat názor

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud