Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

25 tisíc křížů za 25 tisíc životů: Staroměstské náměstí se změnilo v památník obětem covidu-19

Autor: pom - 
22. března 2021
12:37

Dnes je to na den přesně rok, co v Česku zemřel první člověk nakažený koronavirem - 95letý muž, který se léčil na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce. Podle aktuálních statistik ministerstva zdravotnictví za celý rok zemřelo 24 810 lidí s koronavirem či na koronavirus. Na Staroměstském náměstí oběti pandemie připomínají tisíce bílých křížů namalovaných na dlažbě, které se tam objevily přes noc.

Už více než rok uplynul od chvíle, co se v Česku objevil koronavirus, na den přesně je tomu rok, co v České republice zemřel první člověk nakažený covidem. Právě v den smutného výročí je Staroměstské náměstí poseto tisíci bílých křížů, které byly přes noc namalovány na dlažbu. Mají připomínat všechny oběti, kterých za uplynulý rok bylo dle statistik ministerstva zdravotnictví k 22. březnu 2021 celkem 24 810.

„Na Staroměstském náměstí se dnes ráno objevilo 25 tisíc křížů, za každou oběť pandemie nemoci covid-19 jeden,“ uvedl pražský magistrát s tím, že za akcí stojí spolek Milion chvilek pro demokracii. „Vše bylo správně nahlášené. Policie byla u toho, když se kříže tvořily. Dnes odpoledne - po skončení akce - dojde ke smytí,“ dodal magistrát „Kříže jsou namalovány křídovým sprejem a organizátor akce je odpoledne odstraní. Nejedná se o protiprávní jednání,“ potvrdili policisté na twitteru ještě dopoledne.

Odpoledne pak šéf koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský uvedl, že kříže na náměstí mohou zůstat. „Domluvili jsme se v pražské koalici, že je vhodné kříže na náměstí ponechat do doby, než je smyje déšť,“ uvedl.

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll na twitteru napsal, že tisíce křížů symbolizují tisíce zemřelých. „Mnoho z nich zemřelo zbytečně. Odpovědnost nese vláda zmařených životů, která upřednostňuje své kšefty nad svými občany. Za covid-19 vláda nemůže, za zbytečně zmařené životy ano,“ uvedl.

Minuta ticha

Památku obětí uctilo Česko v pravé poledne také minutou ticha, rozezněly se i kostelní zvony napříč republikou. „Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla,“ stojí ve výzvě občanské iniciativy Minuta ticha, která k uctění památky vyzvala. Jako výraz piety zůstane také v pondělí zhasnutá Petřínská rozhledna.

Video  Staroměstské náměstí 22. března 2021 pokryly bílé kříže.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

První zemřelý

První pacient s koronavirem, jenž zemřel 22. března 2020, byl 95letý muž, který se léčil na infekční klinice pražské Nemocnice Na Bulovce. Podle ministerstva zdravotnictví trpěl řadou zdravotních problémů, jako je chronické srdeční selhání či chronická ischemická choroba srdeční, měl také kardiostimulátor. „Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta s četnými interními komorbiditami,“ uvedl tehdy ošetřující lékař infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

kedris ( 23. března 2021 01:06 )

Slováci v rozhlasovém vysílání, vyzývají občany k revoluci

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=lRc4­Dld-P-0

borka30 ( 23. března 2021 00:19 )

A toto Policii nevadí??? Nemám pro toto pochopení, nelíbí se mi to. Je to deprimující a nevkusné.

aeraluna ( 22. března 2021 22:15 )

Každý zemřelý si zaslouží úctu - ovšem vyjadřovat ji takovými prázdnými gesty je nevhodné. 🤷‍♀️

dedeha ( 22. března 2021 21:38 )

Smutné. Nech odpočívajú v pokoji.

user ( 22. března 2021 21:17 )

Piráti a chvilkari dokázali, že dno je trapnosi stále ještě nenašli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa