Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Valí se na nás tsunami chronických onemocnění, varují lékaři. Bude víc infarktů i cukrovky

Autor: ula - 
30. dubna 2021
05:30

Osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění a diabetes. Pacienti s těmito diagnózami v České republice i v dalších státech zanedbávají prevenci a přerušují léčbu kvůli pandemii koronaviru. V případě kardiovaskulárních onemocnění může mít zanedbání prevence nebo léčby fatální následky. Kardiologové zaznamenali výrazně méně případů infarktu myokardu, pokles však není způsoben nižším počtem infarktů, ale tím, že lidé s infarktem nepřijdou k lékaři a neléčí se. Přitom počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou smrti v České republice a v posledních letech prudce narůstá. Lékaři upozorňují, že po pandemii covidu-19 se na nás valí tsunami dalších chronických onemocnění.

Osteoporóza, jejímž příznakem je křehnutí a zvýšená lámavost kostí, je už tak dost podceňovaným chronickým onemocněním, ale v době pandemie covidu-19 navíc velká část ohrožené skupiny ve věku 50+ zanedbává prevenci i léčbu a vystavuje se tak riziku výrazného snížení kvality života. V České republice je 38 % populace starší 50 let, a právě stárnoucí populace je největší rizikovou skupinou.

Prof. MUDR. Vladimír Palička, CSc., předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP, upozornil, že osteoporózou trpí zřejmě v Česku půl milionu lidí. Tato nemoc se projeví většinou až závažnými zlomeninami a postihuje více ženy v pokročilejším věku.

„Pokud je v Česku ročně cca 20 tisíc fraktur krčku stehenní kosti a do roku po zlomenině umírá 20 % pacientů, každou hodinu utrpí zlomeninu krčku více než dva lidé a každý den tedy u nás umírá 10 lidí na následky frakturu proximálního femuru,“ upozornil MUDr. Palička.

Během pandemie lékaři pomáhali pacientům s osteoporózou na dálku, pomocí telemedicíny a e-receptů. Ale u přípravků, které lze aplikovat v ordinacích, docházelo ke zpoždění, a pokud je léčba zpožděná, dramaticky se zvedá počet fraktur a úmrtí. Pacienti se totiž báli kvůli nákaze do ordinací přijít.

„V době pandemie covidu-19 dramaticky poklesl počet vyšetřených denzitometrem. Řada pacientů se bojí chodit k lékaři, aby se nenakazila koronavirem. Nicméně tyto obavy jsou díky hygienickým opatřením a proočkovanosti velké části zdravotnických pracovníků neopodstatněné. Pokud pacient utrpí osteoporotickou zlomeninu, má samozřejmě plnou péči, ale každá osteoporotická zlomenina je velmi vysokým a naléhavým rizikovým faktorem z hlediska dalších případných zlomenin, a těm je potřeba předcházet,“ vysvětluje Palička.

S infarktem nejdou k lékaři

Prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC, FCMA, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN Praha, upozornil, že patříme v porovnání s jinými zeměmi na nelichotivou třetí příčku v počtu kardiovaskulárních onemocnění. S infarktem myokardu pacienti velmi často nechodí k lékaři, přitom kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou smrti v ČR.

V roce 2019 se zvedl počet mužů, kteří utrpěli infarkt ještě v produktivním věku. Podle Linharta navíc prudce stoupá počet lidí, kteří umírají na srdeční selhání, které označil za pandemii 21. století. Do roku 2040 by podle predikcí počet lidí, kteří budou trpět kardiovaskulárními onemocněními, stoupne o 40 %.

Podle lékaře patří mezi rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění kouření, vysoký tlak, věk, diabetes a po pandemii koronaviru se začínají přidávat i další problematické faktory. „Mezi ně patří sociální deprivace a lockdown, který byl nastolen, tomu nijak nepřispívá. Mezi populací narůstá i počet obézních, včetně dětí. Tělu neprospívá ani fyzická inaktivita, která byla zhoršená stávajícími opatřeními,“ vyjmenovává Linhart další rizikové faktory pro vznik infarktu.

„Zaznamenali jsme výrazné snížení počtu pacientů s infarktem myokardu, které však není způsobeno nižším počtem infarktů, ale tím, že lidé s infarktem nepřijdou k lékaři a neléčí se. Přitom počet úmrtí v důsledku selhání srdce je jednou z hlavních příčin smrti v České republice a v letech 2014–2018 narůstal. Bude-li tento trend pokračovat i nyní, hrozí nám po pandemii covidu-19 další pandemie, tentokrát v oblasti chronických onemocnění,“ uvádí dále MUDr. Aleš Linhart.

Lidé se musí vrátit na sportoviště

„Řada pacientů zemřela nejen s covidem nebo na covid, ale protože byly zanedbány nebo nedostatečně aplikovány lečébné metody, které byly k dispozici během celé pandemie, ale pacienti se jich báli využít, protože se obávali nákazy v nemocničním prostředí, nebo také proto, že mají nejdříve volat lékaře a odložili návštěvu nemocnic,“ uvedl Linhart.

„Nyní se musí obnovit preventivní prohlídky, lidé se musí více starat o své zdraví. Také je třeba vrátit se co nejrychleji do tělocvičen na sportoviště, abychom shodili nadváhu a je nutno vytvářet nyní plány, jak se s následky pandemie vyrovnat,“ uzavřel MUDr. Linhart.

Hrozí tsunami chronických onemocnění?

Prof. MUDr. Richard Češka, CSc.,  vedoucí Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky 1. LF UK VFN Praha, upozornil na předpovědi lékařů v zahraničí, kteří se po pandemii koronaviru obávají tsunami chronických onemocnění, jako jsou kardiometabolické nemoci, srdeční choroby, obezita a cukrovka II. typu.

„Pandemie covidu-19 ovlivňuje chování pacientů. V první vlně koronavirové epidemie podle zkušeností z našeho Centra preventivní kardiologie přerušilo pravidelnou léčbu kardiovaskulárních onemocnění až 30 % pacientů a dokonce 90 % zrušilo pravidelnou kontrolu u lékaře. Ve druhé vlně přerušilo pravidelnou léčbu až 10 % pacientů a pravidelné kontroly až 20 % pacientů. Zanedbávání prevence nebo léčby kardiovaskulárních onemocnění přitom může mít fatální následky,“ upozorňuje profesor Češka a dále uvádí, že trend ohledně přerušení léčby a pravidelných návštěv se nevztahuje pouze na Českou republiku, ale je problémem, s nímž se potýkají i další státy, a to i v oblastech dalších chronických onemocnění.

Podle lékaře velmi utrpělo i vzdělávání v oblasti medicíny. Výzkumné laboratoře se zavřely, studenti se připojili k profesionálům, aby pomáhali s péčí o pacienty s covidem-19.

„Velmi se tato situace dotkla žen vědkyň, které musely zůstat doma a starat se o děti,“ upozornil Češka.

Zvýšený výskyt gangrény a amputací dolních končetin

Mezi další chronická onemocnění, jejichž léčba je ovlivněna pandemií covidu-19, patří diabetes mellitus neboli cukrovka. „V anglických nemocnicích byl v roce 2020 zaznamenán více než 80% pokles zájmu o testy hladiny cukru v krvi,“ informuje prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., z III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN. Mezi závažné komplikace diabetu patří syndrom diabetické nohy, který představuje infekci, vznik vředu nebo destrukci hlubokých tkání nohy. „Podle dat z Itálie bylo v roce 2020 ambulantně ošetřeno o dvě třetiny méně pacientů s diabetickou nohou ve srovnání s rokem 2019, avšak počet pacientů, kteří vyhledali pohotovost s akutním problémem, bylo významně více. Výskyt gangrény se zvýšil na dvojnásobek a potřeba amputací se zvýšila třikrát.[2] Je důležité, aby pacienti nepodceňovali prevenci a léčbu chronických onemocnění,“ dodává profesor Prázný.

Video  MUDr: Aleš Linhart: Hrozí Česku epidemie srdečních selhání?  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

 

panda82 ( 30. dubna 2021 09:58 )

No to už rozklíčovali jen složení Sputniku, ale nikdo nás neinformoval o složení toho sfinstva co do nás ládují, když se nepodvolíte tak budete šikanováni, různý zákazy co musím, co můžu, kde nemůžu, to vymysleli hlavy pomazané dobře placené, a my skáčeme jak opice

Jirik-ta ( 30. dubna 2021 08:08 )

A TBC.

Jirik-ta ( 30. dubna 2021 08:00 )

Zobrazit celou diskusi