Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Agresivita mutací nás zaskočila,“ říká Češka žijící v Indii. A zmínila spalování těl v ulicích

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
4. května 2021
05:30

Indie se v posledních týdnech stala největším ohniskem koronaviru na světě. Rekordní počty nakažených způsobily agresivní kombinace mutací covidu-19 ve spojení s jarní festivalovou sezonou. Druhá nejlidnatější země světa se tak stala s obrázky přeplněných nemocnic odstrašujícím případem podcenění pandemie. Podle Češky žijící v Bombaji, Blanky Varmy, ale neprávem. Indie podle ní dlouho pandemii zdárně odolávala a tamní vláda rozhoduje dlouhodobě systematicky.

„Po celou dobu lockdownu tady mám pocit jistoty. Vláda dělala správná, promyšlená, rozhodnutí. Vlastně bych měla asi větší strach vrátit se do Evropy,“ popisuje Češka s tím, že od množství restrikcí se nikdy neupustilo. Navíc se u velké části tamní populace zdálo, že se úspěšně ji úspěšně podařilo promořit: „Tady nebyl žádný důvod pro přehnaný strach.“ 

Na vině jsou podle ní jednoznačně mutace, jejichž agresivita se nedala předvídat: „Kombinace mutací se tady stále studují. Ale ukazuje se, že jsou skutečně agresivnější, a že obchází tu nabytou imunitu. Ten obrovský nárůst nastal během tří týdnů a nemocnice se na to neměly jak připravit,“ dodává.

Nejhorší situace je v bohatých lidnatých městech, jakými jsou právě Bombaj nebo Dillí: „Máme zákaz vycházení, nesmíme používat osobní auta, jsou zavřené všechny obchody. Otevřené jsou pouze potraviny tři hodiny denně a lékárny. Nesmí se ani navštěvovat. Hrozí jak pokuta, tak zatčení. Velké nemocnice se změnily vysloveně na covidová centra.“

Vzhledem k rychle přibývajícím mrtvým nestíhají na mnoha místech krematoria: Radnice vytyčily místa, kde se zemřelí spalují tradičním způsobem. Navíc ty pohřby se musí konat skutečně okamžitě, protože je tady léto, třicet až čtyřicet stupňů,“ vysvětluje Češka obrázky mrtvých spalovaných na dřevěných hranicích. 

Povzbuzující není v tuto chvíli ani tempo očkování. Vakcín je v Indii nedostatek a vláda proto přistoupila k podání první očkovací dávky co možná největšímu počtu lidí. Právě na paní Blanku se ale zatím více než první dávka nedostala: „Obávám se, že možná budu muset znovu začít celé očkování. Zrušili mu už dva termíny na aplikaci druhé dávky.“

 

 

 

 

 

nespokojeny ( 4. května 2021 11:05 )

Novalex: Možná si to neuvědomuješ, že jsi naprosto mimo. Předpokládám, že doporučíš Indům demonstrace.

Uživatel_5469402 ( 4. května 2021 09:27 )

Indie sice má jadernou bombu, ale hygiena je tristní. Všudypřítomný smrad, kálení v ulicích a na břehu řeky, hromady hnijících odpadků. Jejich matka řek je stoka, plná bakterií a výkalů. A autorka má strach se vrátit do Evropy, tak to určitě.

novakalex ( 4. května 2021 08:57 )

Co to meleš Lojzo ? Indie je jeden z nejvyspělejších států světa. Disponuje jadernou bombou, mají svůj vyspělý kosmický program, růst HDP po Číně druhý největší na světě, nejvíce multimilionářů, většina světových vynálezů je původem od Indů, jedna z největších vzdělaností, mimo Asii také drží primát v Británii a USA v počtu majitelů úspěšných firem. Pouze ta rozloha a přelidněnost společně s náboženstvím je něco jiného než na co je západní svět zvyklý. Venkov prostě připomíná středověk, ale to je jejich kultura. Indie není zemí třetího světa, třeba jako zaostalé Rusko, to určitě ne. A určitě si nevolí do svého čela práskače, konfidenty tajné policie, tuneláře a dementní prezidenty.

diskutujici ( 4. května 2021 07:12 )

Spalování mrtvol - je to Euro 6, nebo už 7?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa