Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viroložka Tachezy: Otevření obchodů nepovažuji za úplně fér. Prymula zmínil obezřetnost

Autor: Dagmar Machotová - 
1. května 2021
05:30

Česko se během uplynulého týdne potkalo v počtu nakažených onemocněním covid-19 na 100 tisíc obyvatel se sousedním Německem. Ale zatímco Němci brzdí, v Česku se v pondělí otevřou kadeřnictví a další služby. Pozice obou zemí se vyrovnaly. Podle epidemiologa Romana Prymuly bychom neměli podlehnout dojmu, že jsme vyhráli, protože nám čísla klesají. Riziko, že se epidemie vrátí, tady pořád je. 

Situace v Česku se z hlediska šíření viru dostává pod kontrolu. Denní přírůstky nakažených klesají a klesá i týdenní incidence (počet nakažených na 100 tisíc obyvatel). Na požadovanou hodnotu 100 nakažených na 100 tisíc by se Česko podle ředitele Centra pro modelování biologických a společenských procesů a člena Mezioborové skupiny pro epidemické situace MeSES, René Levínského, mělo dostat za dva týdny.

To potvrzuje i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj je situace výrazně jiná, než byla na jaře nebo na podzim loňského roku. V Česku je velké procento osob, které onemocnění prodělalo a dva miliony lidí dostali alespoň jednu dávku očkování. „To všechno vede k tomu, že proces rozvolňování je rychlejší, na druhou stranu to, že klesáme poměrně pozvolna, znamená, že bychom měli být velmi obezřetní, abychom se vyhnuli tomu, co jsme už několikrát zažili, tedy prudkému nárůstu,“ řekl Blesk Zprávám Prymula a dodal, že situace vypadá příznivě.

Podle údajů Our world in data, patří Česká republika k evropskému nadprůměru, co se rychlosti očkování týče. Ke včerejšímu dni dostalo alespoň jednu dávku vakcíny v Česku 9,3 procenta lidí, zatímco v Evropě 8,6 procenta. „Pokud budeme nadále intenzivně očkovat, což se teď děje, tak do prázdnin jsme opravdu z nejhoršího venku,“ řekl Prymula.

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

„Pokud nebudeme rozumní a nebudeme vnímat realitu té situace, která opravdu pořád není dobrá, tak nemáme vyhráno a čtvrtá vlna může klidně přijít,“ řekla Blesk Zprávám viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace Ruth Tachezy. Podle ní je na další rozvolňování brzy a vyhlášení otevření obchodů nebylo úplně fér.

Školy jsou priorita

„My jsme za skupinu MeSES jednoznačně prioritizovali školy a několikrát jsme zdůrazňovali, že v situaci, v jaké jsme, není možné k těm školám rozvolnit něco dalšího,“ zdůraznila Tachezy a dodala, že čísla nakažených sice klesají, ale číslo R (počet osob, kolik je schopen nakazit jeden člověk) se prakticky zastavilo. Pokud by se po rozvolnění ukázalo, že epidemie opět roste, měly by podle Tachezy právě školy zůstat otevřené. „Určitě by bylo špatně, kdyby se zase zavřely školy. Pokud zachováme testování a systém rotace, tak školy bych jako pedagog nezavírala. Uzavření škol je sociálně a ekonomicky tím nejdražším opatřením“

Roman Prymula dlouhodobě tvrdí, že u škol je elementárně důležité, aby se zachovalo testování dětí a se současnými kroky vlády souhlasí. „Kroky, které vláda dělá, jsou správně. Jde o to, v jaké sekvenci je dělat a v jakém čase,“ řekl Prymula a dodal, že má pochopení pro tlaky, kterým vláda musí čelit. Podle něj ale nelze všechno otevřít najednou, byť se blíží letní sezona. „Léto je méně nebezpečné z hlediska šíření viru, ale vzhledem k těm mutacím, které se šíří rychleji než původní virus, je obezřetnost více než na místě.“

 

Martin32 ( 1. května 2021 13:05 )

Obchody měly být otevřené už dávno jak to, že ve Slovensku to jde a u nás ne. Ve Slovensku jsou otevřené i zahrádky restaurací a byly dokonce i kina a nějak rapidně to neskákalo ty čísla. Tak, že nám evidentně někdo lže.

Michal Snobl ( 1. května 2021 13:01 )

Viroložka ať si svou naivní virovložku nechá domu pro starýho a neotravují,tak jako všichni ostatní.
Otevřou, neotevřou, zhorší, nezhorší, vy liž te nám už pr de le a kukejte elito.

ho.no ( 1. května 2021 12:45 )

ať jde Rut do někam,...i s celou Smejkalovou smečkou,...na co očkujeme,abysme nechali zavřená děcka doma,­obcho­dy,zdr­avot­nictví a k tomu kecy soudruha Babi­še,Ze­mana,­Prymu­ly a Tachezy,...kde tu vyhrabali,kecá do všeho,vždyť je "pouze" viroložka,ta má jen radit,pokud je tázaná a ne do všeho veřejně kecat,baba jedna škaredá!!!!!

bizon_pepa ( 1. května 2021 12:11 )

Ani za to nemusí extra dostat zaplaceno. Všichni kdo jsou prisáti na státní cecík teď vaří brutální zisky.

bullshit ( 1. května 2021 12:10 )

Hezky se to plánuje těm co mají stabilní platy bez ohledu na pracovní dobu. Mají své jisté ať se děje cokoliv. Ti co se starají sami o sebe, nemají rok příjem a platí povinné odvody tak to by si měla paní zkusit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa