Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování proti koronaviru: Na včeličku se už hlásí i pětapadesátníci, ale… někde se čeká, jinde je volno. PROČ?

Autor: mka - 
29. dubna 2021
05:10

Jste zaregistrovaní na očkování proti covidu a marně čekáte na termín? Přeregistrujte se jinam. Třeba v Ústřední vojenské nemocnici v Praze mají na »čekačce« přes šest tisíc zájemců, Národní očkovací centrum v O2 universum má volno.

Registrace k očkování byla včera spuštěna už i pro obyvatele starší 55 let, minulý týden pro šedesátníky. V Národním očkovacím centru s kapacitou tři a postupně až šest tisíc osob denně, které bylo vybudováno v pražském O2 universum, začnou vakcíny zájemcům píchat v pondělí.

Na tento den máme objednaných 1174 lidí. Dávky řídíme tak, aby nám nic nezbývalo, tento den je tedy plný,“ řekla Blesku Lenka Gutová, náměstkyně ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Právě tato nemocnice očkování v národním centru zajišťuje. Na start a vychytání případných nedostatků je prý tento počet akorát.

Mají místo

Podobné množství by chtěli naočkovat i v úterý. „To už máme ale objednaných jen 663 lidí,“ uvedla včera dopoledne Gutová s tím, že volná místa na čtvrtek kvůli nenaplněné kapacitě předchozího dne ještě ani neotvírali. „Bylo by neefektivní, kdyby tam bylo hodně personálu a málo očkovaných. Počty registrovaných ale pečlivě sledujeme a průběžně uvolňujeme další termíny,“ ujišťuje Gutová. Systém se sice pomalu, ale jistě plnil i v průběhu včerejška, odpoledne už Gutová hlásila, že na úterý zbývá posledních několik volných míst.

Kontrolujte kapacitu

Jednou z příčin dlouhého čekání a jinde volných míst je to, že lidé se při registraci nedozvěděli, jak vytížená jednotlivá očkovací místa jsou. Například ve zmiňované Ústřední vojenské nemocnici zvládnou zdravotníci naočkovat asi 600 lidí denně a včera dopoledne měli na čekací listině přes 6000 osob. Ti poslední tedy dostanou termín až za deset dní.

V Národním očkovacím centru, které má denní kapacitu až 3000 míst, by tento převis přitom zvládli naočkovat za pouhé dva dny. Ministerstvo zdravotnictví se dušuje, že se konečně přesná čísla dozvědí už i zájemci o včeličku. „Kapacity v systému vidět nebyly, protože se na nich pracovalo. Nyní už vidět jsou,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová s tím, že informace je v registračním systému dostupná od včerejška.

Kam se podívat?

Přehled očkovacích míst, včetně počtu čekajících a počtu lidí, kteří za poslední týden dostali možnost si vybrat termín, najdete na webu https://ockoreport.uzis.cz

Nechcete čekat?

Jste již do konkrétního očkovacího centra zaregistrovaní, ale nyní byste třeba kvůli dlouhému čekání chtěli jinam? Jde to. Musíte si ale v portálu ministerstva zdravotnictví, tam kde jste se na injekci objednali, registraci zrušit a zadat novou na jiné místo. Pokud byste nevěděli, jak na to, poradí vám na lince 1221.

Až šest tisíc denně

Národní očkovací centrum v O2 universum už má počty očkovaných naplánované až do konce června. V průběhu května by chtěli vakcinovat asi tři tisíce lidí denně. Později, až budou aplikovat i druhé dávky, to má být ještě více, asi čtyři až šest tisíc lidí denně.

Víte, že…

V Národním očkovacím centru budou čtyři lékaři, osm až deset sester a také tzv. validátoři, kteří budou zajišťovat administrativu.

Chtěli byste se nechat očkovat bez zbytečných dlouhých front? V O2 Universum mají volné kapacity. Chtěli byste se nechat očkovat bez zbytečných dlouhých front? V O2 Universum mají volné kapacity. | O2 Universum

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa