Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi teď alkohol pijí nejvíc doma s rodinou a dvakrát častěji i sami, ukázal průzkum

Autor: ČTK - 
8. dubna 2021
19:00

V době koronavirové pandemie spojené s omezením kontaktů, společenských akcí i zavřením restaurací lidé pijí alkohol hlavně doma ve společnosti partnera, člena rodiny nebo se spolubydlícím. Dříve bylo nejčastějším důvodem setkání s přáteli a blízkými. Zdvojnásobil se také podíl těch, kteří pijí doma sami. Vyplývá to z výzkumu společnosti Nielsen Admosphere.

Před vypuknutím pandemie pili dotázaní nejčastěji při posezeních s přáteli a blízkými (58 procent) nebo na oslavách či během svátků (54 procent). V současnosti je nejčastější pití doma ve společnosti členů vlastní domácnosti - tuto možnost uvedlo 57 procent respondentů, což je o 17 procentních bodů víc než před vypuknutím epidemie.

Druhé místo patří oslavám a svátkům, tedy stejně jako před uzávěrou země - nyní to jako příležitost ke konzumaci alkoholu uvádí 45 procent oslovených, dříve 54 procent. Pití při posezení s kamarády a blízkými se nyní nevzdalo 34 procent respondentů, ve větší míře podle autorů průzkumu jde o mladší ročníky.

K pití doma o samotě se nyní uchylují dvě pětiny lidí, zatímco před pandemií to byla pětina. Tato tendence byla dříve a je i nyní typičtější pro muže a rovněž stoupá spolu s věkem respondentů. K pití o samotě se zároveň výrazně více uchylují silní konzumenti alkoholu, tedy ti, kteří pijí víckrát za týden.

Slabší konzumenti mají pití spojené se sociální aktivitou

Nedávný výzkum agentury Nielsen Admosphere ve spolupráci s kampaní Suchej únor ukázal, že během pandemie lidé konzumují alkohol o něco méně, k čemuž přispělo omezení sociálních kontaktů a dalších příležitostí k pití alkoholu. Současná vlna pandemických opatření a s ní spojená další omezení kontaktů opět mírně snížila konzumaci alkoholu v méně rizikových skupinách, zatímco u těch, kteří pijí alkohol několikrát týdně, zůstala konzumace na stejné úrovni jako v únorovém výzkumu, uvedla Hana Friedlaenderová z Nielsen Admosphere.

Vysvětluje to tím, že slabší konzumenti alkoholu, tedy ti, kteří pijí alkohol jednou až čtyřikrát měsíčně, mají pití častěji spojené s nějakou sociální aktivitou, jako je posezení s přáteli či událost typu koncertu.

Největší psychickou pohodu vykazují umírnění pijáci

Zhruba třetina z oslovené internetové veřejnosti hodnotí své psychické rozpoložení v době pandemie jako spíše dobré nebo velmi dobré, čtvrtina naopak jako spíše špatné nebo velmi špatné. O něco více než dvě pětiny jsou momentálně v neutrálním rozpoložení, tedy necítí se ani dobře, ani špatně. Po psychické stránce lockdown více dopadá na ženy, lidi od 18 do 44 let a s nižším vzděláním.

Zjištěná data také neukázala jasný vztah mezi psychickou pohodou v době pandemie a konzumací alkoholu. Největší psychickou pohodu vykazují umírnění konzumenti alkoholu, kteří se napijí zhruba dvakrát až čtyřikrát měsíčně. Skupiny abstinentů nebo naopak rizikových konzumentů v průzkumu vykazovaly vyšší podíl lidí s horší psychickou pohodou.

Březnový výzkum uskutečnila agentura Nielsen Admosphere on-line formou na vzorku 460 respondentů z internetové populace starší 18 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa