Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odvolaný ředitel pouštěl do školy v Semilech žáky bez testů: „Děti mají na školu právo,“ brání se

Aktualizováno -
20. dubna 2021
19:23
Autor: ČTK - 
20. dubna 2021
12:45

V Semilech dnes odvolali ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého, který umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. Ve třídách školy děti nemusí nosit na obličeji roušky. O jeho odvolání jednala rada města dlouho do noci, rozhodnutí bylo jednomyslné, uvedla na stránkách města starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Podle iniciativy rodičů ale krok radnice situaci nezklidní, práva svých dětí chtějí bránit u soudu.

Odvolaný ředitel je přesvědčený, že jednal správně a je připravený se bránit. Pomoc mu nabídlo několik právníků. „Děti mají právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat. Já jsem udělal maximum proto, aby se výuky mohli zúčastnit všichni žáci a žákyně,“ uvedl Semecký.

Ředitel odmítl, že by svým postupem rozdělil školu na dva nesmiřitelné tábory. Většině rodičů testovaných dětí podle něj nevadilo, že chodí do školy s dětmi, které se netestují, vzájemně se podle něj respektovali. „Už jsme odvolání poskytl advokátní kanceláři. Já si myslím, že to neodpovídá ustanovením školského zákona, těm zákonným důvodům, pro které bych mohl být odvolán,“ řekl Semecký České televizi (ČT). Ve škole zůstává na pozici vychovatele.

44 dětí bez testu i v pondělí

Podle starostky Mlejnkové radnice neměla jinou možnost než Semeckého odvolat. Vědomé porušování povinností stanovených mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví pokračovalo podle starostky na škole i tento týden. „Situace ve Waldorfské základní a střední škole Semily se od předchozího týdne nijak nezměnila. Pan ředitel na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany nebyl učiněn žádný vstřícný krok. I když si škola na pondělní testování nakoupila plivací Ag testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování,“ zdůvodňuje rozhodnutí radnice.

Testování je jednou z podmínek, aby se mohly do lavic vrátit děti prvního stupně základních škol, speciálních škol a nejvyšších ročníků škol mateřských. V pondělí nastoupila do základních škol druhá skupina žáků prvního stupně v režimu rotační výuky, při které se třídy střídají ve výuce doma a ve škole.

Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty se minulý týden ve školách udělalo 32.742 testů u žáků a dalších 11.867 u pracovníků škol. Pozitivní test mělo 26 žáků a 21 pracovníků škol. Do karantény musela jedna třída včetně vyučující. V pondělí otestovali v kraji 16.813 školáků, z toho v deseti případech byl test pozitivní. Z 5971 testovaných školských pracovníků byli covid pozitivní dva.

Ohrozil existenci školy?

Podle Mlejnkové postup ředitele rozdělil školu na dva tábory a jeho kroky nevedly ke zklidnění situace. „Naopak, je ohrožena samotná existence waldorfského školství v Semilech, což v žádném případě nechceme dopustit,“ uvedla starostka. Rada města podle ní schválila vypsání konkurzního řízení na nového ředitele. Do té doby povedou školu určené zástupkyně ředitele pro základní školu a pro střední školu.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Střední waldorfské vzdělávání v Česku nabízí jen několik škol. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 30 let svého založení. Dnes na ní studuje zhruba 310 dětí, někteří absolventi už se do školy vrátili jako pedagogové.

Petice na podporu ředitele

Na podporu ředitele Semeckého a za návrat dětí do škol bez podmínek vznikla petice, pod kterou se na internetu podepsalo už více než 12.000 lidí, dalších více než tisíc podpisů posbírali v Semilech na její listinnou podobu. V Semilech se také v pondělí uskutečnila demonstrace, na níž podporu řediteli vyslovilo několik stovek lidí.

Iniciativa rodičů teď připravuje právní kroky vůči ministerstvu zdravotnictví i ministerstvu školství s cílem ochránit ústavní práva rodičů i dětí. Podle zástupkyně iniciativy Jiřiny Lenové jim právní pomoc nabídla odborná skupina Zdravé fórum pro právo.

„Děti jsou naše budoucnost a je naší povinností udělat pro ně maximum,“ uvedla Lenová. Iniciativa se proto obrací na další ředitele škol a především rodiče s výzvou, aby se připojili. „Děti nás potřebují, nedovolme, aby byly už od malička vystaveny šikaně ze strany státní moci,“ apelují na širokou veřejnost rodiče dětí ze Semil.

Video  Epicentrum s ministrem školství RObertem Plagou (20.4.2021)  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ixinka ( 20. dubna 2021 20:47 )

Hele, já když budu chodit do práce bez respirátoru, tak mě zkrátka vyrazí a můžu si o tom myslet hory doly černej les a vykřikovat něco na hlavním nádraží. A s panem ředitelem je to stejný. Pokud by byl ředitelem ve své soukromé škole, nikdo by ho nemohl odvolat.

kedris ( 20. dubna 2021 16:05 )

zřizovatelem je město, tak až bude mít zastupitelstvo volby, tak jim už nedávejte mandát..jednoduché, odvolali, budou odvoleni...jejich medicínu..
výmluva, že poslechli ,,vládu,, neobstojí, vše je mimo (ústavu a zákon!!!)
goebels taky jen plnil příkazy...!!!
vláda čr dávno ztratila důvěryhodnost, především mandát, jsou to jen služky deep state a german angely..mimo pár poslanců, rabují a ničí životy daňových poplatníků a občanů..
ještě budete litovat, zza rok, dva, až tu bude peklo..ale to už je pozdě
hold musí národ padnout na ústa jak za švédů, lépe braniborů..až nebude co jíst a půjdete si do krámu 1X za týden jen pro základní p-otraviny z éú
čest odvážným jedincům, co prohlédli! pro zrádce a kolaboranty vltava nestačí

UFO1 ( 20. dubna 2021 15:59 )

Diktátorská země,bez svobod,pod vedením ANO nebo Pirátů,výsledek divně testy ,přidušené děti HNUS,od fašismu se nikdo k dětem takto nechoval,ani komanci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa