Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Staromák“ online: Příběhy obětí koronaviru jsou na webu, památku blízkých tu můžete sdílet i vy

Autor: ČTK - 
8. dubna 2021
18:05

Příběhy lidí zemřelých v souvislosti s onemocněním covid-19 mohou pozůstalí sdílet na webovém památníku pandemie. Přístupný je na internetové adrese pamatnikpandemie.cz. Cílem je připomenout oběti nemoci a dát prostor těm, kteří chtějí veřejně vyjádřit smutek, účast a stesk po zesnulém. Za vznikem pomníku stojí členové iniciativy Sníh, oznámili to dnes v tiskové zprávě. Do virtuálního prostoru se tak přesouvá vzpomínka na oběti koronaviru, která vznikla v podobě 25 tisíc křížků na Staroměstském náměstí.

„E-památník obětí pandemie symbolicky představuje počet zemřelých v každém jednotlivém dni i časový interval připadající na jednotlivá úmrtí, ale ukazuje i konkrétní, lidský rozměr této stále ještě probíhající tragédie,“ uvedl Jan Eret z iniciativy Sníh.

Na webu jsou desítky příběhů zesnulých osob, které podlehly nákaze koronavirem, a vzpomínek na ně. Další podle Ereta budou přibývat. Ti, kteří chtějí sdílet vzpomínku na svého blízkého, který se stal obětí covidu-19, mohou text zaslat na adresu pribehy@pamatnikpandemie.cz nebo prostřednictvím formuláře přístupného na webu elektronického památníku. K uveřejnění na webovém památníku je třeba uvést mimo jiné křestní jméno a iniciál příjmení zemřelého, datum úmrtí a krátkou vzpomínku na něj.

Iniciativa Sníh je apolitické sdružení odborníků z Česka a zahraničí. Hlavním cílem platformy je hledat řešení v boji s pandemií a přinášet informace ze širokého spektra vědních oborů.

Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa